reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
U nas ten transfer jest w całkowitej tajemnicy bo chcemy zrobić niespodziankę rodzinie - o wcześniejszym wiedzieli moi rodzice bo jednak mieszkamy razem w Holandii i wiedzieli o wszystkim i jakoś dobrze mi było z nimi to przeżywać - zwłaszcza z mamą która mnie wspierała. A teraz chce ich zaskoczyć jakby to miała być wpadka - taka odmiana i niespodziankowa ciąża 😂 ciekawe czy mi wyjdzie

A w ogóle wymagana jest zgoda genetyka na badanie zarodków?
Muszę dopytać swojego lekarza, bo będziemy badać zarodki, ale uzgadnialiśmy to tylko z lekarzem prowadzącym.
Niby mam namiar na e-wizytę z genetykiem, ale myślałam, że to tylko dla naszej wiedzy, nieobowiązkowe.
Nie, trzeba przed punkcją się zdecydować, myślę że jeszcze do 4 dnia po też ok bo oni pobierają z 5dniowej blaszki materiał.

Tak w ogóle, to chyba ze Starym trochę odwaliliśmy lekarz nic nie mówił, a ja kompletnie zapomniałam, że trzeba zrzucić materiał przed punkcją😂
Czy jeżeli punkcja będzie w sobotę to jak zrobimy to dziś popołudniu będzie jeszcze okej, czy już trochę za późno?
W sumie ostatnio było w niedzielę, ale myślę, że to może być za wcześnie.
Tak. Na spokojnie dziś może być.
Im świeższe tym lepsze. Obecnie chyba normą jest 1-2 dni.
Na insta embriolog był kiedyś wpis o tym, że do in vitro wstrzemięźliwość może być nawet kilku godzinna i daje to lepsze wyniki niż po dłuższej przerwie.

Po prostu musiałaś więcej wypocząć organizm wiedział co robił:)
no 3 dni pobudka o 4:30 więc musiałam odespać 😂😂 tak to sobie tłumaczę - co nie zmienia faktu że wyłączyłam budzik o 7 i mówię że zaraz wstanę i zrobiło się 7:20 a mały na 8:30 w szkole musi być - a weź wyszykuj 4latka na szybko 😂😂😂😂 ale jakoś się udało bo zachęciłam go wieściami że dziś go dziadek odbierze ze szkoły no i że śnieg pada 🌨️❄️ to zawsze działa więc współpracował

reklama
A w ogóle wymagana jest zgoda genetyka na badanie zarodków?
Muszę dopytać swojego lekarza, bo będziemy badać zarodki, ale uzgadnialiśmy to tylko z lekarzem prowadzącym.
Niby mam namiar na e-wizytę z genetykiem, ale myślałam, że to tylko dla naszej wiedzy, nieobowiązkowe.
U nas była wymagana zgoda genetyka ale w naszym przypadku badanie zarodków było czynnikiem przez który zdecydowaliśmy o in vitro ( dwie ciąże naturalne z wadami genetycznymi ).Żeby dostać kwalifikacje do programu klinika wymagała żeby genetyk dał na piśmie iż mamy wykonać PGTA .Nasza wizyta u genetyka to była czysta formalność ,trwała dosłownie 5 min .

Do góry