reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Chyba jeszcze mało w tym temacie wiem 😅 myślałam, że o tym się decyduje przy telefonie embriologa w 5 dobie czy i ile badamy czy mrozimy wszystko bez badania.
Tak to przy najbliższej wizycie w piątek poruszę temat z dr. i umowie się do genetyka żeby mieć wcześniej wszystkie papiery.

A powiedz mi jeszcze jak tu wygląda w klinice decyzja odnośnie transferu, bo w poprzedniej miałam tak, że była pełna dowolność. Po punkcji byłam przygotowywana do transferu świeżego i miałam wyznaczony jego termin. Do tej daty mogłam zmienić zdanie i poinformować embriologa o swojej decyzji jak dzwonił w 5 dobie z informacją o zarodkach.
Zarodki musisz przebadać przed zamrożeniem, niektóre kliniki zgadzają się na ponowne zamrażanie po badaniu ale to niesie spore ryzyko uszkodzenia zarodków.

reklama
Dziewczyny, a jak to jest ze stomatologiem i ewentualnie np. leczeniem lub scalingiem tuż przed stymulacją lub w jej trakcie? Myślicie, że można iść zarówno ja jak i mąż czy lepiej to odłożyć? Właśnie się polapalam, że mija rok od ostatnich wizyt i wypadałoby się wybrać na kontrolę.
Myślicie, że znieczulenie lub np. fluoryzacja może mieć wpływ negatywny na pleminiki i komórki jajowe?
Leczenie kanałowe to wiem, że całkowicie odpada jeśli nie jest pilne ale jak jest z resztą?
Myślę ,że dobrze przed rozpoczęciem procedury mieć zrobiony "porządek " w jamie ustnej z leczeniem kanałowym włącznie jeśli jest konieczne .Nie ma co czekać bo problem się robi kiedy pojawia się ciąża i zaczyna boleć ząb.Czesto lekarze we wczesnej ciąży nie są chętni do podawania znieczuleń ewentualnie po przyniesieniu zaświadczenia od ginekologa o braku przeciwwskazań do zabiegu .Kamień to nic innego jak zmineralizowana płytka nazębna która jest siedliskiem bakterii więc jak najbardziej higienizacja wskazana .

Super, że już niedługo zaczynasz😊 Leciałam ostatnio z Polski do UK ze sporą ilością leków w tym z zastrzykami i nikt się do mnie nie przyczepił. Miałam ze sobą zalecenia z kliniki i recepty ( tylko w języku polskim) ale nie chcieli.
Obyś nie miała problemów również 🙂 weź sobie papiery z kliniki i recepte, lepiej mieć.
mam tylko e-receptę. Ale zapakuję do bagażu głównego. Tak będzie chyba najbezpieczniej :)
UK to jednak kiedyś była EU, więc mogą inaczej patrzeć. W Egipcie na powrocie jest sporo kontroli….🙈

Myślę ,że dobrze przed rozpoczęciem procedury mieć zrobiony "porządek " w jamie ustnej z leczeniem kanałowym włącznie jeśli jest konieczne .Nie ma co czekać bo problem się robi kiedy pojawia się ciąża i zaczyna boleć ząb.Czesto lekarze we wczesnej ciąży nie są chętni do podawania znieczuleń ewentualnie po przyniesieniu zaświadczenia od ginekologa o braku przeciwwskazań do zabiegu .Kamień to nic innego jak zmineralizowana płytka nazębna która jest siedliskiem bakterii więc jak najbardziej higienizacja wskazana .
Mi moja dentystka, co niby dozwolone jest leczenie z znieczulenie w 3 trymestrze ciąży, to powiedziała mi że sama osobiście by nie wzięła znieczulenia, bo to filtrują moje nerki a i dziecko też, a nie wie nikt jaka jest relacja. No i robiłam bez znieczulenia. Każdy bol mogę znosić tylko nie borowanie, zimny bol przeszywający. Lepiej porządek zrobić wcześniej.

Mi moja dentystka, co niby dozwolone jest leczenie z znieczulenie w 3 trymestrze ciąży, to powiedziała mi że sama osobiście by nie wzięła znieczulenia, bo to filtrują moje nerki a i dziecko też, a nie wie nikt jaka jest relacja. No i robiłam bez znieczulenia. Każdy bol mogę znosić tylko nie borowanie, zimny bol przeszywający. Lepiej porządek zrobić wcześniej.
Tak naprawdę szkoły są różne i zależy to na jakiego lekarza się trafi ,jeden powie że absolutnie nie poda znieczulenia ,inny będzie chciał zaświadczenie od ginekologa o braku przeciwwskazań do podania a trzeci znieczuli (dobierając odpowiedni środek bo i znieczulenia mamy różne ).Będąc w ciąży kobiety mają też więcej procedur refundowanych min leczenie kanałowe wszystkich zębów a nie tylko "zębów przednich " od trójki do trójki i właśnie scaling dwa razy do roku a nie raz .

Tak naprawdę szkoły są różne i zależy to na jakiego lekarza się trafi ,jeden powie że absolutnie nie poda znieczulenia ,inny będzie chciał zaświadczenie od ginekologa o braku przeciwwskazań do podania a trzeci znieczuli (dobierając odpowiedni środek bo i znieczulenia mamy różne ).Będąc w ciąży kobiety mają też więcej procedur refundowanych min leczenie kanałowe wszystkich zębów a nie tylko "zębów przednich " od trójki do trójki i właśnie scaling dwa razy do roku a nie raz .
O widzisz o scalingu to warto wiedzieć. Ze można dwa razy do roku.

reklama
Do góry