reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
U nas ten transfer jest w całkowitej tajemnicy bo chcemy zrobić niespodziankę rodzinie - o wcześniejszym wiedzieli moi rodzice bo jednak mieszkamy razem w Holandii i wiedzieli o wszystkim i jakoś dobrze mi było z nimi to przeżywać - zwłaszcza z mamą która mnie wspierała. A teraz chce ich zaskoczyć jakby to miała być wpadka - taka odmiana i niespodziankowa ciąża 😂 ciekawe czy mi wyjdzie

A w ogóle wymagana jest zgoda genetyka na badanie zarodków?
Muszę dopytać swojego lekarza, bo będziemy badać zarodki, ale uzgadnialiśmy to tylko z lekarzem prowadzącym.
Niby mam namiar na e-wizytę z genetykiem, ale myślałam, że to tylko dla naszej wiedzy, nieobowiązkowe.
Nie, trzeba przed punkcją się zdecydować, myślę że jeszcze do 4 dnia po też ok bo oni pobierają z 5dniowej blaszki materiał.

Tak w ogóle, to chyba ze Starym trochę odwaliliśmy lekarz nic nie mówił, a ja kompletnie zapomniałam, że trzeba zrzucić materiał przed punkcją😂
Czy jeżeli punkcja będzie w sobotę to jak zrobimy to dziś popołudniu będzie jeszcze okej, czy już trochę za późno?
W sumie ostatnio było w niedzielę, ale myślę, że to może być za wcześnie.
Tak. Na spokojnie dziś może być.
Im świeższe tym lepsze. Obecnie chyba normą jest 1-2 dni.
Na insta embriolog był kiedyś wpis o tym, że do in vitro wstrzemięźliwość może być nawet kilku godzinna i daje to lepsze wyniki niż po dłuższej przerwie.

Po prostu musiałaś więcej wypocząć organizm wiedział co robił:)
no 3 dni pobudka o 4:30 więc musiałam odespać 😂😂 tak to sobie tłumaczę - co nie zmienia faktu że wyłączyłam budzik o 7 i mówię że zaraz wstanę i zrobiło się 7:20 a mały na 8:30 w szkole musi być - a weź wyszykuj 4latka na szybko 😂😂😂😂 ale jakoś się udało bo zachęciłam go wieściami że dziś go dziadek odbierze ze szkoły no i że śnieg pada 🌨️❄️ to zawsze działa więc współpracował

reklama
A w ogóle wymagana jest zgoda genetyka na badanie zarodków?
Muszę dopytać swojego lekarza, bo będziemy badać zarodki, ale uzgadnialiśmy to tylko z lekarzem prowadzącym.
Niby mam namiar na e-wizytę z genetykiem, ale myślałam, że to tylko dla naszej wiedzy, nieobowiązkowe.
U nas była wymagana zgoda genetyka ale w naszym przypadku badanie zarodków było czynnikiem przez który zdecydowaliśmy o in vitro ( dwie ciąże naturalne z wadami genetycznymi ).Żeby dostać kwalifikacje do programu klinika wymagała żeby genetyk dał na piśmie iż mamy wykonać PGTA .Nasza wizyta u genetyka to była czysta formalność ,trwała dosłownie 5 min .

Do góry