reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Chyba jeszcze mało w tym temacie wiem 😅 myślałam, że o tym się decyduje przy telefonie embriologa w 5 dobie czy i ile badamy czy mrozimy wszystko bez badania.
Tak to przy najbliższej wizycie w piątek poruszę temat z dr. i umowie się do genetyka żeby mieć wcześniej wszystkie papiery.

A powiedz mi jeszcze jak tu wygląda w klinice decyzja odnośnie transferu, bo w poprzedniej miałam tak, że była pełna dowolność. Po punkcji byłam przygotowywana do transferu świeżego i miałam wyznaczony jego termin. Do tej daty mogłam zmienić zdanie i poinformować embriologa o swojej decyzji jak dzwonił w 5 dobie z informacją o zarodkach.
Zarodki musisz przebadać przed zamrożeniem, niektóre kliniki zgadzają się na ponowne zamrażanie po badaniu ale to niesie spore ryzyko uszkodzenia zarodków.

reklama
Dziewczyny, a jak to jest ze stomatologiem i ewentualnie np. leczeniem lub scalingiem tuż przed stymulacją lub w jej trakcie? Myślicie, że można iść zarówno ja jak i mąż czy lepiej to odłożyć? Właśnie się polapalam, że mija rok od ostatnich wizyt i wypadałoby się wybrać na kontrolę.
Myślicie, że znieczulenie lub np. fluoryzacja może mieć wpływ negatywny na pleminiki i komórki jajowe?
Leczenie kanałowe to wiem, że całkowicie odpada jeśli nie jest pilne ale jak jest z resztą?
Myślę ,że dobrze przed rozpoczęciem procedury mieć zrobiony "porządek " w jamie ustnej z leczeniem kanałowym włącznie jeśli jest konieczne .Nie ma co czekać bo problem się robi kiedy pojawia się ciąża i zaczyna boleć ząb.Czesto lekarze we wczesnej ciąży nie są chętni do podawania znieczuleń ewentualnie po przyniesieniu zaświadczenia od ginekologa o braku przeciwwskazań do zabiegu .Kamień to nic innego jak zmineralizowana płytka nazębna która jest siedliskiem bakterii więc jak najbardziej higienizacja wskazana .

Super, że już niedługo zaczynasz😊 Leciałam ostatnio z Polski do UK ze sporą ilością leków w tym z zastrzykami i nikt się do mnie nie przyczepił. Miałam ze sobą zalecenia z kliniki i recepty ( tylko w języku polskim) ale nie chcieli.
Obyś nie miała problemów również 🙂 weź sobie papiery z kliniki i recepte, lepiej mieć.
mam tylko e-receptę. Ale zapakuję do bagażu głównego. Tak będzie chyba najbezpieczniej :)
UK to jednak kiedyś była EU, więc mogą inaczej patrzeć. W Egipcie na powrocie jest sporo kontroli….🙈

Myślę ,że dobrze przed rozpoczęciem procedury mieć zrobiony "porządek " w jamie ustnej z leczeniem kanałowym włącznie jeśli jest konieczne .Nie ma co czekać bo problem się robi kiedy pojawia się ciąża i zaczyna boleć ząb.Czesto lekarze we wczesnej ciąży nie są chętni do podawania znieczuleń ewentualnie po przyniesieniu zaświadczenia od ginekologa o braku przeciwwskazań do zabiegu .Kamień to nic innego jak zmineralizowana płytka nazębna która jest siedliskiem bakterii więc jak najbardziej higienizacja wskazana .
Mi moja dentystka, co niby dozwolone jest leczenie z znieczulenie w 3 trymestrze ciąży, to powiedziała mi że sama osobiście by nie wzięła znieczulenia, bo to filtrują moje nerki a i dziecko też, a nie wie nikt jaka jest relacja. No i robiłam bez znieczulenia. Każdy bol mogę znosić tylko nie borowanie, zimny bol przeszywający. Lepiej porządek zrobić wcześniej.

Mi moja dentystka, co niby dozwolone jest leczenie z znieczulenie w 3 trymestrze ciąży, to powiedziała mi że sama osobiście by nie wzięła znieczulenia, bo to filtrują moje nerki a i dziecko też, a nie wie nikt jaka jest relacja. No i robiłam bez znieczulenia. Każdy bol mogę znosić tylko nie borowanie, zimny bol przeszywający. Lepiej porządek zrobić wcześniej.
Tak naprawdę szkoły są różne i zależy to na jakiego lekarza się trafi ,jeden powie że absolutnie nie poda znieczulenia ,inny będzie chciał zaświadczenie od ginekologa o braku przeciwwskazań do podania a trzeci znieczuli (dobierając odpowiedni środek bo i znieczulenia mamy różne ).Będąc w ciąży kobiety mają też więcej procedur refundowanych min leczenie kanałowe wszystkich zębów a nie tylko "zębów przednich " od trójki do trójki i właśnie scaling dwa razy do roku a nie raz .

Tak naprawdę szkoły są różne i zależy to na jakiego lekarza się trafi ,jeden powie że absolutnie nie poda znieczulenia ,inny będzie chciał zaświadczenie od ginekologa o braku przeciwwskazań do podania a trzeci znieczuli (dobierając odpowiedni środek bo i znieczulenia mamy różne ).Będąc w ciąży kobiety mają też więcej procedur refundowanych min leczenie kanałowe wszystkich zębów a nie tylko "zębów przednich " od trójki do trójki i właśnie scaling dwa razy do roku a nie raz .
O widzisz o scalingu to warto wiedzieć. Ze można dwa razy do roku.

reklama
Do góry