Kalina samych słonecznych dni dla Was z okazji rocznicy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i informuj co tam na USG widać;-)
A moj P. wczoraj wyskoczyl z Magdusia,ja mialam na mysli cos mniej pospolitego ale w koncu i ja sie do niego przekonalam,ale jeszcze zobaczymy
Beata a wydawało mi się, że o Magdalenie wspominalaś już wcześniej...
Moim zdaniem to piękne i ponadczasowe imię. Sami się na nie pokusiliśmy i nie żałujemy. Ładnie brzmi dla dziecka: Madzia, Magdusia, Madziunia, Madziulka, Magdeczka, Magdalenka, Lenka....rodziców wyobraźnia nie zna granic;-)
. Na nastolatkę mówi się zwykle Magda a przyjaciółki Madzia. Dorosła to Pani Magdalena.
Jeśli chodzi o zachodnie brzmienie tego imienia to można było się osłuchać swego czasu choćby przy okazji amerykańskiej Sekretarz Stanu za Clintona - Madeleine Albright.
Z literatury z kolei przychodzi mi do głowy powieść Johna Jakesa "Północ Południe" - była też ekranizacja. Tam była
Madeleine Fabray - tragiczna miłość głównego bohatera Orry'ego Maina.
Spotkałam się z dwojakim sposobem wymawiania tego imienia (piszę jak słyszę:-) Medlin albo Madlen. Zdrobnienie: Maddy.
Może natknęłaś się na serial Jon and Kate + 8, leci na kanale Discovery Travel and Living? To serial o rodzinie: małżeństwo+ bliźniaczki+ sześcioraczki - na faktach.
Bliźniaczki mają na imię właśnie:
Maddy i Cara (Kara) pozostałe dziewczynki:
Alexis, Leah (Lija - czyt.) i Hannah (Hana - czyt.). Mnie się podoba również imię Hahhah i Leah - z tych obco brzmiących
Pozdrawiam