reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona Naszych fasolek

Ja też myślę, że to świetny pomysł.
Poza tym bardzo podoba mi się imię Jagoda tylko przy naszym nazwisku się nie sprawdzi:sorry2: Na nazwisko mamy Jaguś:-D

Inja, to jak najbardziej Jagoda, Jaga albo Jagna :-D:-D:-D

Kalina chyba nic nie podpowiem, fajne te Twoje typy ale jak dla mnie chyba nazbyt orginalne:-( a może to ja mam uraz z dzieciństwa:-D. Mam imię dość rzadko spotykane - Inga - to znaczy teraz częściej ale do 3 klasy LO byłam jedyną Ingą którą znałam. I w podstawówce były same Moniki, Anety, Renaty... i trochę mi było ciężko.
Teraz jestem z niego dumna - no nie od teraz a od momentu kiedy w LO chłopak w którym się podkochiwałam powiedział, że jest piękne:-D:-D
Więc Kalinka może Inga...;-):-D (zdrabnia się Inia, Ingusia, Isia...)

Ja lubię oryginalne imiona, ale nie chciałabym, aby było pretensjonalne. Inna sprawa, że nie każde imię pasuje do naszego nazwiska - mamy takie trochę z obca brzmiące, coś jak Villas.

Inga to imię, które bardzo mi się podoba, ale jest dość popularne. A Moja Frysia ma wśród koleżanek głównie Ingi, Kingi i Igi i aż mi się trochę kręci, która jest która :tak:

Z tych krótkich imion na I podoba mi się również Ida, niestety też coraz częściej je słyszę :-( A moja znajoma ma 2 córeczki - Idę i Adę, pięknie, co?

Kalinko moja św. pamięci Babunia miała na imię Stefania, więc ja mam wielki sentyment do tego imienia. A zdrobnienie Benia jest chyba bardziej od imienia Bernadeta, niż Berenika. Powiem Ci, że znam dwie Benie-Bernadety i jedną Berenikę, która przedstawia się jako Berka:-D Także w razie jakby padło na Berenikę, to masz kolejną opcję zdrobnienia;-) A Klementynka fajne i bardzo pasuje do Frysi, tylko faktycznie z pomysłem na inne zdrobnienie to już kiepściutko:no:

Tusienko, my chyba mamy podobny gust :-)

reklama
My mamy imię dla chłopaczka - Benio. Niestety z imieniem dla dziewczynki jest mega problem! Moja córcia już wybrała - Klementynka. Fajne imię, oryginalne, ale nie jestem pewna, czy można je ładnie zdrabniać, bo mi wychodzi z tego Klema ;-)
Kiedyś kiedyś naszym typem była Jaśmina, ale teraz jakoś niezbyt chyba, chociaż Jasia jest OK. Dla mnie najbardziej w dechę jest Stefka, ale familia się jakoś dziwnie krzywi :-(
No i ostatnia możliwość (z chwilowo branych pod uwagę) to Benia od Berenika. Można skrócić do Nika ewentualnie, no i fajnie pasuje do starszej Fryderyki :tak:

Może macie jeszcze jakiś pomysł do tego zamieszania?

Widze ze jestes zwolennikiem bardzo oryginalnych imion:-)

A ja tez mam mega problem z wyborem imienia dla mojego synka. Jedyne imie na razie ktore biore pod uwage to Filip. Ale nie jestem przekonana w 100%. A wy nie sadzicie ze jest za bardzo popularne?

Faktycznie ostatnio dosc popularne imie, ale musi przede wszystkim Tobie sie podobac:-)

Więc Kalinka może Inga...;-):-D (zdrabnia się Inia, Ingusia, Isia...)

Dla naszej pierwszej córki wybraliśmy zwyczajne imiona: Magdalena Maria choć czasy się zmieniły;-)

a dla drugiego dzidziusia jeśli będzie dziewczynka, będzie najprawdopodobniej Natalia lub Weronika a na drugie Anna czyli Natalia Anna lub Weronika Anna. Jeśli będzie chłopiec to Daniel (mój typ) lub Marek (typ męża)
napiszcie co myślicie o tych pomysłach proszę:tak:

Pozdrawiam

Weronika to bardzo ladne imie:-D No i mozna zdrabniac je na wiele sposobow, gdybym ja nie miala tak na imie to moja corcia by je dostala:-D A tak to musiałaby byc Weronika juniorka...hihi. Maz sie raczej nie zgodzi;-)

Jesli chodzi o imie to ja mojemu tacie do dzis ni moge wybaczyc ze takie mi wybrał imie :Irena a fuj.

moja teściówka - fantastyczna babka - też ma żal do rodziców o Irenę. Do dziś podaje się za Grażynę :-D

Kobietki :-)
jak czytam wasze wypowiedzi to dochodzę do wniosku, że to jest jak w przysłowiu "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia":-D.
Ja osobiście nie przepadam za popularnymi imionami i to nie dlatego, że mi się nie podobają ale dlatego. że mam uraz :-D:-D:-D. Uraz wziął się z tego, że w szkole podstawowej w klasie było 3 Magdaleny a w technikum było nas 4. Po porostu masakra :crazy:!
Pamiętajcie że to Wam mają podobać się imiona waszych Maleństw!:-)

Inja, to jak najbardziej Jagoda, Jaga albo Jagna :-D:-D:-D

Ja lubię oryginalne imiona, ale nie chciałabym, aby było pretensjonalne. Inna sprawa, że nie każde imię pasuje do naszego nazwiska - mamy takie trochę z obca brzmiące, coś jak Villas.

Inga to imię, które bardzo mi się podoba, ale jest dość popularne. A Moja Frysia ma wśród koleżanek głównie Ingi, Kingi i Igi i aż mi się trochę kręci, która jest która :tak:

:-)

Kalina ... to by dopiero się działo:tak:nasze nazwisko brzmi jak zdrobnienie imienia Jagoda i nie wiadomo by było czy mówią jej po nazwisku czy zdrabniają imię:sorry2:

Powiem tak, ja też właściwie lubię rzadkie imiona ale boję się tego o czym napisałaś, aby nie było pretensjonalne.... Poza tym mój J. lubi imiona polskie i raczej nie zmieni zdania:dry:

Madziumba z tymi Magdami jest przerwa rocznikowa solidna: Wyobraź sobie, że na 50 dzieci w naszym przedszkolu jest tylko jedna Magdalena a tak Oliwie, Wiktorie, Aleksandry i Julie... to się porobiło. Zwyczajne imię stało się wyróżnikiem;-):-D
Kiedyś trzeba było nadać imię Inga aby być orginalnym:-D
Zgadzam sie z Tobą całkowicie, decyzja należy do nas samych, to takie spoleczne konsultacje;-)
Kalina Powiem Ci, że w Lublinie spotkałam tylko ( w kontekście tego co piszesz) dwie małe Ingi i jedną studentkę o tym imieniu.

Tusieńka ta Anna byłaby na drugie jako patronka. Starsza córka ma Marię więc ciągłość byłaby zachowana;-):-D

Pozdrawiam serdecznie no i będę główkować dalej... może Weronika choć często teraz występuje... albo imię, które chodzi mi po głowie od dawna ale obawiam się, że mój małżonek go nie zaakceptuje a mianowicie Sara.

Dziewczyny a co myślicie o imieniu Sara?

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a co myślicie o imieniu Sara?

Moja starsza siostrzenica miała być między innymi Sara (została Paulina) ale jakie zdrobnienie do tego imienia?
Znalazłam w znaczeniu imion:

imię pochodzenia semickiego. Wywodzi się od hebrajskiego słowa, oznaczającego: „księżniczka”. Występuje w Biblii. Charakterystyka:niezależna i pewna siebie. Ludzi trzyma na dystans, nie wdając się w żadne poufałości. Nie stara się robić dobrego wrażenia, gdyż absolutnie nie zależy jej na opinii innych. Przez otoczenie bywa odbierana jako osoba wyniosła. Zdrobnienia:Sarka, Sarunia, Sarusia, Sarcia Imieniny:19.01, 13.07, 09.10 Patroni i święta:biblijna św. Sara Szczęśliwa liczba:3 Szczęśliwy kolor:błękitny Szczęśliwy kamień:szafirAle jest to mało polskie imię!

Sara przepiękne imię, bardzo mi się podoba, Weronika zresztą też:tak:

Z wymienionych przez kalinę to najbardziej przypadła mi do gustu Jaśmina:-)

reklama
Madziumba to dlaczego Ty chcesz nadać córce imię Marta, skoro "cierpiałaś" z powodu nadmiaru Magd:confused: W sumie nie wiem, jak sprawa wygląda teraz, ale:

- oprócz mnie w klasie w podstawówce była jeszcze 1 Marta
- w liceum to samo
- a na roku na studiach, to już istne szaleństwo - Marty stanowiły 1/10 roku, a było nas "zaledwie" 7. Najlepsze jest to, że na drugim roku jedna z Mart się przeniosła na inną uczelnię, a na jej miejsce doszła inna dziewczyna i chyba nie muszę mówić, jak miała na imię, co...:baffled::-D
-do tego mam kuzynkę Martę (na szczęście daleką)
- no i siostra mojego M. też nosi to imię:szok:

Oj ja też często żałowałam, że moi rodzice nie nadali mi czegoś bardziej oryginalnego, a do tego nie mam nawet drugiego imienia, żeby się nim posługiwać...:-(

Kalinko może po części mamy podobny gust, ale chyba głównie dotyczący Benia:-D bo ja chyba jednak nie zdecydowałabym się nawet a Stefkę (a propos mąż mojej Babuni Stefci miał na imię Stefan:-D). Imiona chłopięce, które mi się podobają, to:
Beniamin, Gabriel, Emmanuel, Cyprian, Nataniel (ostatnio coraz bardziej w wersji Natanael, ale ta na pewno nie przejdzie:no:) oraz Samuel
natomiast dziewczęce:
Łucja, Anastazja, Irmina i Dagmara.
I jak się doczekam 5 pociech w takiej proporcji płci, to z pewnością wszystkie wymienione przeze mnie imiona zostaną wykorzystane. A póki co czekam albo na Beniamina Gabriela albo na Łucję Anastazję:tak:

Do góry