reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ImIoNa Girls&Boys

reklama
Mini i tu się mylisz kiedyś owszem Aleksander był Olkiem ale od pewnego czas jako oficjalny skrót też uznawany jest Aleks
I my tak będziemy mieli Aleksa a nie Olka
Wszyscy o tym wiedzą i póki co się stosują, oprócz mojej mamy i siostry bo uważały tak jak Ty
Ale pokazałam im w książkach i necie,że przy Aleksandrze są już normalnie skróty Aleks i się z tym pogodziły
Ponadto wydaje mi się,że jak rodzice, rodzina i samo dziecko będzie mówiło na siebie Aleks to i otoczenie tak przejmie

atomówka a dlaczego się mylę ?? :-)
Napisałam tylko że jak Ola to i Olek . A sama mam kuzyna Aleksandra i od zawsze mówiliśmy na niego Alek .
Co nie znaczy że Olek nie jest formą poprawną :-p

Miała być Pola...ale jakoś nie mogę oswoić się z tym imieniem:/// Kurcze!

Opcje aktualne to: Tosia, Olga i Laura. Ostatecznie pewnie po urodzeniu zdecydujemy bo trudno nam to przychodzi. Z Gabrysią było szybko i na temat a tu gdybamy i gdybamy...

No tak jak mówie w PL wciąż jednak Alkesander to Olek. Znam kilu każdy skrót Olek. Teraz sie robi modne Alex i niektórzy próbują się przechrzcic ale póki co mocno zakorzenione.
Może nowemu pokoleniu Aleksów uda się to zmienic ;-)

W sumie wszystkie mi się podobają. Do Gabrysi najbardziej mi pasują Tosia i Olga, nie wiem czy takie dopasowanie jest w ogóle dla Ciebie ważne. Olga też z tych wszystkich najmniej popularna.

A moja będzie właśnie Laurą;-). Od razu Ci podpowiem, że ludzie ogólnie mają straszny problem, że to imię się łatwo nie zdrabnia. Jak mówię, że będzie Laura, to zaczynają szukać zdrobnień i czasem wychodzą im takie kwiatki, że szok. To może być na minus dla tego imienia.

reklama
Aleksander = Olek, tak jak Aleksandra = Olka - jak dla mnie to to tak już zostanie:p. Aleks to Aleks... hehe ...no ale to u mnie tak jest i cóż;p Jakieś nowości,zmiany itp...eee nie dla mnie...i mnie się Olek podoba:p swoją droga..to tak jakby Aleksandra miała zostać Alą. no nie?:p

Ostatnia edycja:
Do góry