reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla naszych styczniowych maluszków :)

Jaguś wszystkie imiona mi sie podobaja:-) Sylwia to ja;-), Dawid moj syn;-) a Sebastian moj brat;-)Dominika, Patryka, Kamila tez mielismy na naszej liscie jak wybieralismy imie w koncu wyszlo inaczej.
Z tych wszystkich najpopularniejsze chyba teraz to wlasnie Majka, jest ich duzo:-)

reklama
No właśnie sobie dyskutuję z mężusiem i chyba będzie albo Maja albo w przypadku chłopczyka próbuję przeforsować Patryka;-) Ale nastawiam się na dziewuszkę, chłopak by już się pewnie pochwalił klejnotami;-)

dla mnie ten ranking troszku oszukany,przynajmniej w mojej okolicy.
Na pewno królują Julki,Majki,Oliwki,Natalki u chłopców Kubusie,Jasie,Kacpry

Ale np Zofia jest na ich rankingu na 7miejscu,a u nas w okolicy i w całej rodzinie żadnej Zosi nie ma...tylko te ok.60tki:-D więc chyba ogromne znaczenie ma region,ale imiona stare wracają i widać to bardzo:rofl2: np.u brata M. jest mały Rysio.siostra M.będzie na dniach miała Antosia a u nas jak dziewczynka to Zosia,więc same stare(pomojając moich bliźniaków którzy mają bardzo popularne imiona-ale mi się bardzo podobają i nie zmieniła bym :rofl2:) Bartuś też bardzo poularne(przynajmniej u nas)najwyżej będzie jeszcze jeden,żadne inne imię dla chłopca mi nie odpowiada,dwa już wykozystałam:-D

Milusia, ja mieszkam pod Wawą i tu dużo Zoś ostatnio więc ten ranking nie kłamie (zresztą robią go na podstawie dodatku do GW - tego, gdzie publikują zdjęcia dzieci ze szpitala z imionami). Ja znam co najmniej 3 małe Zosie wśród rodziny i znajomych. Może do Was jeszcze ta moda nie dotarła :-)

Milusia nie wiem jak w Augustowie ale u nas w Białymstoku znam już kilka małych Zoś i Zuzi :tak: Z moich obserwacji na naszym terenie stwierdzam ze jednak ten ranking ma odzwierciedlenie w większości regionów z tym że my sami czasem jesteśmy w takim kręgu ze tego nie słyszymy :-)

Bartek a raczej Bartłomiej to mój brat :-) bardzo fajne imię!

To ja żyję chyba w jakiejś reprezentatywnej grupie społecznej :-D idealnie się pokrywa z warszawskim rankingiem bo wśród małych dziewczynek znam: Zosię, Zuzie, Hanię, Lenkę, Maję, Amelkę, Wiktorię, Marysię, Natalkę, Antosię... a wśród chłopców: Kubusia, Szymona, Olka, Mateusza, Franka, Jasia... :-D

no u nas się nie pokrywa

:-D (część tak ale nie wszystkie)
Fifka nasz to będzie Bartosz,nie Bartłomiej, ale jak zwał tak zwał i tak Bartek:-D

U nas nie ma nigdzie zadnej np.Hani,Zosi (jak już pisałam) Antosi,Leny)

Chłopcy to ok,jest multum Jaśków,Staśków,Kubusiów,Bartusiów:tak:

Mam imię dla chłopca wybrane jeszcze przed poczęciem, znam je tylko ja i mój mąż. Powiedziałam sobie, ze nikt się nie dowie, póki nie urodzę i zapisze w urzędzie. Tego się trzymam.
A dla dziewczynki bardzo podobało mi się imię Nikola, w pierwszej ciąży wszystkim tak mówiłam, a wyszedł chłopczyk i 3 moje bliskie znajome tak nazwały. Poza tym podoba mis ie Maja, Wiktoria, Julka, Hania. Oliwka, Sandra, Lena ale wszystkie już są w moim najbliższym otoczeniu. Kompletnie nie mam pojęcia, nawet nie myślałam o imieniu dla dziewczynki. Choć o niej marzę ale nastawiłam się na chłopca. Może mąż coś wymyśli :tak:

U mnie chyba nastąpi zmiana Mikołakej polski na niemieckiego Klausa to jest Mikołaj po niemiecku lub Nikolaus ale moj R nie chce Nikolaus bo tu dużo Rasjan jest o imieniu Nikolaj no i teraz ma przetrawiać czy w urzedzie piszemy Mikołaj a niemcy i tak bedą wolac Nikolaj (nie wypowiedza Mikolaj) czy Klaus ( rasowe ze tak powiem imie niemieckie) ja i tak bede wołała Mikołaj ale taka wczoraj byla rozmowa... A teraz jak wrócimy do pl tam kiedys... No to na Klausa zeby nie wołały dzieci Klaun no i taka polityka... :/ czekam na decyzje mojego lubego....

reklama
U mnie chyba nastąpi zmiana Mikołakej polski na niemieckiego Klausa to jest Mikołaj po niemiecku lub Nikolaus ale moj R nie chce Nikolaus bo tu dużo Rasjan jest o imieniu Nikolaj no i teraz ma przetrawiać czy w urzedzie piszemy Mikołaj a niemcy i tak bedą wolac Nikolaj (nie wypowiedza Mikolaj) czy Klaus ( rasowe ze tak powiem imie niemieckie) ja i tak bede wołała Mikołaj ale taka wczoraj byla rozmowa... A teraz jak wrócimy do pl tam kiedys... No to na Klausa zeby nie wołały dzieci Klaun no i taka polityka... :/ czekam na decyzje mojego lubego....

Wiesz co...mysmy mieli podobny dylemat z Kuba tu...Zatanawialismy sie czy nie dac od razu dziecku Jacob I w papierach,...Ale jednak zostal Jakub I nawet sie ciesze...To jak go beda wolac to I tak inna para kaloszy :) malego wolaja w przedszkolu Jacob I jest ok...A w polsce to zawsze bedzie jakub I juz :) Musiscie chyba myslec bardziej pod katem przyszlosci...Czy wiazecie ja w jakikolwiek sposob z polska...Jesli tak to chyba nie warto germanizowac imienia tym bardziej ze mowisz ze I tak bedziesz wolala malego Mikolaj... Potem tylko wiecej papierkow bys miala przy rejestracji malego w polsce I ewentualnej zmianie imienia w papieravch (na polskie oczywiscie).
A co do tej wymowy imion...;> to wiesz ze to tylko kwestia checi jest :) Ja tluklam do irlandzich "lbow" ze jestem BASIA I tak mnie nazywaja :) Zadna Barbie, Bebsi czy inne :) (no co prawda niektorzy nazywaja mnie Basha ale I tak uwazam ze to sukces:))

Do góry