reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Imiona dla maluszkow:):)

Dziewczyny, czy mi się wydaje czy tylko ja w tym gronie nie mam jeszcze wybranego imienia dla dziecka?
Chwilami czuję się jakbyśmy byli wyrodnymi rodzicami bo jeszcze nic nie postanowiliśmy, a gdzie nie pójdę to się pytają jak Mała będzie miała na imię i dziwią się jak mówię że jeszcze nie zdecydowaliśmy...:sorry:

my mamy imię połowicznie wybrane, tzn tylko dla jednej płci - NINA, ale lekarka daje 70% że będzie chłopak :-D a tu weny brak, zupełnie, żadne imię męskie Nam się nie podoba. Z pierwszym synem od razu "przylgnęło" Tymoteusz i był to dla mnie pewnik a teraz chyba będziemy wołać "ON" :-D

reklama
Ja też dołączam do tych co nie mają imienia, niby jakieś typy mamy, zgadzamy się na razie tylko do Juliana, ale jakoś bez przekonania. Znajomym wymieniam listę imion i zawsze się wytworzy jakaś dyskusja:-) i spokój jest z tym. Czas pokarze.

Anika
u nas jak na razie przylgnęło "synuś":-D niby mam kilka typów ale nie mogę się zdecydować na to jedno i nie wiem czy nie wybierzemy czegoś całkiem innego... ciężka sprawa, dla dziewczynki miałabym co najmniej z 5 imion a z chłopcem jakoś cieżko..

Uff... To już mi trochę lepiej ;-)
Anika, ja też chciałam Nina ale niestety mój maż się nie zgadza. On z kolei wymyślił Lenę, która na początku mi się podobała a potem mi przeszło, albo Magdę, co mi zupełnie nie pasuje, a o innych imionach nie chce słyszeć. Moja rodzina próbuje przeforsować Karolinkę ale ja nie jestem przekonana bo wolę krótkie imiona albo przynajmniej takie które się ładnie skraca; rodzina męża stawia na Krysię (!) - nie wiem co im odbiło, chcociaż na drugie imię (ale na drugie, nie pierwsze!) sama chętnie bym tak dała, bo moja babcia ma tak na imię. Mnie ostatnio podoba się jeszcze Basia albo Ala - Alinka albo Alicja.
Najbardziej byłabym zadowolina z "zestawu" Nina Krystyna bo to nawet ładnie komponuje się z nazwiskiem.
Z imion dla chłopców podoba mi się Filip

Antkowa, my dla dziewczynki też mieliśmy kilka imion, ale jak się okazało, że będzie chłopak długo zastanawialiśmy się na imieniem, bo żadne nam się nie podobało. Tzn mi, bo Michał chciał Filipa, ewentualnie Kajtka. Ale stanęło na Jaśku i tak się przyzwyczailiśmy, że jak o nim mówimy, to zawsze Jaś. I Jaś już zapewne zostanie!:-)

Robaczek u mnie też chyba będzie pełen spontan z imieniem dla chłopca, pewnie przy rejestracji maluszka w urzędach będę wymyślać czy Stasiu czy Jasiu ;-)(imiona podane są przypadkowe, żadne z nich nie jest moim faworytem a podane zostało jedynie w celu ubarwienia wypowiedzi :laugh2:)
Antkowa Nina jest the best imię jak dla mnie więc ja bym parła na nie, faktycznie rymuje się z Kryśką :-) Lenka też spoko, kiedyś byłam napalona na imię Kornelia ( w skrócie Nelka) ale teraz mi przeszło to parcie na Ninę właśnie. Filip fajne imię ale mamy już jednego w rodzinie, w dodatku szelma straszny :laugh2:

Ja im blizej porodu to zaczynam sie zastanawiac czy na pewno bedzie Lenka hehe :-) Takie chyba wahania ciazowe . Zaczelo mi sie podobac : Liwia (Liwka) , Nel, Pola, Sara, Wiorika, Nadja, Iga, Bianka, Marianna.Rodzina nadal na mala mowi Oliwia - ale to imie nie przejdzie :-D:-D:-D
Antkowa- ja mam na imie Karolina i jakos nie przepadalam za tym imieniem hehe Teraz jest juz ok, bo prawie nikt do mnie nie mowi Karolina tylko Karola, Karolka, Karo, Karla. Ale najgorzej jest jak ktos mowi Pani Karolu :szok::szok: Caly czas tak w starej firmie mowili klienci hehe

Stopi, ja też się zastanawiałam nad Polą i Blanką/Bianką, ale pierwsze wydaje mi się zbyt twarde, surowe a drugie... u mnie w pracy są 3 Blanki/Bianki i niemal za każdym razem jak mam do którejś zadzwonić to się zastanawiam czy dzwonię do Bianki czy do Blanki ;-) te imiona są bardzo podobne i mają to sam źródło tylko jedno jest z włoskiego a drugie z hiszpańskiego ale boję się że moje dziecko w przyszłości mogłoby nie uniknąć tego typu pomyłek, chociaż samo brzmienie tych imion bardzo mi się podoba i możliwe że gdyby nie ten argument to byśmy się na nie zdecydowali bo mojemu T akurat też się podoba. Jakbym miała wybierać z tych 2 to wybrałabym Blankę, jakoś tak łatwiej mi wymówić niż Bianka:tak:
W ogóle sporo jest takich zestawów imion do mylenia, np.:
Liwia - Oliwia
Lena - Elena - Helena
Ania - Hania
Kinga - Inga

Kurcze, teraz sobie pomyślałam, że przy tym wybieraniu imienia wyłazi mój nadmierny praktycyzm i może przez to mam taki z tym problem, bo cały czas rozkminiam na czynniki pierwsze jakieś praktyczne pierdoły zamiast skupić się na tym czy po prostu imię mi się podoba czy nie i intuicji czy będzie pasowało do Małej...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
antkowa praktyczne podejscie do sprawy tez nie jest zle, to wazne zeby imie pasowalo do nazwiska a nie jak nie przymierzajac wisniewski,
uwazam ze wyrzadza sie krzywde dzieciom a potem np niesmiale dziecko ma problemy bo mamusia byla zafascynowana jakas aktorka
ja mialabym problem z wybraniem imienia meskiego, troche pomogl mi przypadek - moj tesc, moj tata i maz maja imiona na A, wiec pomyslalam ze bedzie fajnie gdy imie syna tez bedzie na A, a maz zaproponowal Artura i tak zostalo - pasuje do nazwiska, chyba nie jest tak bardzo popularne a przy okazji nie jest jakos skrajnie udziwnione

Do góry