reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

hey Majóweczki! :)
Osobiście uważam, że piękne są wszystkie imionka jeśli tylko się ładnie mówi:) np Kasia o wiele ładniej niż Kaśka:)
Ważne by dać dziecku na imię tak jak się Wam podoba a nie np teściowej sesese:) no i oczywiście żeby pasowało do nazwiska.
Jeśli miałabym dziewczynkę to wybrałabym któreś z: Julcia, Kinga, Karinka, ale będzie chłopiec zatem będzie Jakub Aleksander:)

reklama
Sary, bym do jednej polki z Samanta, czy Stella nie wsadzila. Bo Samanta i Stella to imiona typowo amerykanskie. A Sara to imie biblijne, spotykane na calym swiecie. Moze w Polsce jest jakies dziwne uprzedzenie do tego imienia, ale tutaj to absolutnie. Jest to imie jak najbardziej o.k.
Tobiasz, tak jak i Etan, imie biblijne. Podoba mi sie.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że Stella to 'imię typowo amerykańskie'?
Zresztą zapraszam tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stella_(imi%C4%99)
Z Samantą się zgodzę, z resztą dla mnie bardzo pretensjonalne imię.
Sara niestety jest odbiera niepozytywnie i wrzucana do worka z Samantą czy Vanessą. A tak naprawdę to jak sama napisałaś imię biblijne a mnie osobiście kojarzy się z 'Małą księżniczką' ;).

Hej Kobitki
Ale temat imion się gotuje Dla mie zawsze śliski, niestety i zawsze mam obawę przed napisaniem czegokolwiek.

A z nadawaniem imion ludzkich psom, to faktycznie przesada. Aczkolwiek moi rodzice też kiedyś dali na imię suczce - Sara. Przy czym to było chyba z 25 lat temu, a wówczas w PL nikt nie nadawał takich imion swoim dzieciom. No, chyba że małżeństwo było mieszane, to wówczas zdarzało się zagramaniczne imię ;-)

Ja teraz muszę wybrać kolejne dziewczęce imię dla 3ciej córy :tak:
MM chce Urszulka, moje córy chcą Izabela, a ja chcę Joanna Maria.
Hehehe, wyobraźcie sobie jak MM będzie szedł z naszymi trzema córami, jak przywódca stada jakiegoś i zawoła nagle do Nich po imieniu: Ola, Ala, Ula
No, paść ze śmiechu będzie można :-D

Chciałabym wybrać jakies imię rzadziej ostatnio dawane dzieciom, tzn z tych mniej "modnych", a te powyższe chyba takowe są, co?

Już pisałam kiedyś, że Ola miała być Natalka, ale się zmieniło po tym, jak na sali były same Natalki, Amelki i Emilki :)

Tiger Joanna, to moja teściowa, grrrr:baffled:, ale myślę, że Ula to fajny pomysł. Mnie się podoba, a imię nie jest takie oklepane, jak właśnie Natalki, Amelki itd.

Jestem zdecydowanie za Urszulką :).

PS. Z tym pisaniem o tym, że Sara 25 lat tamu nie była nadawana też bym uważała.. ;) - przepraszam, może wyglądać, że się czepiam ale imiona to moje hobby i mam fioła na ich punkcie ;).

Julia i Julianna to zupełnie rózne imiona...!

tak samo jak Maria i Marianna

Antoś ma taką koleżanke w grupie ktora ma na imię Marianna i Panie mowią na nią
Marianka, a rodzice do niej... Maria/Marysia

sie zastanawiam... to w koncu .. sami nie wiedza jak dali jej na imię, czy co?
Nie rozumiem takich rodziców

Ostatnia edycja:
:-) ja nie wiem połowa znajomych mówi na Tomka połowa na Aleksandra.
Aleksander ma chyba mniej zdrobnień, bo Alex, Olek, Oluś ale jakoś Olek i Oluś nie przemawiają do mnie. Aleksander kojarzy mi się z silnym mężczyzną. a Tomasz?

........ a Tomasz ... kojarzy mi się z ... Tomaszkiem... z "Nocy i dni"......

Bogumił ... sole :-)

Barbara, zawsze na niego biadoliła..."oj Tomaszek, Tomaszek"

no i z tym ze byl strasznym psotnikiem i uczyc sie nie chcial :-)

Hej Kobitki
MM chce Urszulka, moje córy chcą Izabela, a ja chcę Joanna Maria.
:)

haha a właśnie miałam się dziś ciebie zapytać jak dasz małej na imię - Ula czy Ela :-D Bo myślałam że preferujesz krótkie imiona. Mi się te krótkie nawet podobają - dla dziewczynki fajne jest Iga - króciutkie i pasuje do każdego nazwiska, i jak jej kiedyś przyjdzie wyemigrować to raczej nikt z wymową nie będzie miał problemu - ale oczywiście moja koleżanka musiała tak nazwać swojego kota :wściekła/y: Kurde...

Z twoich typów podoba mi się Joanna Maria - moja siostra ma identyczne imiona :tak: i gdyby nie to że się tak nazywa, to imię Joanna też byłoby moim faworytem - krótkie Asia a ładniej Joasia

na jakiej podstawie twierdzisz, że stella to 'imię typowo amerykańskie'?
Zresztą zapraszam tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/stella_(imi%c4%99)
z samantą się zgodzę, z resztą dla mnie bardzo pretensjonalne imię.
Sara niestety jest odbiera niepozytywnie i wrzucana do worka z samantą czy vanessą. A tak naprawdę to jak sama napisałaś imię biblijne a mnie osobiście kojarzy się z 'małą księżniczką' ;).

Jezuuu, ale wyszperalas mojego posta chyba z poczatku watku. A w twoim linku nic na ten temat nie ma... I czemu uwazasz, ze jakies imie jest pretensjonalne??? Imie to imie, jak dla mnie opinia, ze jakies imie jest pretensjonalne jest bez sensu...

Ostatnia edycja:
reklama
Kliknelam w google i juz znam pierwotne pochodzenie imienia Stella... Ale czy to takie wazne, ze jest pochodzenia lacinskiego. Chyba sama przyznasz, ze jest nadawane glownie w krajach angielsko jezycznych? Ja we Francji np. nie znam zadnej Stelli, mimo tego, ze jezyk francuski nalezy do rodziny jezykow lacinskich, a Sara spotyka sie tu dosc czesto... A Samanta to byc moze pochodzenia greckiego, byc moze armenskiego, a byc moze literackie imie angielskie..., ale tez najczesciej spotykane w krajach angielskojezycznych... Mi sie te imiona kojarza bardziej z Ameryka, niz Sara. Stad moj post...

Do góry