Mi Aleksander bardzo się podoba Własnie to imie przyśniło mi się we śnie w którym urodziłam synka.......a skoro ma byc córeczka to może być Aleksandrai ja też :-) więc sprawa chyba jasna u nas chyba będzie Aleksander, chyba, że wezmę Tomasza, bo nad tymi dwoma się zastanawiamy
reklama
no to nie ma wyjścia musi być AleksandraMi Aleksander bardzo się podobaWłasnie to imie przyśniło mi się we śnie w którym urodziłam synka.......a skoro ma byc córeczka to może być Aleksandra
Imiona które jeszcze dziś przewertowałam i przeszedły moją wstępną selekcję przedstawiam niżej. No ale ich jeszcze z mężem nie skonsultowałam. Ale dalej najbardziej obstaje przy Aleksandrze
Amelia
Laura
Maja
Marlena
Martyna
Sandra
Sara
Tatiana
Amelia
Laura
Maja
Marlena
Martyna
Sandra
Sara
Tatiana
Amelia- bardzo ładne i teraz popularne
Laura- slicznie
Maja- bardzo ładnie, ale teraz bardzo popularnie
Marlena- oj niezbyt- chyba złe wspomnienia z koleżanką he he
Martyna- ładnie
Sandra- ładnie
Sara- ślicznie- moja siostra- mała księżniczka ;-)
Tatiana- kojarzy mi się z jakąś rosjanką\
a czy sprawdzasz też np. jak pasuje do Waszego nazwiska, czy to pomijasz??
Aleksandra
Opis:imię pochodzenia greckiego. Wywodzi się ze złożenia słów: alekso ("bronię") oraz aner, andros ("mąż, mężczyzna" - w znaczeniu "człowiek"). Oznacza więc: "obrońca ludzi".
W języku staropolskim istniała forma zapisu: Oleksandra, stąd tradycyjne zdrobnienie: Ola.Zdrobnienia:Ola, Olka, Olusia, Olesia, Oleczka, Olunia, Oleńka, Ala, Alka, Sandra
Charakterystyka:marzycielska i romantyczna, a jednocześnie bardzo realnie patrząca na życie. Lubi podkreślać swoją kobiecość, zwłaszcza w męskim towarzystwie. Stara się sprawiedliwie oceniać ludzi. Czasami bywa zbyt gadatliwa.
Patroni i święta:20 III (św. Aleksandra z Amiso), 18 V (św. Aleksandra z Galacji), 21 IV (św. Aleksandra, cesarzowa), 18 V (św. Aleksandra), 2 X (św. Aleksandra, pustelnica egipska).
Szczęśliwa liczba:5
Szczęśliwy kamień:lapis-lazuli
Szczęśliwy kolor:niebieski
Imieniny obchodzi:12.12
Opis:imię pochodzenia greckiego. Wywodzi się ze złożenia słów: alekso ("bronię") oraz aner, andros ("mąż, mężczyzna" - w znaczeniu "człowiek"). Oznacza więc: "obrońca ludzi".
W języku staropolskim istniała forma zapisu: Oleksandra, stąd tradycyjne zdrobnienie: Ola.Zdrobnienia:Ola, Olka, Olusia, Olesia, Oleczka, Olunia, Oleńka, Ala, Alka, Sandra
Charakterystyka:marzycielska i romantyczna, a jednocześnie bardzo realnie patrząca na życie. Lubi podkreślać swoją kobiecość, zwłaszcza w męskim towarzystwie. Stara się sprawiedliwie oceniać ludzi. Czasami bywa zbyt gadatliwa.
Patroni i święta:20 III (św. Aleksandra z Amiso), 18 V (św. Aleksandra z Galacji), 21 IV (św. Aleksandra, cesarzowa), 18 V (św. Aleksandra), 2 X (św. Aleksandra, pustelnica egipska).
Szczęśliwa liczba:5
Szczęśliwy kamień:lapis-lazuli
Szczęśliwy kolor:niebieski
Imieniny obchodzi:12.12
do nazwiska najbardziej pasuje aleksandra, amelia, laura, maja, marlena, martynaAmelia- bardzo ładne i teraz popularne
Laura- slicznie
Maja- bardzo ładnie, ale teraz bardzo popularnie
Marlena- oj niezbyt- chyba złe wspomnienia z koleżanką he he
Martyna- ładnie
Sandra- ładnie
Sara- ślicznie- moja siostra- mała księżniczka ;-)
Tatiana- kojarzy mi się z jakąś rosjanką\
a czy sprawdzasz też np. jak pasuje do Waszego nazwiska, czy to pomijasz??
no to moje typy - umiejscowienie:do nazwiska najbardziej pasuje aleksandra, amelia, laura, maja, marlena, martyna
1. Aleksandra
2. Laura
3. Amelia
4 Maja
5, Martyna
6. Marlena
anusiak-białystok
Fanka BB :)
No u nas zamiast Kariny, będzie jednak Aleksander po moim ojcu Tez wolę zdrobnienie Alex, niż Olek,ale nie jest to jakaś istotna kwestia;-) Jak to powiedział mój mąż "Aleksander W..... to brzmi dumnie!" (wykropkowałam nazwisko;-))
reklama
anusiak-białystok
Fanka BB :)
No mężusiowi tez chodziło o podobieństwo między A.Wielki , a A.W.....