reklama
lenkaa*
Fanka BB :)
lenkaa* a jak to jest z zalatwianiem becikowego? ja jestem zameldowana w jednym miejscu, malz w drugim a dziecko urodzi sie w trzecim. nie jestesmy malzenstwem. becikowe z tego co wiem odbiera sie w urzedzie gminy tak? czy bedzie to w takim razie urzad odpowiadajacy miejscu urodzenia czy zameldowania dziecka? i czy skoro na akcie urodzenia bedzie widnial ojciec to czy on moze zlozyc wniosek o becikowe?
Becikowe załatwia się w miejscu zamieszkania rodzica i dziecka. Więc zakładając że mieszkaie razem to w tej gminie gdzie zamieszkujecie. Np jak ty masz meldunek w Warszawie a małż w Krakowie a mieszkacie w Szczecinie z dzieckiem to becikowe wypłaca Szczecin. Miejsce urodzenia nie ma tu znaczenia. Musicie mieć tylko potwierdzenie zamieszkiwania na terenie tej gminy - u nas to wystarczy np umowa najmu mieszkania albo zwykłe oświadczenie wynajmującego. Niektóre gminy domagają się jeszcze zaświadczeń z miast w których macie meldunek że tam nie zostało pobrane - co dla mnie jest bez sensu - my sami po wypłacie becikowego zawiadamiamy te miasta i nie ganiamy ludzi - ale musisz się liczyć że Was zagonią do dostarczenia takiego zaświadczenia. Oczywiście jak się nie przyznacie z mężem że mieszkacie w innym miejscu niż jest D.O. to możecie pobrać w miejscu zameldowania - obojętnie czy gdzie - wtedy w gminie małża wniosek składa on, albo w Twojej gminie zameldowania wniosek składasz Ty.
Oleśka ojciec dziecka jak widnieje w akcie urodzenia to ma takie same uprawnienia jak każdy inny - chyba że jest pozbawiony sądownie praw. Nie mieli prawa mówić że nie może pobrać becikowego. I nie ma tu znaczenia czy jest mężem czy nie - bo jest ojcem więc przedstawicielem ustawowym w każdej sytuacji.
N
nataliak
Gość
no wlasnie nie jestesmy zameldowani w miejscu zamieszkania ale skoro ojciec moze tez sie starac o becikowe to wygodniej bedzie jemu. ja sie bede chyba przemeldowywac do niego i dziecko tez tam zameldujemy. no chyba ze kupimy do tego czasu mieszkanie to bedzie jeszcze inaczej
ale juz wszystko wiem, dzieki za odpowiedz
Agnieszka77
Fanka BB :)
Ja też nie jestem zameldowana w miejscu,w którym mieszkam obecnie,tylko 350 km dalej.Teraz nawet jak są umowy o wynajem,to nikt nikogo nie melduję.Ja mam taka opcję,ze po becikowe pojadę do swoich rodziców,mam zamiar tam spędzic latem 2 tygodnie,więc przy okazji becikowe odbiorę.no wlasnie nie jestesmy zameldowani w miejscu zamieszkania ale skoro ojciec moze tez sie starac o becikowe to wygodniej bedzie jemu. ja sie bede chyba przemeldowywac do niego i dziecko tez tam zameldujemy. no chyba ze kupimy do tego czasu mieszkanie to bedzie jeszcze inaczej
mi się też Oskar podoba, ale mamy już w rodzinie jednego Oskarkau mnie Oskar:-) ja tak chcem maz nie bardzo
bardzo ładnie, choć Oliwka już bardzo popularne, ale AleksandraMi z imion żeńskich na dzien dzisiejszy podoba się
Oliwia
Aleksandra
z Twoim mężem zgadzacie się w tej kwestii??
Mężuś przychyla się za Aleksandrąbardzo ładnie, choć Oliwka już bardzo popularne, ale Aleksandra
z Twoim mężem zgadzacie się w tej kwestii??
reklama
i ja też :-) więc sprawa chyba jasna u nas chyba będzie Aleksander, chyba, że wezmę Tomasza, bo nad tymi dwoma się zastanawiamyMężuś przychyla się za Aleksandrą