reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

ok, dzięki, a powiedz mi jeszcze, jeśli się orientujesz, to jak długo to trwa, zeby tam pójść, podać imięi to zarejestrować?

reklama
Niestety nie orientuję się bo nigdy nie rejestrowałam :-) Ale wydaje mi się że zgłoszenie to jakieś 15 min i może sam ojciec to zrobić, bo dane matki są w papierach ze szpitala. Tylko nie wiem czy od ręki drukują akt czy trzeba go później odebrać, to na pewno będzie wiedziała jakaś dziewczyna która już rejestrowała:tak: Potem można dowiedzieć się teefonicznie o nr. Pesel - przynajmniej u nas tak jest że nie trzeba koniecznie osobiście po pesel lecieć. Myślę że w Poznaniu też problemu nie będzie - w dużych miastach idą bardziej na rękę

lenkaa tylko ja nie jestem męzatka, więc wątpię, zeby mógł być sam ojciec... al ejeśli to tylko 15 minut trwa, to wychodząc ze szpitala mogę podjechać heheh

Jeżeli dziecko nie jest ze związku małżeńskiego,to sam ojciec nie moze.Matka dziecka musi być i ojciec dziecka,który uznaje dziecko przed USC jako swoje;-) Nie wiem jak to jest z aktem urodzenia,ale chyba w tym przypadku wydają akt urodzenia zupełny.

Niestety nie orientuję się bo nigdy nie rejestrowałam :-) Ale wydaje mi się że zgłoszenie to jakieś 15 min i może sam ojciec to zrobić, bo dane matki są w papierach ze szpitala. Tylko nie wiem czy od ręki drukują akt czy trzeba go później odebrać, to na pewno będzie wiedziała jakaś dziewczyna która już rejestrowała:tak: Potem można dowiedzieć się teefonicznie o nr. Pesel - przynajmniej u nas tak jest że nie trzeba koniecznie osobiście po pesel lecieć. Myślę że w Poznaniu też problemu nie będzie - w dużych miastach idą bardziej na rękę
od reki drukują;-)

Jeżeli dziecko nie jest ze związku małżeńskiego,to sam ojciec nie moze.Matka dziecka musi być i ojciec dziecka,który uznaje dziecko przed USC jako swoje;-) Nie wiem jak to jest z aktem urodzenia,ale chyba w tym przypadku wydają akt urodzenia zupełny.
to ojciec dziecka też musi byc? hmm myślałam, że dzoecko by w tym czasie przypilnował ;-)

aha - myślałam że jesteście małżeństwem, to on tym bardziej musi być żeby oświadczeniem uznać dziecko za swoje, bo przy małżeństwie to się nie pytają i z urzędu wpisują męża za ojca - nawet jak nim nie jest ;-). Odpis przy uznanym ojcu będzie skrócony - nie ma potrzeby zupełnego, zupełny jest jak ojciec jest nie znany a jego imię wpisane na wniosek matki ( jako wymyślone imię żeby jakiekolwiek było). No chyba że sobie zażyczycie zupełny ale i tak to nie będzie miało sensu bo w zupełnym nie bedzie żadnych adnotacji - dziecko ma dwoje rodziców od urodzenia którzy je uznają to nie ma czego wpisywać w adnotacjach.

od reki drukują;-)

To jak jestem mężatką to mam szansę zalatwić wszystko za jednym zamachem i to za pomocą męża? Wydawało mi się że mąż sam może zgłosić w usc, bo często tatusiowie prosto z USC przychodzili sami do nas po becikowe bez matek - załatwiając wszystko za jednym razem, rejestrację i becikowe. Mieli tylko dowód żony.

To jak jestem mężatką to mam szansę zalatwić wszystko za jednym zamachem i to za pomocą męża? Wydawało mi się że mąż sam może zgłosić w usc, bo często tatusiowie prosto z USC przychodzili sami do nas po becikowe bez matek - załatwiając wszystko za jednym razem, rejestrację i becikowe. Mieli tylko dowód żony.
Mężatki mogą wysłać męza do USC,tylko musi mieć dowód osobisty żony:tak: i odwrotnie.

reklama
Do góry