reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

po ostatniej rozmowie, jeśli będzie chłopak to Aleksander- Alex, bo Olek jakoś mi nie podchodzi :zawstydzona/y:
chyba, ze znajdziemy jeszcze jakieś ładne, ktore będzie nam obojgu pasowało...

Alex ładnie - ale żeby tak na niego wołali to chyba musi mieć właśnie Alex - bo jest takie imię poza Aleksandrem, albo ewentualnie Aleksy. Bo przy Aleksandrze to obawiam się że Olka nie da się tak zupełnie uniknąć - zawsze ktoś tak będzie na niego wołał, a trochę denerwujące jest pouczanie nowych ludzi że mają mówić na dziecko tak a nie inaczej :sorry2:

reklama
Alex ładnie - ale żeby tak na niego wołali to chyba musi mieć właśnie Alex - bo jest takie imię poza Aleksandrem, albo ewentualnie Aleksy. Bo przy Aleksandrze to obawiam się że Olka nie da się tak zupełnie uniknąć - zawsze ktoś tak będzie na niego wołał, a trochę denerwujące jest pouczanie nowych ludzi że mają mówić na dziecko tak a nie inaczej :sorry2:
właśnie wiem. w domu rodzice i bliscy znajomi wiedzą, ze mnie skręca przy tym imieniu -Olek:no: ale chyba nie ma imienia Alex... bynajmniej nie w polsce. poza tym wątpię, zeby przeszło w urzędzie przez X. moj brat zaproponował dziś imię MIESZKO:shocked2:

Alex to zaden Aleksander, to jest zupelnie odrebne imie meskie. A przez x pewnie w Polsce nie zapisza, bo x to nie jest polska pisownia i takie sa polskie urzedy, a raczej takie przepisy maja. Tutaj to nikogo w urzedzie nic nie obchodzi mozna zapisac imie w innej pisowni niz francuska np. angielskiej. A w Polsce to ludzie sa jeszcze na dodatek malo tolerancyjni, co do takich obcobrzmiacych imion, wnosze z przeczytanego ostatnio forum. Podaje wam linka
LM.pl - Konin, Koło, Słupca, Turek / forum dyskusyjne / Zobacz temat - Obciachowe i tandetne imiona dla dzieci.
Wiec moze nie warto ryzykowac takimi imionami? Nierozumiem takich ludzi, co ich obchodzi jak ktos dziecko nazwal? Jak im sie nie podoba, to najwyzej oni tak swojego dziecka nie nazwa, ale po co ta krytyka i wysmiewanie sie? Moze to zazdrosc, bo sami nosza pospolite imiona? Albo nie maja na tyle odwagi, zeby swojemu dziecku dac troche inne imie, niz te typowo polskie i popularne?

Aga Można dać Alex w USC - w sumie nie powinni robić żadnego problemu bo sama nie raz widziałam na akcie urodzenia to imię w tej właśnie pisowni ( wypłacam becikowe). Już się w USc tak nie czepiają jak kiedyś bo nie mają podstaw prawnych, ustawa o aktach stanu cywilnego stanowi że nie można nadawać " imienia które jest obraźliwe" a co do innych to nie ma podstaw prawnych do zakazu - i w zasadzie to może być i Aleks jak będziesz miała ochotę, nawet pomimo że nie ma go w kalendarzu - kalendarz nie jest źródłem prawa. A jak się pańcie będą upierały to niech pokażą podstawę prawną zgodnie z którą odmawiają wpisania imienia.
Co do Mieszka to ostatnio robią się modne takie staropolskie - piastowkie imiona - Bolek, Mieszko, Lech, Roch itp. Ale z Mieszkiem jest trochę problem ze zdrobnieniem dla dziecka a jak będzie dorosły to też trochę dziwnie brzmi - np tak zwrot " Panie Mieszku proszę o podpis" :-D

No nie wiem... Przeczytaj artykul.

Imię dla dziecka - Dziecko w INTERIA.PL - ciąża i wychowanie dzieci, planowanie ciąży, forum dla rodziców

A to jego fragment.

Urzędnik może odmówić zarejestrowania dziecka, gdy:
- rodzice chcą nadać dziecku więcej niż dwa imiona
- wybrane imiona są ośmieszające, nieprzyzwoite, zdrobniałe lub nie pozwalają na odróżnienie płci dziecka
- imiona nie odpowiadają polskim regułom gramatycznym lub ortograficznym
- są w obcym języku (wyjątek - jedno z rodziców jest obcokrajowcem).

A pisanie Alex przez x nie odpowiada polskim regulom ortograficznym...
We Francji tez np. nie mozna nadac dziecku wiecej imion niz 3, a w Polsce 2. Takie jest prawo, ale moze zdarza sie, ze gdzies jakas mila pani w Urzedzie zapisze przez x, bo chce isc rodzicom na reke, ale przepisy sa jakie sa.

A tutaj dziewczyna pisze, ze jej nie chciano w Urzedzie zarejestrowac Alex przez x. Takze, roznie to bywa. Zainteresowane osoby, powinny moim zdaniem wczesniej orientowac sie w swoich Urzedach, czy taki zapis w ich Urzedzie jest mozliwy, czy nie? Bo jednak nie we wszystkich jest mozliwy...

POMÓŻCIE -szukamy oryginalnego imienia dla chłopca - Forum dziecko-info.com

Agate z forum się pośmiałam, he he akurat moje okolice :-D:-D
Lenkaa* a co do urzędu, tyo wydaje mi się, ze to już zależy od humoru Pani pracującej w urzędzie. jedna zgodzi sięna Alex, inna tylko na Aleks, a jeszcze inna tylko na Aleksander. tak było z imieniem OLIVIER w jaednym i tym samym urzędzie jedna Pani zgodziła się przez V inna W

a wlaśnie jeśli chodzi o zarejestrowanie imienie w usc, to gdzie to się robi? w ty miejscu gdzie się urodzi, czy w tym miejscu gdzie się mieszka?
bo ja zamierzam rodzić w poznaniu, a mieszkam 130 km dalej w całkiem innej gminie. i tak się zastanawiam, czy to ma jakąś różnice??

a wlaśnie jeśli chodzi o zarejestrowanie imienie w usc, to gdzie to się robi? w ty miejscu gdzie się urodzi, czy w tym miejscu gdzie się mieszka?
bo ja zamierzam rodzić w poznaniu, a mieszkam 130 km dalej w całkiem innej gminie. i tak się zastanawiam, czy to ma jakąś różnice??

Dziecko rejestrujesz w miejscu jego urodzenia - w USC właściwym. czyli jak rodzisz w innym mieście niż mieszkasz to w tym mieście - czyli Poznań - już będzie zarejestrowane do końca i stamtąd będą wybierane wszystkie akty.
poczytałam jeszcze to co napisała Agate i faktycznie z tym alexem może być problem, choć u nas w mieście nie ma takego na pewno bo widziałam i Alexa i Xawerego i Maxa i nikt nie robił problemu tym ludziom. Ale trudno, znowu jest się uzależnionym od widzimisię urzędasów - ale z Aleksym na pewno nie mają prawa robić problemu.
Poczytałam teraz jeszcze kilka opinii Krajowej Rady Języka w.s imion - z zapytań urzędów i osób prywatnych i jestem zbulwersowana. Ogólnie te odpowiedzi na zapytania są moim zdaniem tendencyjne i uzależnione od tego co się tym starym pierdzielom z Rady kojarzy - to uważają za wyrocznię - normalnie koszmar. A to że ktoś ma inne zdanie już się nie liczy. Wklejam link..

Rada J

Ostatnia edycja:
no, ale mój M już powiedział, że Alex nie wchodzi w grę, tylko Aleksander :-p
dzięki lenka za info, czyli dziecko rejestruję w Poznaniu, tylko czyh to prawda, ze mam na to tylko 14 dni od porodu??:szok:

reklama
no, ale mój M już powiedział, że Alex nie wchodzi w grę, tylko Aleksander :-p
dzięki lenka za info, czyli dziecko rejestruję w Poznaniu, tylko czyh to prawda, ze mam na to tylko 14 dni od porodu??:szok:

EE tam, nic się nie stanie jak się spóźnisz, to tak jak z tym wyrabaniem nowego D.O. po zawarciu związku małżeńskiego - niby trzeba w ciągu 14 dni ale sankcji nie ma żadnych za spóźnienie. Raz się tylko spotkałam z tym że babka nie zgłosiła dziecka i dopiero po 9 miesiącach USC wszczął z urzędu procedurę rejestracji i nadania imienia. I z urzędu nazwali dziecko Kubusiem. Wtedy też jest specjalna adnotacja w akcie urodzenia że to z urzędu. No chyba że wiadomo że nikt nie zgłosi dziecka bo np je porzucił, ale normalnie to możesz z 1 - 2 miesiące poczekać i nikt nie będzie robił probemu. Gorzej u lekarza bo nie będziesz miała PESElu, a na ten czeka się min,. 2 tyg. od daty zgłoszenia w USC więc tu prędzej mogą byc problemy - np przy szczepieniach na NFZ.

Do góry