reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla dziecka

mgordon mój mąż ma na imię Andrzej i kocham go najbardziej na świecie, a mój ojczym też Andrzej i denerwuje mnie najbardziej na świecie ;) (no trochę przesadzam) chodzi o to że człowiek człowiekowi nie równy nawet jeśli posiadają to samo imię, wg mnie imię nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia (że np. dzięki imieniu dziecko będzie takie lub inne) a to jakie imię wybierzesz dla Twojego dziecka to jest Twoja sprawa a nie Twojej rodziny, przyzwyczają się, a jak znowu rozmowa zejdzie na ten temat, to szybko go zmień, ja nie komentowałam w ogóle tego jak ktoś mi narzucał jakieś imię, samo się uspokoiło, wczoraj np. moja babcia też mi zwróciła uwagę, że nie wybiera się imienia zanim się dziecko nie urodzi, a jak się urodzi np. 1 czerwca to bierze się kalendarz i patrzy się na imiona jakie występują w kalendarzu po tej dacie, no ja pierwszy raz o tym słyszałam ale ok, każdy może mieć jakieś tam zdanie na ten temat, ale czy nas to musi obchodzić?? ja mam w nosie, u mnie już imiona wybrane

reklama
Mgordon, miałam wczoraj napisać, ale siły nie miałam się denerwować ;) A co ma rodzina męża do gadania, w kwestii imienia. Przecież to Wasz i tylko Wasz wybór. I strasznie mnie wkurza jak ktoś próbuje się wtrącać :wściekła/y:
Andrzej to bardzo ładne imię i jeśli Wam się podoba to po prostu dajcie takie synkowi :)
Tak na marginesie to nasz wybór był między Andrzejem, Markiem i Jasiem :)

Edit:

Forever, w MOPSie :)

Ciekawe czy się w ogóle na becikowe załapiemy, bo w naszym rządzie przeboskim debatują nad zniesiem becikowego, bo nie ma na emerytury :/ i niestety coraz częściej o tym słyszę :/

tak szybko chyba nie zniosą, musi być przecież jakiś okres przejściowy, no znając ich tempo prac to w 3 m-ce nie zdążą nic uchwalić, więc chyba nie mamy się co martwić

Mnie się gdzieś obiło, że jeśli będą znosić to dopiero od przyszłego roku, więc powinnyśmy się załapać.

Forever
, ale o co chodzi, bo nie bardzo rozumiem? :)

:szok: Zabrzmiało to tak jakby becikowe było tylko dla klientów tego miejsca....

może nie tak do końca, becikowe 1000 zł należy się każdemu, ale można dostać kolejny tysiąc (choć to chyba zależy od gminy - tego już nie wiem, u mnie tak jest) jeśli ma się małe dochody, i wtedy składa się dokumenty do mopsu (chyba - albo do urzędu miasta), w każdym razie dochód musi być na poziomie chyba 503 zł na osobę, jeśli ktoś się łapie na zasiłek rodzinny to i łapie się na drugie becikowe (gminne), myślę, że w każdym urzędzie można uzyskać informacje na ten temat, chyba warto

reklama
może nie tak do końca, becikowe 1000 zł należy się każdemu, ale można dostać kolejny tysiąc (choć to chyba zależy od gminy - tego już nie wiem, u mnie tak jest) jeśli ma się małe dochody, i wtedy składa się dokumenty do mopsu (chyba - albo do urzędu miasta), w każdym razie dochód musi być na poziomie chyba 503 zł na osobę, jeśli ktoś się łapie na zasiłek rodzinny to i łapie się na drugie becikowe (gminne), myślę, że w każdym urzędzie można uzyskać informacje na ten temat, chyba warto

pierwsze słysze ale bardzo mnie tym zaciekawiłaś.Chyba będę musiała się coś więcej na ten temat dowiedzieć.

A co do imienia Andrzej.Mój chrzestny ma tak na imię i jest po prostu cudowny.Uwielbiam go normalnie.Do tego brat mojego M też ma na imię Andrzej,obaj są bardzo pracowici i sympatyczni :)mgordon nie przejmuj się rodziną męża.To jak dziecko będzie miało na imię jest tylko i wyłącznie decyzją Twoją i Twojego męża.

Do góry