reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla dziecka

reklama
ja z Antim dostałam drugie becikowe,bo miał on moje nazwisko i ja byłam jako samotna matka.dzięki temu miałam co miesiąc jakis grosz i na urlopie wychowawczym 400 zł.teraz jednak musiałabym podać ojca dziecka do sądu o alimenty,jeżeli deklarowałabym się jako samotna matka,bo Kalina będzie miała od razu jego nazwisko.
a drugie becikowe dostaja ci,którzy maja generalnie prawo do zasiłku,czyli nie przekraczają 504 zł/os.

I cóż z tego, że samotna matka będę ( nazwisko jak na razie podwójne - zgodziłam się nieopacznie :zawstydzona/y: ) i o alimenty wystąpię skoro mam za wysokie dochody.... Myślenie takie - nieważne, że samotna ale jeśli ma jakąś kasę to nic nie dostanie. Nawet teraz nie ma preferencji w żłobkach czy przedszkolach dla samotnych :wściekła/y:

no ale np jako samotna deklarujesz,że na np.urlopie wychowawczym nie masz żadnych dochodów,(bo nie masz)i wtedy dzielą tylko twoje zarobki na ciebie i dzieci.ale jeśli masz wpisanego ojca to musisz mieć papier o alimentach.zalezy też od tego ile masz tych zarobków oczywiście,ale na urlopie nie masz żadnych,bo pracodawca za urlop wychowawczy nie płaci.
a co do przedszkola to Antka przyjęli mi tylko dlatego,że deklarowałam jako samotna.

Tylko jako samotna matka na wychowawczy nie pójdę, bo mnie stać na to nie będzie....:no: I zresztą jakbym niesamotną była też by nie było.

forever_young
W Bydgoszczy papiery o becikowe składa sie w usc tam jest akurat wydzial gdzie tez o rodzinne sie papiery zostawia. Idzie sie po w niosek (w Bdg. sa to 3 wnioski) 1 becikowe jest od państwa :-) 1000 zł i jest dla kazdeko (ale od 2 lat trzeba miec zaswiadczenie od lekarza ze sie w ciazy do niego chodzilo i badanie robiło), 2 jest od gminy Bydgoszcz i to też 1000zł dla tych, których dochód na osobe nie przekracza ok.1012 zł (wlicza sie juz urodzone dziecko) i do tego trzeba jeszcze dolaczyc zaswiadczenie z us o wysokosci zarobków za zeszły rok (lub jesli ktos sie jeszcze nie rozlicza bo sie tylko uczy o braku zarobków), 3 jest socjalne tez 1000 zł dla tych ktorym przysluguje rodzinne ( ale tu granca jest niska chyba ok 504 zł na osobe). Sklada sie te wnioski i w ciagu 30 dni dostaje sie 3 listy ktore przyznali a ktore nie i dlaczego. No i jakos tak w miare szybko jest wplyw (az szok normalnie). Tak przynajmniej jest w Bdg,

reklama
ha ha ha, też się zastanawiałam o co kaman z tym jabłkiem:-D

a u nas... nie wiem jak to wytłumaczyć, no po prostu nie pasuje mi imię Adam do fikającego w brzuchu bąbla i co teraz:confused: M. nie zgadza się na Igora, jeszcze Jasiek nam obojgu pasuje, ale teraz baaaaaardzo popularny; i znów rozterki! skończy sie na tym, że jak junior na świat przyjdzie to wtedy coś dopiero wybierzemy...
wg kalendarza, gdyby się urodził 01-06 (termin wg usg), to imieniny obchodzą: Alfons Bernard Biernat Fortunat Gracjan Jakub Konrad Nikodem Symeon Świętopełk
jeśli 5-06 (pierowtnie wyliczona data) to:
Bonifacy Dobrociech Nikanor Walter

ale opcje:sorry2:

Do góry