reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla dziecka

Dzieki za wsparcie co do imienia.

A co do aktu to ja bylam po niego chyba tydzien po wypisie rzaem z mezem i mała. U nas w szpitalu miejskim to po 24 h do domu wypuszczja (jak wszystko oki) nawet w weekendy i swieta a przynajmniej w Bydgoszczy aktu tak od reki nie dostaniesz.
W szpitalu powiedzieli by dzwonic do usc i pytac bo oni dane przesylaja i wtedy mozna po akt isc.
po 24 h, kurcze, to tak trochę mało bezpiecznie, przecież dziecko w 2 czy 3 dobie może dostać dopiero żółtaczkę i co wtedy, powrót???

może nie tak do końca, becikowe 1000 zł należy się każdemu, ale można dostać kolejny tysiąc (choć to chyba zależy od gminy - tego już nie wiem, u mnie tak jest) jeśli ma się małe dochody, i wtedy składa się dokumenty do mopsu (chyba - albo do urzędu miasta), w każdym razie dochód musi być na poziomie chyba 503 zł na osobę, jeśli ktoś się łapie na zasiłek rodzinny to i łapie się na drugie becikowe (gminne), myślę, że w każdym urzędzie można uzyskać informacje na ten temat, chyba warto
z becikowym to tak, ze jedno dla wszystkich, jedno dla osób które łapią się na zasiłek rodzinny, a trzecie zależne og gminy, tak jak np. pisze mgordon w Bygdoszczy maja 3 becikowe jak ktoś się załapie, a w wielu przypadkach tak czy siak 2..
jeżeli wycofają to od przyszłego roku. No wiadomo przerosło nasze kochane państwo oczekiwania co do liczby urodzeń, a jakże!!! becikowe na pewno zadziałało, czyż to nie wspaniałe osiągniecie, które będzie policzone na plus - maja sie czym chwalić. Tylko szkoda, ze w sam raz trafili na okres gdzie wyż demograficzny początku lat 80tych znalazł się w wieku rozrodczym...teraz zabiorą dofinansowanko - liczba urodzeń zmaleje, no i jak to pięknie działa - utwierdzą nasze społeczeństwo, ze becikowe było naprawdę motywujące!!!1

eah, no larvunia i co to Alicja bedzie jednak czy suwaczek nie uaktualniony??

reklama
andariel u nas też podobna sytuacja, Joanna była zaklepana, ale okazało się, że małż nie może się przyzwyczaić.........zaproponował Zosię, mi niby się podoba, ale Zofia już nie za bardzo. Ostatnio padła trzecia propozycja...Edytka...i znów rozterka. Prawdopodobnie wszystko rozstrzygnie się po porodzie;-)

mysia23
Nawet ostatnio jak bylysmy zwiedzac to pielegniarka mowila ze po 24 h no chyba ze mama jest slaba albo z maluchem cos nie tak, a i Amela musiala pierw ta pierwsza kupke zrobic (smulke). A co do zoltaczki poporodowej to miala w domu ale z tym nie trzeba do szpitala wracac, chyba ze cos poza kolorem skory sie jeszcze dzeje.

hehe, Blusia, dzięki:) jeszcze Nikodem by pasował, bo na tę samą literę co imię córy, ale jakoś nie specjalnie mi podchodzi...
dubeltówka - ja bym jednak wolała imiennie zwracać się do brzuszka - mały tam takie harce wyczynia, a ja do niego: mój ty pisiorku... no dziwnie jakoś mi:) jeśli już, to mówię: Adamie, a to z kolei jak do starego:)
mgordon - moja córcia też miała żółtaczkę w domu (tzn. wg wypisu ta fizjologiczna zaczęła się w drugiej dobie w szpitalu), ale oprócz zażółcenia, które stopniowo schodziło w dół, nic się nie działo, więc wtedy nie trzeba wracać do szpitala;
zresztą, ja tam się boję, ze w szpitalu mogę złapać (ja - albo co gorsza - dziecię) jakiegoś gronkowca extra - wolę do domu jak najprędzej, zdecydowanie!

andariel
Amela nawet przez te 24 h złapała makterie do układu moczowego (pałeczka ropy blekitnej) przez 2 pierwsze miesiace tylko plakala i jedynie przy piersi sie uspokajała, dopiero prywatny pediatra ja zdiagnoaowal zlecajac posiew moczu, potem spedzilysmy 2 tygodnie w dzieciecym pod kroplowka.

Moj m. mnie ostatnio zaskoczył, bo on jakis taki dziwny do imion, taki konserwatywny, a ostatnio rozmawialam z koleżanką o imionach i mowie jej ze dla chlopca to pewnie Adas zostanie, a dla dziewczynki podoba mi sie Iga, a moj M. Iga? o dajnie, moze byc. wiec moze nasza corcia bedzie Iga:tak:

reklama
Do góry