mysia23
mama dwójeczki
po 24 h, kurcze, to tak trochę mało bezpiecznie, przecież dziecko w 2 czy 3 dobie może dostać dopiero żółtaczkę i co wtedy, powrót???Dzieki za wsparcie co do imienia.
A co do aktu to ja bylam po niego chyba tydzien po wypisie rzaem z mezem i mała. U nas w szpitalu miejskim to po 24 h do domu wypuszczja (jak wszystko oki) nawet w weekendy i swieta a przynajmniej w Bydgoszczy aktu tak od reki nie dostaniesz.
W szpitalu powiedzieli by dzwonic do usc i pytac bo oni dane przesylaja i wtedy mozna po akt isc.
z becikowym to tak, ze jedno dla wszystkich, jedno dla osób które łapią się na zasiłek rodzinny, a trzecie zależne og gminy, tak jak np. pisze mgordon w Bygdoszczy maja 3 becikowe jak ktoś się załapie, a w wielu przypadkach tak czy siak 2..może nie tak do końca, becikowe 1000 zł należy się każdemu, ale można dostać kolejny tysiąc (choć to chyba zależy od gminy - tego już nie wiem, u mnie tak jest) jeśli ma się małe dochody, i wtedy składa się dokumenty do mopsu (chyba - albo do urzędu miasta), w każdym razie dochód musi być na poziomie chyba 503 zł na osobę, jeśli ktoś się łapie na zasiłek rodzinny to i łapie się na drugie becikowe (gminne), myślę, że w każdym urzędzie można uzyskać informacje na ten temat, chyba warto
jeżeli wycofają to od przyszłego roku. No wiadomo przerosło nasze kochane państwo oczekiwania co do liczby urodzeń, a jakże!!! becikowe na pewno zadziałało, czyż to nie wspaniałe osiągniecie, które będzie policzone na plus - maja sie czym chwalić. Tylko szkoda, ze w sam raz trafili na okres gdzie wyż demograficzny początku lat 80tych znalazł się w wieku rozrodczym...teraz zabiorą dofinansowanko - liczba urodzeń zmaleje, no i jak to pięknie działa - utwierdzą nasze społeczeństwo, ze becikowe było naprawdę motywujące!!!1
eah, no larvunia i co to Alicja bedzie jednak czy suwaczek nie uaktualniony??