reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imie dla dziecka

hejka wszystkim.. U mnie jak będzie chłopczyk to będzie miał na imię Bartuś, ale o płci dowiem się już w środę:-) a jak dziewczynka to Julia. 3majcie się

reklama
U nas jeśli będzie córka, to bezapelacyjnie Dobrochna (Dobrusia):tak:, jeśli synek, to będziemy miec większy problem bo nie możemy się zdecydować: Emanuel (Emi, Emuś), Tymoteusz (Tymek, Tymcio), Maksymilian (Maks):-D

My z mężem nie chcemy wiedzieć czy będziemy mieć córeczkę czy synka więc ustaliliśmy, ze dla chłopca imię wybierze mąż a dla dziewczynki ja. I tak podjeliśmy decyzję, że będzie Wiktoria albo Szymon.

watek założony 11.2004
obecnie mamy 07.2008
wnioski
popularne imiona(20004 i obecnie)
chłopiec: Kubuś, Bartek,Kacper,
dziewczynki: Julka(masakra ile ich bedzie:)), Maja, Zosia, Zuzia, Wiktoria
2008 nawrot do imion z przeszłości
Franek, Jasiek, Staś, Antoś(Antek, faworyt), Antosia, Zosia(Zosiek), Marysia.............(jestem za)

Moj bzyczek jest Emil, mówimy Emilcio, Emilio, Emek, Emiluchy
Nie popularne, nie "dziwaczne"
akurat

Jessica, Andżelika, Nicola i tym podobne odpadają.......................

Ostatnia edycja:
Kinga - jestem tak samo jak Ty przeciwna Andżelikom, Roksanom, Sandrom itp...
ja od początku ciąży mówiłam do brzuszka Martynka i tak zostało :-D
a teraz gdybym miała miec drugie dziecko to:
chłopiec: Igorek, Konradek, Dominik, AdrianOliwier
dziewczynka: Dominika, Iza, Laura, Klaudia, LILIANA (to jak na dzis mój faworyt), Lenka, Majka

watek założony 11.2004
obecnie mamy 07.2008
wnioski
popularne imiona(20004 i obecnie)
chłopiec: Kubuś, Bartek,Kacper,
dziewczynki: Julka(masakra ile ich bedzie:)), Maja, Zosia, Zuzia, Wiktoria

Gdy jeszcze nie wiedzieliśmy jaka będzie płeć, też wybraliśmy Julcię :zawstydzona/y:Mój mąż uparł się na to imię i o innym nie chce słyszeć. Ja mam jednak nadzieję, że pan doktor dobrze zobaczył i jednak będzie chłopiec - Maksymilian. To już nie jest tak popularne imię jak Julcia;-)
2008 nawrot do imion z przeszłości
Franek, Jasiek, Staś, Marysia.............(jestem za)
Uwielbiam te "stare" imiona. Franek i Marysia to moje ulubione. Jednak mój m nie we wszystkim się ze mną zgadza:-(

Moj bzyczek jest Emil, mówimy Emilcio, Emilio, Emuś,
Nie popularne, nie "dziwaczne"
Bardzo sympatyczne imię i faktycznie nie można o nim powiedzieć, że jest dziwne

akurat

Jessica, Andżelika, Nicola i tym podobne odpadają.......................
Takich imion wprost nie znoszę. Miałam w pracy kolegę, który robił ranking dziwacznych imion i nazwisk. I czasem się zastanawialiśmy, co powodowało rodzicami, którzy nadali dziecku takie imiona. Bo same powiedzcie jak to brzmi Inez Miednica:szok: albo Dolores Kapusta:szok:

My mamy bardzo popularne nazwisko i aby unknąć porównań do Jasia Kowalskiego to szukaliśmy oryginalnego imienia dla dzieci.

Mężowi bardzo spodobał się Jan Gwalbert :baffled: i nawet jak byłam w ciąży to wszyscy mówili do szkrabka w brzuchu Gwaldziu :-D mi się to imię nie podobało i na szczęście okazało się, że urodziłam córeczkę ;-)
Tu po długich poszukiwaniach, aby nie była to kolejna Maja, Julka, Zuzia itp. znależliśmy imię Dobrochna (inna obowiązująca forma imienia Dobrosława).

Wydaje mi się, że imię bardzo rzadkie, ale mające w sobie jakąś swojskość :sorry2:, no i pasujące wg mnie zarówno do małej dziewczynki, nastolatki jak i do babci ;-) a zdrobnień ile: Dobrusia, Dobrosia, Dosia (a co :-p), Dobroszka, Broszka itp.

Dalismy też drugie imię, Zofia (po prababci i praprabaci małej) a to z tego względu, że dobrze jest, kiedy dziecko, które otzrymuje imię jakiego nie nosi żaden święty dostało na chrzcie swojego swiętego patrona :tak:

Jestem pewna, że w klasie czy szkole nie będzie wielu dziewczynek o tym imieniu ;-):tak: chociaż reakcje mogą być różne, bo jak do tej pory jak ktoś usłyszy imię naszej córeczki, to pada pytanie: "Jak?" ale tym się nie martwię, bo lepsze słowiańskie stare Dobrochna niż Jessica czy inne takie (bez urazy ;-)) bo nie są w moim guście

reklama
moje pytanie zadaje z czystej ciekawosci:
-po co dajecie dwa imiona dziecku??

u mnie w rodzinie nie ma zwyczaju nadawania drugiego imienia, i praktycznie ani ja ani moje rodzeństwo takowego nie posiadamy :tak: moje dziecko tez w planie miało mieć tylko jedno imię, ale akurat jak Kacper się urodził, za dwa dni zmarł nasz Papież i Kacper dostał na drugie Karol, i jest Kacper Karol ......:tak::tak::tak:

a co do tych "nowoczesnych " imion Angelika, Jessika itp to też nie bardzo mi się podobają, moim faworytem teraz jest Martynka ( mam nadzieję,że już niedługo ) :-):-)

Do góry