reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imie dla dziecka

hejka wszystkim.. U mnie jak będzie chłopczyk to będzie miał na imię Bartuś, ale o płci dowiem się już w środę:-) a jak dziewczynka to Julia. 3majcie się

reklama
U nas jeśli będzie córka, to bezapelacyjnie Dobrochna (Dobrusia):tak:, jeśli synek, to będziemy miec większy problem bo nie możemy się zdecydować: Emanuel (Emi, Emuś), Tymoteusz (Tymek, Tymcio), Maksymilian (Maks):-D

My z mężem nie chcemy wiedzieć czy będziemy mieć córeczkę czy synka więc ustaliliśmy, ze dla chłopca imię wybierze mąż a dla dziewczynki ja. I tak podjeliśmy decyzję, że będzie Wiktoria albo Szymon.

watek założony 11.2004
obecnie mamy 07.2008
wnioski
popularne imiona(20004 i obecnie)
chłopiec: Kubuś, Bartek,Kacper,
dziewczynki: Julka(masakra ile ich bedzie:)), Maja, Zosia, Zuzia, Wiktoria
2008 nawrot do imion z przeszłości
Franek, Jasiek, Staś, Antoś(Antek, faworyt), Antosia, Zosia(Zosiek), Marysia.............(jestem za)

Moj bzyczek jest Emil, mówimy Emilcio, Emilio, Emek, Emiluchy
Nie popularne, nie "dziwaczne"
akurat

Jessica, Andżelika, Nicola i tym podobne odpadają.......................

Ostatnia edycja:
Kinga - jestem tak samo jak Ty przeciwna Andżelikom, Roksanom, Sandrom itp...
ja od początku ciąży mówiłam do brzuszka Martynka i tak zostało :-D
a teraz gdybym miała miec drugie dziecko to:
chłopiec: Igorek, Konradek, Dominik, AdrianOliwier
dziewczynka: Dominika, Iza, Laura, Klaudia, LILIANA (to jak na dzis mój faworyt), Lenka, Majka

watek założony 11.2004
obecnie mamy 07.2008
wnioski
popularne imiona(20004 i obecnie)
chłopiec: Kubuś, Bartek,Kacper,
dziewczynki: Julka(masakra ile ich bedzie:)), Maja, Zosia, Zuzia, Wiktoria

Gdy jeszcze nie wiedzieliśmy jaka będzie płeć, też wybraliśmy Julcię :zawstydzona/y:Mój mąż uparł się na to imię i o innym nie chce słyszeć. Ja mam jednak nadzieję, że pan doktor dobrze zobaczył i jednak będzie chłopiec - Maksymilian. To już nie jest tak popularne imię jak Julcia;-)
2008 nawrot do imion z przeszłości
Franek, Jasiek, Staś, Marysia.............(jestem za)
Uwielbiam te "stare" imiona. Franek i Marysia to moje ulubione. Jednak mój m nie we wszystkim się ze mną zgadza:-(

Moj bzyczek jest Emil, mówimy Emilcio, Emilio, Emuś,
Nie popularne, nie "dziwaczne"
Bardzo sympatyczne imię i faktycznie nie można o nim powiedzieć, że jest dziwne

akurat

Jessica, Andżelika, Nicola i tym podobne odpadają.......................
Takich imion wprost nie znoszę. Miałam w pracy kolegę, który robił ranking dziwacznych imion i nazwisk. I czasem się zastanawialiśmy, co powodowało rodzicami, którzy nadali dziecku takie imiona. Bo same powiedzcie jak to brzmi Inez Miednica:szok: albo Dolores Kapusta:szok:

My mamy bardzo popularne nazwisko i aby unknąć porównań do Jasia Kowalskiego to szukaliśmy oryginalnego imienia dla dzieci.

Mężowi bardzo spodobał się Jan Gwalbert :baffled: i nawet jak byłam w ciąży to wszyscy mówili do szkrabka w brzuchu Gwaldziu :-D mi się to imię nie podobało i na szczęście okazało się, że urodziłam córeczkę ;-)
Tu po długich poszukiwaniach, aby nie była to kolejna Maja, Julka, Zuzia itp. znależliśmy imię Dobrochna (inna obowiązująca forma imienia Dobrosława).

Wydaje mi się, że imię bardzo rzadkie, ale mające w sobie jakąś swojskość :sorry2:, no i pasujące wg mnie zarówno do małej dziewczynki, nastolatki jak i do babci ;-) a zdrobnień ile: Dobrusia, Dobrosia, Dosia (a co :-p), Dobroszka, Broszka itp.

Dalismy też drugie imię, Zofia (po prababci i praprabaci małej) a to z tego względu, że dobrze jest, kiedy dziecko, które otzrymuje imię jakiego nie nosi żaden święty dostało na chrzcie swojego swiętego patrona :tak:

Jestem pewna, że w klasie czy szkole nie będzie wielu dziewczynek o tym imieniu ;-):tak: chociaż reakcje mogą być różne, bo jak do tej pory jak ktoś usłyszy imię naszej córeczki, to pada pytanie: "Jak?" ale tym się nie martwię, bo lepsze słowiańskie stare Dobrochna niż Jessica czy inne takie (bez urazy ;-)) bo nie są w moim guście

reklama
moje pytanie zadaje z czystej ciekawosci:
-po co dajecie dwa imiona dziecku??

u mnie w rodzinie nie ma zwyczaju nadawania drugiego imienia, i praktycznie ani ja ani moje rodzeństwo takowego nie posiadamy :tak: moje dziecko tez w planie miało mieć tylko jedno imię, ale akurat jak Kacper się urodził, za dwa dni zmarł nasz Papież i Kacper dostał na drugie Karol, i jest Kacper Karol ......:tak::tak::tak:

a co do tych "nowoczesnych " imion Angelika, Jessika itp to też nie bardzo mi się podobają, moim faworytem teraz jest Martynka ( mam nadzieję,że już niedługo ) :-):-)

Do góry