reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imie dla dziecka

reklama
Mi natomiast zawsze marzyło sie Włoskie imie dla dzidziusia, teraz gdy jestem w 4tc juz zaczełam szukać...
dla chłopca: Fabio, Massimo, Nicola, Sergio
dla dziewczynki: Bianca, Carla, Chiara, Elena,

Co myslicie o takich imionkach ?

Corke chciała bym Stelle (stella- gwiazda) ale w tym przypadku wszyscy reaguja negatywnie;)

Elwiwas co ja o tym myślę jest wyżej:sorry:. Krótko: nie podoba mi się. Co mnie się podoba nie musi być dobre dla mojego dziecka. Może być to ze szkodą dla niego. Denis, Alan, czy Sergio...Mnie to drażni i już, skoro już ktoś się pyta o zdanie. Wiem, że ktoś powie, że jakby były same Marie, Magdy i Marty to by było nudno. No, i dzięki Wam nie jest.
Ale wiesz, to imię będzie nosiło dziecko, ono pójdzie kiedyś do szkoły. Sergio jest imieniem ładnym, ale nie jest naszym rodzimym imieniem i jest inne, przez co i dziecko będzie inne. Brzmi pretensjonalnie i jest "sezonowe". Stella? Wiesz dlaczego reagują negatywnie? Mnie osobiście kojarzy się z panią do towarzystwa.....moze tak samo jest z większością.
To Wasz wybów kochane, ale czasem jak widzę "system" nadawania imion to taki sam mechanizm jaki rządzi wyborem psa. Obecnie króluje York, a najlepiej dwa z czerwonymi kokardkami.

Ja dla swojego maleństwa od razu miałam wybrane imiona bo nie wiem czy to będzie chłopczyk czy dziewczynka ale postanowiłam że z pewnością będą to Nikolka albo Oskar ponieważ bardzo mi się podobają te imiona a mój przyszły tatuś przyjął je bez problemu;-)

My przy wyborze imienia dla dziecka kierujemy się tym czy nam się podoba, czy w przyszłości nie będą się dzieci z niego śmiać. Dlatego od samego początku będzie albo Martin Jan dla chłopca a dla dziewczynki Lenka ewentualnie Alicja. A to czy komuś się podobae z rodziny to mnie nie interesuje moje dziecko, lecz każdy może wypowiedzieć swoje zdanie.
Elwiwas bardzo mi się podoba Fabio i Bianka

Mieszkamy od dwoch lat w UK, ale przy wyborze imienia starałam sie nie ulec ogolnemu steretypowi. Córeczce damy na imię Roksana, a synkowi Remigiusz :) rozsądnych wyborów ;-)

Ktoś pytał "co myślicie" no to powiedziałam co myślę:-);-)
Ja też szanuje czyjeś wybory, ale skoro ktoś mnie pyta o zdanie....
Mówię o Polsce oczywiście, bo wiadomo, że jak się mieszka w innej rzeczywistości to zupełnie o czym innym mowa. :-)

reklama
Mi natomiast zawsze marzyło sie Włoskie imie dla dzidziusia, teraz gdy jestem w 4tc juz zaczełam szukać...
dla chłopca: Fabio, Massimo, Nicola, Sergio
dla dziewczynki: Bianca, Carla, Chiara, Elena,

Co myslicie o takich imionkach ?

Corke chciała bym Stelle (stella- gwiazda) ale w tym przypadku wszyscy reaguja negatywnie;)

witaj, jeśli mieszkasz w Posce to możesz mieć problem z niektórymi imionami, napewno będa kazali Ci je spolszczyć, np Fabian, Sergiusz, Bianka, Klara.
Co do Stelli, to szczerze? mi też się podoba to imię, jest go mało i może jakoś dlatego się boję?

Do góry