reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam Walentynkowo !!!!

ale macie tępo ja własnie wróciłam z miasta potem zaszłam do kolezanki na kawkę.

Co do imion to mojego( Agnieszka )jeszcze zaden holender dobrze nie wymowił nazwiska zresztą też z ó robią o ,ale już się przyzwyczaiłamw w tamtym roku mój mąż złamał rękę i w szpitalu mimo że spisywali z dowodu to tak pokręcili ze masakra a najlepsze że fakture na takie nazwisko wystawili i teraz mam problem z odzyskaniem z NFZ pieniedzy za leczenie, a to 3 tys euro wyszło więc bym się wsciekła jak by przez taką bzdurę nam nie zwrócili kasy .

Jesli chodzi o mieszkania to my tez nie mamy szczęscia ,ostatnio oglądaliśmy u takiego dziadka niby nie dużo bo 500 euro plus opłaty ale straszne było nawet za darmo bym go chyba nie chciała bo było małe do tego zaniedbane strasznie to jeszcze ten dziadek jakiś dziwny a to na zadupiu strasznym ,jak bym tam miała sama zostac to bym chyba umarła ze strachu.

Dziewczynki jakie macie plany na wieczór z okazji walentynek ja kupiłam truskawki, szampana i jeszcze muszę coś wymyslić!!!!!

reklama
Ja juz po wizycie u poloznej wszytsko jest ok tylko czekac zostalo. Nastepna wizyte mam juz po terminie mam nadzieje ze do niej nie doczekam :) Zapytalam Pania czy bylaby mozliwosc zbadania mnie czy sie cos nie zaczelo dziac ale niestety nie zbadala mnie bo nie ma takiej koniecznosci. Moje bole i klocia sa podobno normalne z dzidzia jest wszytsko ok.

a co do tego imienia mojego synka to Pani dyrektor podkreslala przy wypisywaniu papierow ze mamy napisac jego imie poprawnie i w osobnej rubryce jak maja sie do niego zwracac czyli Kuba i teraz wszedzie widnieje jako Kuba a nie Jakub. Chyba dla nich jest to latwiejsze :)

A my naszego drugiego synusia chcemy nazwac Filip wydaje mi sie ze z tym nie beda mieli problemow w wymowie i nie przekreca juz w zadnych papierach.

Dziewczyny, ale macie tempo...nie nadążam czytać;-)

Co do wymowy imion...to nasz Janek, jak się okazało ma imię polskie i holenderskie jednocześnie, choć tutaj wymawiają je bardziej jak Jan/Jon, coś tak pomiędzy. Tak samo nie rozumieją dlaczego moje nazwisko ma inną koncówkę niż nazwisko męża. Musimy często tłumaczyć, że część polskich nazwisk się odmienia... -ski i -ska. Dla Holendrów to 2 kompletnie różne nazwiska:tak:

SENCILLA ja tez mialam zapewnienie na 100 % od poloznej i w szpitalu bo lezalam tam z powodu nadcisnienia i lipa.ale mam nadzieje ze u ciebie dotrzymaja slowa.wspolczuje tego bolu pewnie dzidzia ci uciska na nerwy.sproboj porobic koci grzbiet to moze troche zmieni ulozenie

Ostatnia edycja:
Sencilla do lekarza jakiegoś może zadzwoń!!!Noga to może być ucisk na nerw kulszowy ale ręka i noga to co innego.I daj później znać co i jak z Toba...

Iguana co do nazwisk z końcówką to moja znajoma kiedyś pojechała z synem(2-3 letnim) za granicę(chyba Francja, nie pamiętam) i jak wracała to nie za bardzo chcieli ją na lotnisku przepuścić:szok: bo twierdzili że dziecko nie jest jej bo właśnie mieli typowo polskie nazwisko odmieniające się...syn miał-ki a ona -ka

Ostatnia edycja:
na Szymona mówimy Simon dla nich łatwiejsze, a my również mamy końcówkę ski- ska i pare razy również musiałam tłumaczyć dlaczego to się tak różni:)
Iguana ciekawy ten zawijak zamiast kurteczki:tak:

reklama
Sencilla jak sie czujesz ,dzwonilas do lekarza???3 mam kciuki zebys sie lepiej poczula!!

Co do nazwisk to my tez mamy problem z koncowka ski-ska.I wlasnie Alexowi np. u lekarza zakonczyli na ska,musze jechac zeby poprawili.bo oni nie wiedza ze mamy z mezem inne koncowki,w sumie dla nich to inne nazwisko.
Wlasnie wrocilam z pracy a wiec ,ide szybko pod prysznic i dobre winko kupilam,moze jakas szybka kolacja....
fajnego walentynkowego wieczoru....duzo milosci!!!!

Do góry