reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

witam
ja też miałam pare przygód z rybkami,dosłownie je mordowałam w akwarium:)
aniahaven też bym zjadła kopytka, mniam mniam
anp ja chrzciłam w pl, jak mój miał ok 4 ms.
7axe7 czemu bez nastroju? misia dokucza?
Iskierka dobrze że w pracy dzień sie udał:)

reklama
Aniu śliczne fotki!!!!

Ja właśnie też prawie mordowałam moje rybki,,,miałam 3.....pierwszą wyrzuciłam do śmietnika bo leżała do góry brzuchem i spała,a ja myślałam że nie żyje.Dopiero kierowniczka w pracy mi powiedziała że ona spała,.Druga sama odeszła(tzn.zdechła).A trzecią musiałam oddać bo się przeprowadziałam do innego województwa ,i cioci oddałam.

Co do chrztu to kupiłam jak byliśmy w Pl szatkę białą i świecę,,,jeszcze bede garniturek kupować ale to jak już bedę wiedziała kiedy dokładnie bedziemy chrzcić.A chrzestni na miejscu są cały rok więc tylko ciepło się zrobi to pojadę do ksiedza.

a ciekawe czy tu w pl kościele ksiądz bez problemu by ochrzcił dziecko rodzicom którzy nie mają ślubu kośc.?w polsce mój szwagier nie może synka ochrzcić, ksiądz ich "zmusił" do slubu kośc, no i w kwietniu ślub a tydz póżniej chrziny:)

Clauditka, tu ksiadz nie robi problemu, jesli rodzice nie maja slubu. Wazne jest jednak, aby rodzice chrzestni zyli w zgodzie z nauka kosciola.

a ciekawe czy tu w pl kościele ksiądz bez problemu by ochrzcił dziecko rodzicom którzy nie mają ślubu kośc.?w polsce mój szwagier nie może synka ochrzcić, ksiądz ich "zmusił" do slubu kośc, no i w kwietniu ślub a tydz póżniej chrziny:)

O rany...okropne. Coś takiego chyba tylko jest możliwe w Polsce, heh:no:

A my jeszcze nie wiemy czy będziemy chrzcić Janka. Jeśli już to pewnie w Polsce, bo tam jest cała rodzina i przyjaciele....ale na prawdę do końca nie jesteśmy przekonani.

a jak jest z komunią? chciałabym żeby moje dzieci do niej przystąpiły i nie wiem czy mogą tu czy w Pl?

Ja bede chciala w przyszłości ,jesli będzie Alex już w tym wieku tutaj w holenderskiej parafii,tak jak w szkole bedzie w 4 grupie chyba sie idzie do komunii...,Moja siostra idzie w tym roku do komunii tez tutaj i tu nie musi się uczyć tyle ile w pl,tutaj podchodzi sie do tego inaczej,dzieciom sie tłumaczy wszystko a nie że musza umieć cały mały katechizm w głowie ,czasami nawet nie wiedzac co poszczególne regułki znaczą.
Ale wiem że niekotórych koleżanek dzieci tutaj były przygotowywane przez polskich księży a w Pl miały komunie,badź tutaj w polskiej parafii.Także samemu trzeba podjąć decyzje!

reklama
znajoma miała córki komunie w polsce dla rodziny w kosciele, a później tutaj w polskiej parafi. czyli do "pierwszej komunii" poszła dwa razy.. jak dla mnie do troche nie logiczne.. sama sie zastanawiam czy dać mała do polskiej szkoły należącej przy parafii.. my mieliśmy ślub 1 maja a 3 maja chrzciny (wiki miała niecałe 4 miesiące), ksiądz nam sie pytał czy nie chcemy razem zrobić za jedna drogą bo tak czasami sie zdarza :happy:

Do góry