reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
anp moja mała ma chodzik ale bardzo rzadko go do niego daję. średnio może 20 min w tygodniu w Nim jest. Na początku bardzo go lubiła teraz chętniej na ręcę i do raczkowania jak do chodzika :)

w austrii np ogólnie są zabronione chodziki :)

anp w chodzikach ich negatywne opinie są kierowane zwłaszcza nieprawidłowym rozłożeniem ciężaru ciała i złym stawianie stóp - faktycznie dzieci uczą się "chodzić" na palcach. No i co to za nauka, kiedy pupa ma podparcie? Dziecko nie ma wyczucia równowagi, nie uczy się stawiać kroków, tylko przebiera nogami.
Chodziki mają też zły wpływ na stawy dziecka, za bardzo je obciążają.

W kwesti ciast, jadłam marchewkowe kiedys u kogoś i nie powaliło mnie na kolana ale to może dlatego że ze slodyczy to ja najbardziej śledzie, mieso itp.:-D. Dopiero teraz po ciąży zaczełam jeść słodkie rzeczy, ale to też tylko niektóre(torcik wedlowski) a bedąc w ciąży pierwszy raz w życiu spróbowałam nutelli:-D.

nie sądze bo tych kartek jeszcze mam 3 ;/ bez sensu... chyba, że oni to szczepią z pneumokokami... nie wiem.. będę w lutym to się zapytam ;/
nie pneumokoki to osobno, jak tu przyjechałam to zaszczepiłam małego na pneumokoki bez tej dawki 6w1, teraz to dopilnuj żeby 5 dawki jej nie dali, weź polską książeczkę zdrowia i wytłumacz.

również chodzikom mówie nie, dokładnie to napisała Anna.

HEJ HEJ...

Ja juz pierwszy pracowity dzionek mam za soba!!!:tak: jak wszystcy maja takie zaniedbane domy jak te dwa dzisiaj:szok::szok::szok: to ...cienko to widze...:eek: no coz zobaczymy...
Chodzika uzywalam przyznaje... dzieci je lubily - nie maja problemow z chodzeniem :rofl2: ani rzadnych innych niepozadanych efektow.... pewnie ze nie siedzialy w nich pol dnia ale ogolnie lubily ta maszyne. :-D
Cale trio wczesnie zaczelo samodzielne harce Karina chodzila maja 9mies. Erni 10 mies. a Victor 11mies... ;-)

ale kazda mama ma swoje zdanie na ten temat...:laugh2:

Karola jak tam po wizycie?

reklama
zamiast chodzika polecam pchacz, przy nim dziecko szybko sie nauczy chodzic;-)

aniuhaven-nie strasz mnie, ja jutro obawiam sie isc sprzatac, dzisiaj u dwoch bylo w miare ale jutro jestem u tych co w kazdy tydzien przychodze i zawsze taki syf maja:sorry: zazdroszcze wam śniegu na wakacjach u nas to co napruszylo to sie topilo- malej kombinezon kupilam i nawet metki nie oderwalam :zawstydzona/y:

7axe7- musisz dopilnowac szczepionki bo nie powinno sie podawac w nadmiarze.

anna007- to jesteśmy przeciwieństwa co do jedzenia :-D ja w ciąży sprobowałam śledzie i więcej ich nie jem :happy: ale nuttele jak chodzilam jeszcze do szkoly to uwielbialam :tak:

iguana- jejku jaki Janek już duży;-) słodziak:tak:

karola- nie chce cie straszyć ale może warto zrobić te badania, w PL znajoma 22 lata w rodzinie wszyscy zdrowi i urodziła dziecko z choroba downa i do tego ma wade serduszka :crazy: brak mi słów jak to mogło się okazać dopiero po porodzie..

Do góry