reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
Witam:-)
Kobietki mam pytanko.
Gdzie chrzciłyście swoje dzieciaki w holenderskim kościele czy w którejś z polskich parafii?
Czy potrzebny jest jeszcze jakiś dokument oprócz aktu urodzenia dziecka?
Chrzestni też muszą mieć jakiś papierek od księdza?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia wszystkim mamom:-)

hej Madinld... u nas w parafii nie ma większych problemów - nawet chrześni nie muszą być katolikami:shocked2: ale co parafia to inny ksiądz:tak: najlepiej się zorientować u siebie bo z tego co pamiętam Iskierka chyba miała ostatnio chrzest wiee będzie bardziej zorientowana...:tak:

hej Madinld... u nas w parafii nie ma większych problemów - nawet chrześni nie muszą być katolikami:shocked2: ale co parafia to inny ksiądz:tak: najlepiej się zorientować u siebie bo z tego co pamiętam Iskierka chyba miała ostatnio chrzest wiee będzie bardziej zorientowana...:tak:

Dziwne, że chrzestni nie muszą być katolikami, bo to trochę przeczy tej funkcji :confused:.

madinld ja chrzcilam Tomcia w sierpniu 2012 w polskim kosciele w Hadze. Papiery jakie potrzebowalismy to takie pismo z wlasnej parafii z pl ze tamtejszy ksiadz wyraza zgode na to, zebysmy ochrzcili tu bobasa (czyli, ze mamy wszystkie potrzebne sakramenty).. no oprocz slubu, bo nie mamy ;) za to ze nie mamy, to musielismy podpisac pisemko, ze do konca 2013 roku zobowiazujemy sie wziac slub ;-) no ale nie spieszy nam sie. Co do chrzestnych, to rowniez takie pisemko bylo wymagane (z parafii z pl do ktorej chrzestni przynaleza) i karteczka ktora musi podpisac ksiadz po spowiedzi.
Jeden z chrzestnych mojego synka jest Holendrem, wiec ksiadz nie wymagal od niego tego podpisanego papierka, ze sie wyspowiadal, ale musial tez doniesc ta kartke ze swojej parafii w nl ze jest gotowy do bycia chrzestnym :tak:

Zanim jeszcze ochrzcilam Tomka w polskim kosciele, to wyslalam maila to jednej holenderskiej parafii, ktora miesci sie niedaleko mnie, no i odpisali mi w mailu, ze nie wymagaja od nas slubu, spowiedzi itd, tylko sa 2 dni nauk.

Mysle, ze co parafia, to inne zasady tam panuja, zadzwon popropstu sama i sie dowiedz :tak: A w polskiej parafii gdzies kolo Venlo chyba Bernadetka chrzcila Alusia:tak:ale nie wiem czy tu zaglada

reklama
Już zaczęłam się dowiadywać. Chciałam małą ochrzcić juz wcześniej, ale mamy problem z chrzestnymi. Nie mamy tu rodziny, a nie chcemy brac na chrzestnych kogoś przypadkowego. Myslałam, że jak pojedziemy za niedługo do Pl to, że uda się ochrzcić, ale odpada, bo w czasie się nie wyrobimy. U mnie w Polsce w mojej parafii przy chrzcie pierwszego dziecka robili nam problemy, bo mamy tylko ślub cywilny. Ksiądz pytał kiedy weźmiemy kościelny, a my cos tam odpowiedzieliśmy i do tej pory nie mamy tego kościelnego. I pewnie w Pl dalej były by problemy.
Rozmawiałam z księdzem z polskiej parafii najbliżej nas i jak dowiedział się, że nie mamy kościelnego to nie był zachwycony. Kazał nam przyjechać na rozmowe. Także zobaczymy.....

Do góry