reklama
madinld
Fanka BB :)
Witam:-)
Kobietki mam pytanko.
Gdzie chrzciłyście swoje dzieciaki w holenderskim kościele czy w którejś z polskich parafii?
Czy potrzebny jest jeszcze jakiś dokument oprócz aktu urodzenia dziecka?
Chrzestni też muszą mieć jakiś papierek od księdza?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia wszystkim mamom:-)
Kobietki mam pytanko.
Gdzie chrzciłyście swoje dzieciaki w holenderskim kościele czy w którejś z polskich parafii?
Czy potrzebny jest jeszcze jakiś dokument oprócz aktu urodzenia dziecka?
Chrzestni też muszą mieć jakiś papierek od księdza?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia wszystkim mamom:-)
hej Madinld... u nas w parafii nie ma większych problemów - nawet chrześni nie muszą być katolikami ale co parafia to inny ksiądz najlepiej się zorientować u siebie bo z tego co pamiętam Iskierka chyba miała ostatnio chrzest wiee będzie bardziej zorientowana...
Astrid1987
Mama Tygrysica z Księżyca
hej Madinld... u nas w parafii nie ma większych problemów - nawet chrześni nie muszą być katolikami ale co parafia to inny ksiądz najlepiej się zorientować u siebie bo z tego co pamiętam Iskierka chyba miała ostatnio chrzest wiee będzie bardziej zorientowana...
Dziwne, że chrzestni nie muszą być katolikami, bo to trochę przeczy tej funkcji .
madinld
Dziwne, że chrzestni nie muszą być katolikami, bo to trochę przeczy tej funkcji .
Dokładnie to jest dziwne. Poczytałam troche o tym i w holenderskich kościołach to jest raczej norma.
Astrid1987
Mama Tygrysica z Księżyca
Dokładnie to jest dziwne. Poczytałam troche o tym i w holenderskich kościołach to jest raczej norma.
No to dla mnie nie ma sensu wtedy. Ale nie moja sprawa.
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
My mamy chrzest a maju w parafii w rotterdamie i jeden chrzesny musi byc katolikiem a drugi nie czyli wystepuje jako swiadek chrztu
madinld
No to dla mnie nie ma sensu wtedy. Ale nie moja sprawa.
No dokładnie to jest bez sensu. Jednak chrzcić będziemy w polskiej parafii.
Pozdrawiam:-)
madinld ja chrzcilam Tomcia w sierpniu 2012 w polskim kosciele w Hadze. Papiery jakie potrzebowalismy to takie pismo z wlasnej parafii z pl ze tamtejszy ksiadz wyraza zgode na to, zebysmy ochrzcili tu bobasa (czyli, ze mamy wszystkie potrzebne sakramenty).. no oprocz slubu, bo nie mamy za to ze nie mamy, to musielismy podpisac pisemko, ze do konca 2013 roku zobowiazujemy sie wziac slub ;-) no ale nie spieszy nam sie. Co do chrzestnych, to rowniez takie pisemko bylo wymagane (z parafii z pl do ktorej chrzestni przynaleza) i karteczka ktora musi podpisac ksiadz po spowiedzi.
Jeden z chrzestnych mojego synka jest Holendrem, wiec ksiadz nie wymagal od niego tego podpisanego papierka, ze sie wyspowiadal, ale musial tez doniesc ta kartke ze swojej parafii w nl ze jest gotowy do bycia chrzestnym
Zanim jeszcze ochrzcilam Tomka w polskim kosciele, to wyslalam maila to jednej holenderskiej parafii, ktora miesci sie niedaleko mnie, no i odpisali mi w mailu, ze nie wymagaja od nas slubu, spowiedzi itd, tylko sa 2 dni nauk.
Mysle, ze co parafia, to inne zasady tam panuja, zadzwon popropstu sama i sie dowiedz A w polskiej parafii gdzies kolo Venlo chyba Bernadetka chrzcila Alusiaale nie wiem czy tu zaglada
Jeden z chrzestnych mojego synka jest Holendrem, wiec ksiadz nie wymagal od niego tego podpisanego papierka, ze sie wyspowiadal, ale musial tez doniesc ta kartke ze swojej parafii w nl ze jest gotowy do bycia chrzestnym
Zanim jeszcze ochrzcilam Tomka w polskim kosciele, to wyslalam maila to jednej holenderskiej parafii, ktora miesci sie niedaleko mnie, no i odpisali mi w mailu, ze nie wymagaja od nas slubu, spowiedzi itd, tylko sa 2 dni nauk.
Mysle, ze co parafia, to inne zasady tam panuja, zadzwon popropstu sama i sie dowiedz A w polskiej parafii gdzies kolo Venlo chyba Bernadetka chrzcila Alusiaale nie wiem czy tu zaglada
reklama
madinld
Już zaczęłam się dowiadywać. Chciałam małą ochrzcić juz wcześniej, ale mamy problem z chrzestnymi. Nie mamy tu rodziny, a nie chcemy brac na chrzestnych kogoś przypadkowego. Myslałam, że jak pojedziemy za niedługo do Pl to, że uda się ochrzcić, ale odpada, bo w czasie się nie wyrobimy. U mnie w Polsce w mojej parafii przy chrzcie pierwszego dziecka robili nam problemy, bo mamy tylko ślub cywilny. Ksiądz pytał kiedy weźmiemy kościelny, a my cos tam odpowiedzieliśmy i do tej pory nie mamy tego kościelnego. I pewnie w Pl dalej były by problemy.
Rozmawiałam z księdzem z polskiej parafii najbliżej nas i jak dowiedział się, że nie mamy kościelnego to nie był zachwycony. Kazał nam przyjechać na rozmowe. Także zobaczymy.....
Rozmawiałam z księdzem z polskiej parafii najbliżej nas i jak dowiedział się, że nie mamy kościelnego to nie był zachwycony. Kazał nam przyjechać na rozmowe. Także zobaczymy.....