reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

PaulinaAnna i Aniahaven, prosze wyslijcie mi na priva Wasze adresy, to przesle Wam spoznione geboortekartjes :tak:

reklama
dobry wieczor!!
Mam pytanko do mamus "zlobkowych"... Dostalam wstepna oferte pracy i zastanawiam sie nad tym, aby od jesieni wziac pol etatu. W zwiazku z tym bede musiala poslac zarowno Tosie, jak i Marysie do zlobka (bo dopiero w styczniu konczy 2 latka i bedzie mogla isc do przedszkola). Jakie sa ceny zlobkow? I czy mozna dzieciaczki poslac tylko na 2-3 dni w tygodniu? I w ogole jak to wszystko wyglada?? No i tez pozostaje kwestia tego, czy nie bedzie nas drozej kosztowal zlobek dla dwojki niz to, co zarobie :-D:zawstydzona/y:

Sencila zlobek kosztuje od 5.8 do 6.1 na godzine,drugie dziecko moze miec z 0.1 centow taniej(w moim jest taka promocja,inne czasami wogole tak nie maja),mozesz poslac najmniej 2 dni w tygodniu na caly dzin lub polowe dnia.Czynne sa od 6-ej godziny(niezmiernie rzadko,bo zazwyczaj Holendrzy nie chadzaja tak wczesnie do pracy),ale zazwyczaj od 7-ej(moj od 8-ej ) do 18-ej,19-ej,sa tez zlobki czynne dluzej,bo przeznaczone dla matek pracujaco -uczacych sie.Calomiesieczny koszt zlobka oscyluje w granicach 1500 euro i oczywiscie dostajesz dofinansowanie od belasting wlasciwie wiekszosci kosztow.My jeszcze nie dostalismy zwrotu,ale to trwa troche.
Marita @ Pola jak tam spotkanko?
p.s. dofinansowanie zalezy od tego jakie macie dochody,ale tak trzeba liczyc ze 150 euro ze was wyniesie zlobek jak na 2.3 dni .

Ostatnia edycja:
dzieki Kamila!! Czyli za dwa bobasy to bedzie ok 300 euro na miesiac tak?
Ta oferte pracy dostalam od 9-17.30, a to w amsterdamie, wiec musze jeszcze liczyc na dojazd.. Wiec dzieciaki beda musialy zostac w zlobku od 8-19... Caly dzien... chyba umre z niepokoju na poczatku...

Ostatnia edycja:
Witam,
jak deszcz to normalnie nas tu pełno ale dziś każda się wybrała na taniec w deszczu :-D

ja się cieszę że pada.....u nas na północy prawie nic nie pada tego lata,cała trawa spalona....a dziś to ubrałam małą w płaszczyk przeciw deszczowy i poskakałyśmy po kałużach...oj zabawy nie miara :cool2:
Sencilla- ja nic a nic nie mam pojęcia o żłobkach,przedszkolach ale nie wiem czy tak łatwo dostaniesz miejsce....pamiętam że kilkanaście stron wcześniej dziewczyny o tym pisały.

Miłego weekendu mamuśki.

------
Jeszcze tydzień i jedziemy do Polski :-):-):-)

Ostatnia edycja:
No co wy,jaki deszcz?U nas slonce swieci,teraz troche chmur sie nazbieralo ale tak to bylo ladnie.
Paulina ma racje,ja czekalam na miejesce chyba z 7 miesiecy,tak cos kolo tego,zalezalo mi na zlobku sieciowym .Teraz w Holandii to nic tylko zlobek otworzyc hehehe.
Dziewczyny ,nie wiecie moze jak nazywa sie formularz jaki musze zabrac stad do Polski od swojego ubezpieczyciela?Jaka jest procedura potem w Polsce,ide z tym do NFZ i dostaje jakies zaswiadczenie,ze jestem ubezpieczona?
MILEGO WEEKENDU!

Kurcze, to zmartwilam sie troche tym zlobkiem... Hmmm.. liczylam na to, ze w takiej "wsi" jak moja nie bedzie takiego czekania.. Musze w poniedzialek dryndnac. Pracodawca potrzebuje kogos od zaraz, mam nadzieje ze znajde miejsca w zlobku.. O ile mnie zatrudnia..ZObaczymy :)
Martwie sie troche tez, jak moja Marys sie zaadaptuje.. Ona zasypia tylko w wozku lub hamaku, nalulam sie czasem z pol godziny, zanim usnie.. A tu jak jej przyjdzie usypiac w lozeczku z innymi dziecmi.. Ciezko to widze :no:

Sencila ja mam wlasnie to samo z malym.Za nic na swiecie nie chce tam spac,ja go nosze na rekach i po minucie juz spi,klade go i jest ok,ale w zlobku nie chce spac.Glowa mu sie kiwa ale nie zasnie.Dlatego my dajemy go na pol dnia.Mam nadzieje,ze cie nie zdolowalam .;-)

reklama
Nie, no, nie zdolowalas mnie. Ale sie troche martwie, Marys jest bardzo wrazliwa, no a ja jak kazda mama chcialabym najlepiej.. Jesli pojde do pracy, to bede ja musiala zostawiac w zlobku od 8 do 19.. O ludzie, nie wiem, co robic... :no::confused:\no i jest tez kwestia jedzenia.. ona zazwyczaj nie je wtedy, kiedy ja chce, tylko wtedy, kiedy jej sie zachce. Nie wiem , czy sie dostosuje do por jedzenia zlobkowego..

Do góry