reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Witam rowniez cieplutko
@@@@

moje dzieciatko wstaje ok 6.30 i dzieki bogu poszedl spac znowu jest ostatnio bardzo marudny tylko go nosic albo prowadzac a mamusie plecy bola no coz tak jest jak na starosc ma sie dzieci:-D:-D

co do rowerow o ktore pytalam wczoraj to znalazlam juz tylko trzeba jechac po niego ale kto to zrobi J pracuje do 19.30 a potem napewno nie bedzie mu sie chcialo:no::crazy:

jedyny problem ktory mnie tu najbardziej zniecheca w tym kraju to nie umiem dobrze jezyka na szkole nie ma czasu bo co z malym a sama to sie ucze tyle co slysze i uda mi sie zapamietac,mam nadzieje ze czas mnie nauczy :baffled::-)

pozatym u nas etap nocnika siedzi na nim grzecznie ale ani kapki nie nasiusia haha za to jak zalozymy pieluche od razu np.kupka:-)

Załączniki

• DSC07782.JPG
    DSC07782.JPG
    227,1 KB · Wyświetleń: 21
reklama
Mamo Mikolaja,
ja tez sie czuje czasem nieswojo, z powodu nieznajomosci holenderskiego... Ale cale szczescie tu prawie wszyscy mowia po angielsku!! Na nauke to ani w zab nie mam czasu, ale licze na to, ze kiedys .... :tak:

Witam Was Kobitki:tak:
Sencilla ja przed wyjazdem mojego męża do Holandii, zanim zostałam sama z dziećmi też byłam optymistycznie nastawiona do życia i twarda, nic nie potrafiło mnie złamać, a teraz ryczę jak dziecko czasami z byle powodu.
Beauty byłam wczoraj w consultatiebureau i naszym lekarzem domowym jest POLKA huraaaaaaaa:-D:laugh2::-D:laugh2::-D:laugh2:. Małego nie zaszczepiła, ale mamy czekać na telefon od nich.
Mam bardzo duży problem o októry się bardzo martwię... Niko potrafił liczyć, ubrać się, a teraz muszę go uczyć wszystkiego od nowa, tak jak by się cofał, a nie szedł do przodu. Nie potrafi policzyć nawet do trzech, a jeszcze kilka dni temu potrafił do 20:-:)-:)-(, w PL sam zakładał spodnie, skarpetki itp, a po przyjeździe do NL nie potrafi tego zrobić:no::no::no:. Jak się ktoś go zapytał ile ma lat mówił: "w sierpniu skończę 4 latka", a teraz mówi, że ma 2 lub 3. Jak byliśmy w PL zdażyło mu się posiusiać (myślałam, że z tęsknoty za tatą), ale przeszło mu, a teraz znów mu się zdaża:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:. Dodam, że bardzo mu się tutaj nie podoba, codziennie wspomina kiedy pojedziemy do Polski, nie ma tutaj kolegów. Już sama nie wiem co się dzieje:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, czy to minie:confused::confused::confused:. Od września idzie do szkoły, ale to może być dla niego kolejny stres. Poświęcamy mu bardzo dużo czasu, uczymy się, kolorujemy, z mężem wychodzi na boisko pograć w piłkę, więc to napewno nie zazdrość z powodu posiadania brata (ten etap mamy już za sobą).
Oli zasnął o godzinie 11:00 i właśnie się teraz obudził:tak::-D:laugh2::-). Nigdy tak długo nie spał, zawsze 15-20min, max 30min.
Miłego dnia;-)

Halo babeczki :-)

Wczoraj jakos nie mialam weny na pisanie, ale podczytywalam :tak:

Aneta mnie sie wydaje, ze to wszystko ma zwiazek z wyjazdem do Holandii. Na pewno Niko teski za domem w Polsce, kolegami,przedszkolem, rodzina.
A rozmawialas na ten temat z lekarka z consultatiebureau???
Moze boi sie pojscia do szkoly i stad to nagle cofanie sie. No i sama piszesz, ze nie podoba mu sie w Holandii.
Najlepszym rozwiazaniem by bylo znalezienie jakiegos rowiesnika, z ktorym moglby sie bawic. Wiem, ze przy polskiej szkole w Hadze dzial cos a la przedszkole dla dzieci od lat 3. Dwa razy w miesiacu w sobote organizowne sa spotkania. Dzieciaczki bawia sie, ucza piosenek itp. Dodam, ze rodzice sa obecni.
A moze zamiesc na forum niedzieli ogloszenie, ze szukasz w Hadze kogos, kto ma dzieci w wieku Twojego Nika. Moze zglosi sie jakas mama :tak:
Sencilla jak tam zdrowko???

Toola odezwij sie, widzialam Cie na naszej klasie, wiec zyjesz :-p:rofl2:

Milego dnia mamusie :-)

Ma-Rita Niko bardzo chce iść do szkoły, on już się nie może doczekać. Jak pójdę na wizytę do lekarza domowego to przedstawię ten problem, rozmawiałam z nią wczoraj tylko na korytarzu, więc nie chciałam o tym rozmawiać w takich okolicznościach.
Jak myślicie czy mogę Nikodemowi podawać codziennie melisę? Chyba od jutra będziemy rozpoczynać dzień od melisy:tak:. Oli wypił flaszkę i sobie leży w łóżeczku:laugh2:. Uciekam zmienić małemu pieluszkę, bo zapewne jest dużo "si":-D po tak długiem spaniu:tak::tak::tak::tak:

Aneta, gdzie przyjmuje ta Polka?Chętnie zmienię lekarza domowego jesli ona ma jeszcze miejsca :tak:
Co do sytuacji z Nikusiem, to współczuję. Każde dziecko inaczej reaguje na tak wielkie zmiany w swoim uporzadkowanym do tej pory swiecie, a moze tu nie chodzi o brak kolegów ? Może widzi ze Tobie też jest cieżko i tym sie przejmuje?

Sencilla, jakis wirus chyba mnie dopadl, albo od dzieciaków podłapałam, bo były chore, ale zaaplikowałam sobie odpowiednią dawke aspiryny i jest o niebo lepiej :-)

no to swietnie, beauty!! Trzymaj sie...
Aneta, bardzo Ci wspolczuje, mysle ze jest to problem wiekszosci dzieci na poczatku, gdy wyjezdzaja wraz z rodzicami w obce krainy.. Mysle ze mu wkrotce przejdzie, zwlaszcza gdy zacznie rozumiec, co inne dzieciaki gadaja na placu zabaw :tak:
Ja ide sie na moment polozyc, poki dziewuchy spia, choc slysze, ze wlasnie nasz noworodeczek slodki zaczyna mlaskac.. Bedzie mleczko :-p
A u mnie ze zdrowkiem lepiej, odpukac. Ciesze sie, ze moge juz w miare normalnie funkcjonowac :tak:

reklama
Dziewczyny jeżeli któras z Was chce mam bardzo fajną płytke do nauki holenderskiego z seri EuroTalk dla początkujących i zaawansowanych. System nauki jest bardzo fajny w formie gier w ruletke, opowiadań, składania kościotrupa w całość :-) itp. Można naprawdę szybko się nauczyć wykorzystując zmysł słuchu i wzroku.
Jak któras jest chętna to dajcie znać na priv.

Ja osobiście chodzę na prywatne lekcje do decentki z volksuniversiteit, płace 20 euro za lekcje która trwa 1 godz. 45 min. Jestem naprawdę bardzo bardzo zadowaolna, bo cały ten czas mam tylko i wyłącznie dla siebie, a nie tak jak jest w szkołach, że w grupie siedzi po 15 osób.

Do góry