reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Co do ubezpieczenia to Sencilla ma racje. Ja pamietam ze my sie ubezpieczylismy w kwietniu a meldunek mielismy od stycznia i polisa przyszla wstecz ubezpieczalnia pobrana tez nam pieniazki wstecz za 4 miesiace.

A tak po za tym to wrocilam od poloznej co mnie zdziwilo zapytala czy chce zeby mnie zbadala ginekologicznie na co oczywiscie sie zgodzilam. Mam rozwarcie na 2 cm zrobila mi masaz szyjki macicy i poleciala krew. Stwierdzila ze dzisiaj w nocy moze rano powinno sie zaczac.

reklama
Ayni,
mysle, ze moge Ci to doradzic:
ubezpieczyc sie MUSISZ od momentu zameldowania. czyli styczen tez wchodzi w gre, tak? super, wbrew temu, co piszesz. Bo ubezpieczyciel Cie ubezpieczy, a teraz mozesz isc sobie spokojnie do poloznej, zaplacic pieniazki, a pozniej wyslac ubezpieczycielowi rachunek. to powszechna praktyka, w momencie, jak z jakichs tam przyczyn nie ma jeszcze numeru polisy. dla pewnosci mozesz sie dowiedziec u ubezpieczyciela, czy oni to beda akceptowac, ale jestem pewna na 96 %, ze tak.

Dzieki, oni co prawda nie wyszli z taka inicjatywa, wrecz kazali mi czekac i nagle sie okazalo ze nie jestem ubezpieczona, tylko zarejestrowana w ich bazie tak jakby od daty mojego przyjazdu do NL umownie styczen, tylko nie rozumiem zatem dlaczego mnie oklamali w mowiac przy rejestracji, ze jestem ubezpieczona tylko mam doslac uitreksel z gminy jak juz dostane. Czyli mysle, ze to ich zagrywka marketingowa , skoro nie moge isc, a rownoczesnie oni teraz beda chcieli zebym im rowniez za ten styczne zaplacila... spytam ich jeszcze raz jak to w koncu jest, ale mam wrazenie ze rozmawiam tam z dziecmi a nie doroslymi osobami. Stad moje refeksje o zmianie ubezpieczyciela.

po pierwsze to ten lekarz troche przesadzil,moja znajoma byla w ciazy i nie byla tu ubezpieczona umowila sie w szpitalu na pryw usg zaplacila 25 eur.zrobili jej bez problemu .po drugi jak nie jestes zameldowana to nie mozesz byc ubezpieczona wiec nie powinnas nic placic bo poprostu nie jestes ubezpieczona .powodzenia

Dzieki za info, no niby logiczne skoro nie jestem jeszcze zameldowana to nie powinnam placic za styczen, tylko ta pani nam powiedziala przy zakladaniu polisy, ze jakby co to jestem juz ubezpieczona :/ tragedia doslownie.

Mam wrazenie ze dla tych ludzi wszystkie niestandardowe sytuacje to challenge! :/

Anno ja rozumiem ze w stolicy jest latwo i MOZNA znalezc :cool2: w naszym regionie po upadku dwoch duzych fabryk ludzie sie po prostu wieszali z rozpaczy i ...do dzisiaj nic nowego tam nie powstalo takze bezrobocie duze:confused2::sorry: i uwierz mi przez pare lat pracowalam 6mies i juz plajta i znowu znalazlam i znwou to samo - teraz to jest tam masakra... wiec ja pod twoim stwierdzeniem sie nie podpisze...

Tu jestem zdana sama na siebie :tak:- niemam rodziny tu w NL ale daje sobie rade z 3 dzieci i praca...i niemusze sie martwic o nic.... takie bylo moje zdanie i tego sie trzymam:tak:

Anna co do pracy to zgadzam sie z Aniahaven (dla scioslosci :tak:) Nie wiem gdzie jest ta dobra praca ,bo wczoraj w wiadomosciach mówili ,ze 65% bezrobotnych to ludzie mlodzi do 35 roku zycia:sorry2::dry: wiec ja sie do nich kwalifikuje :tak: pracowalam od 18 lat i co firma bylo gorzej:no:

Oczywiscie ,ja bym chciala wrócic do pl do rodziny ale coz ,tu jest latwiej i wygodniej:tak::tak: Lepsze tez sa prespektywy dla dzieci:tak:

Jestem tego zdania co dziewczyny.ja mam skonczone 2 kierunki studiow i jedyne,co mieli mi do zaoferowania pracodawcy w polsce,to pensja poczatkowa 1100 zl w klrakowie.gdzie wynajem kawalerki to wydatek 1300 zl.smiechu warte.

Aniahaven, karola.....no tak zgodze się z Wami!! Ja patrzę z perspektywy Warszawy a to co innego niż np. Lublin, gdzie mój mąż ma rodzinę i tam jest kiepsko...
Ja jako pielęgniarka w Wawie zarabiałam około 3 tyś "na rękę" więc nie tak strasznie źle biorąc pod uwagę że mamy własne M...no ale pielęgniarki w innych rejonach PL to masakra..po 20-stu latach pracy 1500 zł!!!!

A tak wracając do zadanego przeze mnie pyt. to mi będzie brakowało:
-świeżych ryb i śledzików hol.
-przepuszczania na przejściu dla pieszych
-autostrad

A gdzie się podziewa 7axe7?

Ostatnia edycja:
ja pamietam ze zameldowani bylismy w czerwcu a ubezpieczeni od wrzesnia i nie placilismy w stecz.bo tu na ubezpieczenie sie ma sie chyba o ile sie nie myle 4 m.no ja jak mam jakies sprawy w ubezpieczalni to wole isc osobiscie .no a skoro powiedzieli ci ze jestes juz ubezpieczona to o co im chodzi?

Ostatnia edycja:
mi by brakowalo tego ze holendrzy pilnuja wlasnego nosa i nie sa takimi plotkarzami.no i to ze bardzo lubia pomagac ,bezinteresownie.podoba mi sie ze starsze panie jak sie spotykaja to zawsze mowia ze jest ok a u nas to licytuja sie ktora jaka chora nie jest i ktora ma gorzej.

reklama
mi by brakowalo tego ze holendrzy pilnuja wlasnego nosa i nie sa takimi plotkarzami.no i to ze bardzo lubia pomagac ,bezinteresownie.podoba mi sie ze starsze panie jak sie spotykaja to zawsze mowia ze jest ok a u nas to licytuja sie ktora jaka chora nie jest i ktora ma gorzej.

ostanie zdanie wywolalo u mnie usmiech:-D

Do góry