reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Hipotrofia

Klaudiaaa98

Zaciekawiona BB
Witam czy jak mam ciśnienie 160/100 to powinnam się niepokoic? Dodam że jestem w 32 tyg ciąży a brzuszek małego wyliczył na 28 czy to aż tak poważne?

reklama
Wiesz czasem musi się iść do szpitala. Ja leżałam miesiąc w prawie bo zagrożone było życie dziecka. Też było mi emocjonalnie ciężko nawet bardzo ciężko ale to dla dobra dziecka. Wagą się nie martw tak jak pisałam moja córeczka miała hipotrofię a po porodzie tą wagę szybko nadrobiła. Sprawdziłam właśnie w 33 tygodniu ważyła 1700g więc podobnie jak u Ciebie a urodziła 2645g w 39 tygodniu . Najważniejsze w hipotrofii aby sprawdzać często przepływy i stan łożyska.
Właśnie przed chwilą byłam na ktg w szpitalu i zapisy wyszły bardzo dobrze, mały jest ruchliwy ja doskonale czuje jego ruchy. Przepływy też mi sprawdzała i powiedziała że są w porządku. Ze poza mniejsza waga nie widzi nic innego 😊 i ciśnienie też się trochę unormowalo bo było 129/70.

reklama
Właśnie przed chwilą byłam na ktg w szpitalu i zapisy wyszły bardzo dobrze, mały jest ruchliwy ja doskonale czuje jego ruchy. Przepływy też mi sprawdzała i powiedziała że są w porządku. Ze poza mniejsza waga nie widzi nic innego 😊 i ciśnienie też się trochę unormowalo bo było 129/70.
Oby tak dalej! :) Wagą się naprawdę nie martw, maleństwo po porodzie nadrobi.

Witam czy jak mam ciśnienie 160/100 to powinnam się niepokoic? Dodam że jestem w 32 tyg ciąży a brzuszek małego wyliczył na 28 czy to aż tak poważne?
Z takim cisnieniem powinnas byc w szpitalu. I to nawet mowy nie ma. 140/90 to juz granica w ciazy. Powinnas miec robione czesto przeplywy i badania na zatrucie ciazowe. No i stan przedrzucawkowy. Nie bagatelizuj tego !. Cisnienie w ciazy jest bardzo niebezpieczne, dla ciebie i dziecka.

No u mojego małego zdjagnozowali w 32 tyg. Czyli on ma rozwinięte narządy tak? Przepraszam że tak wypytuje ale jestem w podobnej sytuacji w jakiej pani była. Bo lekarz powiedział że tylko brzuszek ma mniejszy bo na 28 tydzień.

No u mojego małego zdjagnozowali w 32 tyg. Czyli on ma rozwinięte narządy tak? Przepraszam że tak wypytuje ale jestem w podobnej sytuacji w jakiej pani była. Bo lekarz powiedział że tylko brzuszek ma mniejszy bo na 28 tydzień.
Czy Twoj lekarz ma ceryfikat fmf ? Warto w takiej sytuacji wlasnie do takiego sie udac na usg. Hipotrofia moze byc wlasnie przez slabe przeplywy spowodowane cisnieniem

reklama
Byłam w klinice w Warszawie. Robili mi przepływy i powiedzieli że jest okey
Jesli lekarz z fmf, bo czasem i w klinikach tego nie maja, to tylko kontrolowac, czeste wizyty i do przodu. Pilnuj cisnienia.
A dlatego Ci tak mowie, bo u mnie mowili, ze dziecko 3800, a urodzila sie 3100 w 40 tygodniu. Wiec to nawet za blad pomiaru nie mozna brac. Dobry lekarz to podstawa. Ze wzgledu na cisnienie ktore mialam tylko tydzien wywolywali porod

Do góry