reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Heparyna w ciąży

Hej hej hej 😃
Ja już mam wyniki glukozy 😛 na czczo 79,po 1h 116 a po 2h 111 także super,nadal można zjeść coś słodkiego 😃
Jedyne co mnie martwi to anemia,jak ferrytyna z 14 podskoczyła do 20 tak hemoglobina i hemokryt dalej w miejscu 😐

reklama
Hej hej hej 😃
Ja już mam wyniki glukozy 😛 na czczo 79,po 1h 116 a po 2h 111 także super,nadal można zjeść coś słodkiego 😃
Jedyne co mnie martwi to anemia,jak ferrytyna z 14 podskoczyła do 20 tak hemoglobina i hemokryt dalej w miejscu 😐
2 lata temu miałam anemie, to ją leczyłam pół roku. Lekarka przepisywała mi żelazo na recepte i od razu powiedziała, że przede mną pół roku leczenia, bo uzupełnianie niedoboru żelaza troche trwa.

Hej hej hej 😃
14 ferrytyny to już lepiej niż 9 😊 Pan Krzysztof na pewno zaradzi. Super że cukier dobry! Brałaś heparynę pomiędzy pobraniami? Ja miałam bardzo dziwny wynik cukru no ale cukrzycę wykluczono 😜 było na czczo 77, po 1h 167, a po 2h 59 😁jakaś odwrotność cukrzycy mi się załączyła. Wynik cukru po 2h od podania glukozy tak dużo niższy od cukru nas czczo po nocy głodu 😁. Mam powtórzyć ten cukier po porodzie 🙄

14 ferrytyny to już lepiej niż 9 😊 Pan Krzysztof na pewno zaradzi. Super że cukier dobry! Brałaś heparynę pomiędzy pobraniami? Ja miałam bardzo dziwny wynik cukru no ale cukrzycę wykluczono 😜 było na czczo 77, po 1h 167, a po 2h 59 😁jakaś odwrotność cukrzycy mi się załączyła. Wynik cukru po 2h od podania glukozy tak dużo niższy od cukru nas czczo po nocy głodu 😁. Mam powtórzyć ten cukier po porodzie 🙄
Jestem po wizycie. Mój maluch waży 1 kg, skończone 26,5 tygodnia :) Miałam wysokie ciśnienie i do dopegytu jeszcze przepisał drugi lek na nadciśnienie - jakiś beta bloker. Mam jechać do szpitala w 38 tygodniu, żeby szpital zadecował co dalej ze mną ;)

Jestem po wizycie. Mój maluch waży 1 kg, skończone 26,5 tygodnia :) Miałam wysokie ciśnienie i do dopegytu jeszcze przepisał drugi lek na nadciśnienie - jakiś beta bloker. Mam jechać do szpitala w 38 tygodniu, żeby szpital zadecował co dalej ze mną ;)
No to super ze wszystko dobrze 😃 kilogram to już kawał człowieka
Dostaniesz skierowanie czy z bomby masz uderzać na szpital? już zostało nie całe 3 miesiące 😃 zdecydowałaś się na jakiś szpital? Ja mam wizytę w poniedziałek i będę pytać o szpital czy Kartuzy czy zaspa 😉

No to super ze wszystko dobrze 😃 kilogram to już kawał człowieka
Dostaniesz skierowanie czy z bomby masz uderzać na szpital? już zostało nie całe 3 miesiące 😃 zdecydowałaś się na jakiś szpital? Ja mam wizytę w poniedziałek i będę pytać o szpital czy Kartuzy czy zaspa 😉
Z bomby idę :D Ginekolog powiedział, że mogą mnie odesłać, ale zrobią to już na własną odpowiedzialność. Nastraszył mnie trochę tym ciśnieniem, że może mi się odkleić łożysko, więc już z nim nie dyskutuję i będę brała leki, mimo, że ciśnienie w domu jest dobre...

Co do szpitala, to koleżanka rodziła wczoraj w UCK, bardzo sobie chwali :) Śniadanie trochę późno podają - o 10.30. Ordynator na izbie przyjęć kazał jej się zastanowić, czy to na pewno skurcze bo w poczekalni jeszcze 5 innych lasek czekało do porodu :D Także ruch jak w Rzymie. Co do Zaspy - tam na pewno jest spoko, tylko mnie zniechęcają sale poporodowe. Warunki bardzo słabe... Myślę, że jak mnie skurcze przycisną to wtedy się namyślę dokąd :p

Hejka ja po kolejnej wizycie 😃
Mała w nie cały tydzień przybrała do 763 g (80 g więcej) ale nadal jest mniejsza niż wynika z wieku ciąży,lekarz powiedział ze trzeba to obserwować żeby w razie co nie przegapić momentu gdy może wejść w hipotrofie ze względu na zespół antyfosfolipidowy 😐 acard niby chroni ale tylko w 90% ale jeszcze zostaje te nieszczęsne 10%
Na ta chwile nic nie wskazuje żeby do tej hipotrofii doszło ale co 2 tyg usg będziemy robić i sprawdzać jak mała przybiera na wadze i jak rośnie
Według USG mam dziś 25+6 a według wagi 25+2 także niby 4 dni ale dla lekarza to już sporo 🤷🏻‍♀️
Wszystkie inne pomiary są w porządku wiec może to być po prostu genetyka

Hejka ja po kolejnej wizycie 😃
Mała w nie cały tydzień przybrała do 763 g (80 g więcej) ale nadal jest mniejsza niż wynika z wieku ciąży,lekarz powiedział ze trzeba to obserwować żeby w razie co nie przegapić momentu gdy może wejść w hipotrofie ze względu na zespół antyfosfolipidowy 😐 acard niby chroni ale tylko w 90% ale jeszcze zostaje te nieszczęsne 10%
Na ta chwile nic nie wskazuje żeby do tej hipotrofii doszło ale co 2 tyg usg będziemy robić i sprawdzać jak mała przybiera na wadze i jak rośnie
Według USG mam dziś 25+6 a według wagi 25+2 także niby 4 dni ale dla lekarza to już sporo 🤷🏻‍♀️
Wszystkie inne pomiary są w porządku wiec może to być po prostu genetyka
Kurcze, no przykro mi, że nie masz szansy zaznać pełnego spokoju na tych wizytach. 4 dni faktycznie nie brzmią jak wiele, ale bardzo się cieszę, że będziesz miała okazję malutką tak często monitorować :) U Ciebie ta tendencja różnicy kilkudniowej utrzymuje się już od jakiegoś czasu i nie rozjeżdża, myślę, że to dobry znak. Wiem, że jesteś w dobrych rękach :) Mój ginekolog też mi różne rzeczy czasem mówi, ale przestałam się przejmować, no bo cóż ja mogę zrobić. Jęczał z powodu mojej wagi, że mam już nie tyć. Jak tu nie tyć jak cały 3 trymestr przede mną :D Dostałam drugi, mocniejszy lek na nadciśnienie.

A hitem było jak mi powiedział, że mam jakiegoś naczyniaka z przodu macicy i zapytał, czy nie miałam wycieku płynu owodniowego bo to mogą też być jakieś taśmy owodniowe, które są bardzo ostre i ucinają dzieciom kończyny! Nawet jakbym miała mały wyciek, to bym się nie zorientowała. To normalne, że w ciąży bywa tam wilgotno. A już nie wspomnę o upałach i pocie. Widział, że się przejęłam i wycofał się z tezy o taśmach owodniowych. Myślę, że chciał po prostu zakozaczyć wiedzą ;p Trochę mi to siedzi w głowie, mimo, że raczej odrzucam takie myśli, no ale nic, idę na prenatalne 3 trymestru za 2 tygodnie. A w tym tygodniu jedziemy na zasłużony krótki urlop nad jeziorko i nie zamierzam się tym zamartwiać :))

Kurcze, no przykro mi, że nie masz szansy zaznać pełnego spokoju na tych wizytach. 4 dni faktycznie nie brzmią jak wiele, ale bardzo się cieszę, że będziesz miała okazję malutką tak często monitorować :) U Ciebie ta tendencja różnicy kilkudniowej utrzymuje się już od jakiegoś czasu i nie rozjeżdża, myślę, że to dobry znak. Wiem, że jesteś w dobrych rękach :) Mój ginekolog też mi różne rzeczy czasem mówi, ale przestałam się przejmować, no bo cóż ja mogę zrobić. Jęczał z powodu mojej wagi, że mam już nie tyć. Jak tu nie tyć jak cały 3 trymestr przede mną :D Dostałam drugi, mocniejszy lek na nadciśnienie.

A hitem było jak mi powiedział, że mam jakiegoś naczyniaka z przodu macicy i zapytał, czy nie miałam wycieku płynu owodniowego bo to mogą też być jakieś taśmy owodniowe, które są bardzo ostre i ucinają dzieciom kończyny! Nawet jakbym miała mały wyciek, to bym się nie zorientowała. To normalne, że w ciąży bywa tam wilgotno. A już nie wspomnę o upałach i pocie. Widział, że się przejęłam i wycofał się z tezy o taśmach owodniowych. Myślę, że chciał po prostu zakozaczyć wiedzą ;p Trochę mi to siedzi w głowie, mimo, że raczej odrzucam takie myśli, no ale nic, idę na prenatalne 3 trymestru za 2 tygodnie. A w tym tygodniu jedziemy na zasłużony krótki urlop nad jeziorko i nie zamierzam się tym zamartwiać :))
Jakoś za dużo się nie przejmuje bo jednak bez przesady to tylko kilka dni a nie np 2-3 tyg ale dobrze ze lekarz będzie to kontrolował. Jeśli na kolejnym usg za 2 tyg wyjdzie taka sama data porodu jak przy ostatnich usg to nie mam co się przejmować 😃 ja już sobie tłumacze ze albo lekarz na 1 prenatalnych źle wymierzył albo mała zaczęła mnie rosnąć niż powinna ale skoro roznica nie będzie się powiększać to pewnie nic takiego 😃
Ciąże jednak lekarka chce skonczyc nawet w 37 tyg,moje ciśnienia jej się nie podobają w gabinecie i rozważa wprowadzenie dopegytu
Będę rodzic jednak w Kartuzach,moja gin przyjmuje się tam od 1 września wiec już chociaż coś wiem

reklama

Lekarze czasem rzuca coś bez namysłu a wiadomo ze nie dość ze kobieta i tak dużo analizuje to w ciąży można już zwariować. Co do wagi to tez wpuszczam jednym uchem a wypuszczam drugim przynajmniej gdy mówi to lekarz 😉 na razie mam +8 kg a dziś już w sumie 26 tydzień. Jedyne kiedy przeszkadza mi jak ktoś mówi o mojej wadze to teściowa 😐 gdyby nie zapytała ile już przytyłam bo mam duży brzuch to by chora była,wtedy dopiero jestem zła ze ktoś się wtrąca w to co nie powinien. Wiadomo ze potem to zleci a i coś się schudnie potem wiec nikt do końca życia słoniem nie będzie 😛

Do góry