reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

Tak w ogole to chcialam Wam podziekowac za wsparcie. Mama miala atak wyrostka robaczkowego, jest juz po operacji i mam nadzieje ze w niedziele wyjdzie ze szpitala. Dziekuje [emoji8]
Patrz jak to trzeba szybko reagować! Dobrze, że poszła szybko i ją zoperowali! Widzisz co 40kciuków to nie jedne [emoji16]
Zdrówka dla mamy [emoji4]

reklama
Stelka ja też jednak bym to skonsultowala z innym lekarzem.

Dziewczyny jak to z tymi miesiącami jest. Czy aby nie powinnyśmy patrzeć na te kalendarzowe? Bo wg tych miesięcy ciąży to będzie 10 miesięcy a nie 9 [emoji848]

Cześć dziewczyny, a ja dzwoniłam właśnie do poradni zapytać czy mają wyniki moich prenatalnych i lekarz dziś dopiero będzie je opisywał. Pozostaje mi czekać do poniedziałku :sad:
Stelka szukaj koniecznie gina prywatnie, bo na ten nasz nfz to nie można liczyć na porządną opiekę. Chyba, że już muszą coś zrobić np. jak te nasze prenatalne to wtedy jest ok, a tak to olewka. Ja w tamtej i w tej ciąży chodzę prywatnie i tylko prywatnie czuje się " zaopiekowana".

Dziewczyny jak to z tymi miesiącami jest. Czy aby nie powinnyśmy patrzeć na te kalendarzowe? Bo wg tych miesięcy ciąży to będzie 10 miesięcy a nie 9 [emoji848]
Ja patrzę na kalendarzowe bo te z aplikacji zakładają że miesiąc ma 28 dni i jestc10 miesięcy czyli 280 dni, mnie pokazuje 5 miesiąc od trzech dni ale ja liczę że dopiero od 4 lipca będzie piąty. Liczę od pierwszego dnia miesiączki i wyjdzie 9 miesięcy i tydzień.

No dokładnie bo ma być 10 [emoji16]
Powtorze się, ale patrzcie:
Ciąża trwa 40tygodni
40x7dni to 280 dni
Miesiąc ciąży liczymy jako równe 4tygodnie czyli kazdy miesiac ma 28 dni.
280dni / 28 = 10 miesiecy [emoji4]

Potocznie mowi się, że ciaza trwa 9 miesiecy, ale tak na prawde w dniu terminu porodu bedziemy mieli za sobą pełne 9miesiecy liczac od dnia miesiaczki to bedziemy juz w 10 miesiacu. Kurcze gdzies to miałam tak fajnie rozpisane, ale nie moge teraz znalezc.

Tu tez tak mowią.
Screenshot_20180727-095020.jpg

Załączniki

• Screenshot_20180727-095020.jpg
    Screenshot_20180727-095020.jpg
    76,8 KB · Wyświetleń: 229
No dokładnie bo ma być 10 [emoji16]
Powtorze się, ale patrzcie:
Ciąża trwa 40tygodni
40x7dni to 280 dni
Miesiąc ciąży liczymy jako równe 4tygodnie czyli kazdy miesiac ma 28 dni.
280dni / 28 = 10 miesiecy [emoji4]

Potocznie mowi się, że ciaza trwa 9 miesiecy, ale tak na prawde w dniu terminu porodu bedziemy mieli za sobą pełne 9miesiecy liczac od dnia miesiaczki to bedziemy juz w 10 miesiacu. Kurcze gdzies to miałam tak fajnie rozpisane, ale nie moge teraz znalezc.
Ale mi chodzi o to, że 10 miesiąc to mi się zaczyna 18 grudnia [emoji16] A termin na 14 stycznia. No i właśnie mówi się że ciąża trwa 9 miesięcy więc powinnyśmy rodzic na początku 10 a nie na koniec [emoji6] tal w zasadzie jeśli z kimś się będzie rozmawiać to te miesiące ciąży będą wprowadzały w błąd. Ja chyba jednak znajomym będę podwala kalendarzowe a u lekarz to i tak podaje się tygodnie

Ale mi chodzi o to, że 10 miesiąc to mi się zaczyna 18 grudnia [emoji16] A termin na 14 stycznia. No i właśnie mówi się że ciąża trwa 9 miesięcy więc powinnyśmy rodzic na początku 10 a nie na koniec [emoji6] tal w zasadzie jeśli z kimś się będzie rozmawiać to te miesiące ciąży będą wprowadzały w błąd. Ja chyba jednak znajomym będę podwala kalendarzowe a u lekarz to i tak podaje się tygodnie
Jak sie mnie ktos pyta to ja zawsze mowie w tygodniach i ze rodzr w stycznium tłumaczac, że teraz sie juz nie uzywa miesiecy [emoji16]

reklama
@Stelka38 dziś w piątek, okres wakacyjny może być ciężko z wizytą na cito u dobrego specjalisty. Ale ja bym szukała i poszła jak najszybciej..A jak nie to na izbe przyjec, tylko zeby w szpitalu mieli oddział ginekologiczny/polozniczy. Ja jak miałam tą wodną wydzielinę w nocy to bardzo dobrze i dokladnie mnie zbadali i czułam się zaopiekowana.

@Anga79 kciuki za dzisiaj, będzie dobrze :)

Do góry