reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Halo halo styczen 2019

Hej dziewczynki ja troszkę w innym tacie czy miałyście kiedyś takie uczucie ciągnięcia i szczypania i pochwę ? Jestem w 19 tc i od wczoraj tak mam, trochę zaczęłam się martwić i nie wiem czy pojechać do Medicovera czy do szpitala żeby zbadali co byście zrobiły ?
Mój gin mówi że to jelita się przepychają jeśli nie ma objawów infekcji.

reklama
A jaki miałaś odstęp między ciążami? Tak się czasem zastanawiam bo mówią że ciąża wiele rzeczy w organizmie reguluje, że może trzeba będzie się zabezpieczać po porodzie haha... pierwszy raz po 10 latach...[emoji16]
I ile w ogóle organizm ppwinien odpoczywać żeby zregenerować się właściwie do następnej ciąży????
Teoretycznie to można jedno za drugim. Pewnie zależy od kobiety. Co do regulowania organizmu w ciąży - wiecie jak jak się cieszę, że nie bolą mnie jajniki na owulkę. :D Zawsze wkurzało mnie to kłucie, niby nie bolało długo, ale to było takie już upierdliwe. I brak okresu. :) Co z tego, że mi się z cycka leje, jak te inne uroki kobiecości chwilowo odpuściły. :D

A jaki miałaś odstęp między ciążami? Tak się czasem zastanawiam bo mówią że ciąża wiele rzeczy w organizmie reguluje, że może trzeba będzie się zabezpieczać po porodzie haha... pierwszy raz po 10 latach...[emoji16]
I ile w ogóle organizm ppwinien odpoczywać żeby zregenerować się właściwie do następnej ciąży????

Ja czytałam chyba u mamyginekolog, że jeżeli karmisz piersią to organizm sam wie, ile potrzebuje regeneracji po ciąży i wstrzyma owulację, dopóki nie będziesz w stanie wykarmić 2 dzieci (jedno piersią, a drugie już w macicy).

Tzn jak się je normalną zalecaną dawkę to myślę, że nie, ale wiesz jak to niektórzy chcą dobrze i wpychają w sumie wszystko co się da i po kilka tabletek.... Tyje się na pewno po nadmiarze, bo moja mama miała przez to ogromne problemy jako nastolatka bo dziadek wpychał w nią tone witamin i zaczęła mocno tyć i ubolewać na zdrowiu, i lekarze kategorycznie zabronili cokolwiek dawać bo to było właśnie od nadmiaru witamin.
Ale chodzi wlasnie o to myslenie, ze dziecko urodzi sie wieksze od brania witamin w normalnych dawkach [emoji4] ze niby tylko dieta odpowiednia itp. A ja jestem zdania, ze większość kobiet nie ma mozliwosci odzywiac sie tak jak powinny w ciazy. Skoro sa witaminy i normy ile tego stosowac to nie powinno to szkodzic [emoji4]

Niestety więcej niż teraz umierało. Ale z drugiej strony wiele kobiet rodziło po 10 dzieci bez niczyjej pomocy (tzn. bez lekarzy, wspomagaczy, itp.). Dla takich to pewnie było jak kichnięcie. :D
No to słuchajcie moja teściowa ma 13 rodzeństwa, każde z pojedynczej ciąży! wyobraźcie sobie, że babcia mojego m łącznie miała 14 dzieci i 10 lat była w ciąży :-D a my narzekamy na objawy jednej.;)

No to słuchajcie moja teściowa ma 13 rodzeństwa, każde z pojedynczej ciąży! wyobraźcie sobie, że babcia mojego m łącznie miała 14 dzieci i 10 lat była w ciąży :-D a my narzekamy na objawy jednej.;)
Moja sąsiadka też chyba 6 lub 7, w tym dwie dziewczyny z dwóch ciąż urodzone w tym samym roku. Nie wiem gdzie ci ludzie te dzieci trzymali. :D

Między chłopcami są 3 lata i 2 miesiące, więc tak normalnie, a teraz 10 lat ale w zeszłym roku poronilam w 10 tc.
Różnie mówią mam sąsiadkę którą jest w moim wieku i w ciągu 6 lat urodziła 4 dzieci i najmłodsze ma rok.
Po cesarce mówią ok 1-2 lata, ale różnie bywa. Moj organizm od zawsze funkcjonował prawie jak w zegarku, stąd trójka dzieci w pierwszym cyklu zrobiona.

Ja czytałam chyba u mamyginekolog, że jeżeli karmisz piersią to organizm sam wie, ile potrzebuje regeneracji po ciąży i wstrzyma owulację, dopóki nie będziesz w stanie wykarmić 2 dzieci (jedno piersią, a drugie już w macicy).
To chyba różnie bywa , bo znam dziewczyny co po pół roku od porodu zachodziły znowu a to zdecydowanie za szybko.

reklama
Do góry