reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

reklama
Mam do Was pytanie natury intymnej.:-) Czy uzywacie w ciązy żelu nawilżającego do igraszek? Moj mąż sobie wymyślił... Pytałam się go tysiące razy czy bezpieczny dla kobiet w ciązy. I tysiące razy zapewniał, że na ulotce wyczytał że bezpieczny. Wczoraj patrzę na skład a tu paraben:szok:. I już mi sie włączyła jazda o mutagennym działaniu itd. Przerażona jestem...mam nadzieję że dzidzi nic się nie stalo...
Patyczek28, ja tez biorę żelazo. Niby mam wyniki jeszcze w normie, ale przy dolnej granicy. Mam uczulenie na zastrzyki z żelaza więc wolę się nie doprowadzić do ciężkiej anemii. Nawet jakoś nie przyszlo mi do glowy, że może szkodzić dzidzi ze względu właśnie na to że jest często stosowane u kobiet w ciązy. Mój lekarz twierdzi że lepiej poprawiać hemoglobine dietą bogata w żelazo. No ale ja mięsożerna zanadto nie jestem.
beatrisss, u mnie samopoczucie podobne. W dodatku w nocy mam kaszel (chyba przez te zmniany temperatury) tak intensywny że zaczyna mnie macica w dole boleć-mam nadzieję że to nie wróży nic złego.

Witam się z rana,

dzisiaj na 10 mam wizytę więc powolutku muszę się ogarniać. Trzymajcie mocno kciuki, mam nadzieję, że dzidzia zdrowa i ujawni się mamusi. M niestety w pracy.

A noc u mnie taka sobie. Dzidzia skakała prawie do 1 w nocy i dzisiaj od 6 znowu. W nocy to już zaczęłam się kołysać, żeby ululać, ale nie pomogło :)))) Biedne będą moje żebra za kilka tygodni, bo żywe to moje dziecie niesamowicie.

Zbieram się. Pozdrawiam.

P.S. Aporopo okien. Ja myję na raty. Jeno, dwa okienka na jeden rzut żeby nie przesadzić, firanek nie wieszam. Ale ja jestem po operacji na jajniku (w 4 tyg. ciąży) więc wolę nie przeginać.

witajcie Grudniówki!

straszna noc za mną, mały mnie ciągle budził, wiercił się, kopał - myślałam, że mi przez pępek zaraz wyskoczy (!), później zaczął mnie boleć brzuch, już nawet nie wiem, czy to przez akrobacje małego, czy z innego powodu, jakby mnie złapało milion kolek na całym brzuchu, od góry do dołu, troszkę pochodziłam, położyłam się i przeszło, ale dziś jestem nieprzytomna, nie wiem, czy się nie zwinę po prostu do domu i nie zakopię się pod kołdrą.

dziewczyny, w jakiej pozycji śpicie? słyszałam, że najlepsza ciążowa pozycja do spania to na lewym boku, a ja śpię na plecach i tylko od czasu do czasu leżę na którymś z boków :dry:

jeśli chodzi o żele intymne, my nie używamy, odkąd jestem w ciąży, moje "naturalne nawilżanie" jest ogromne :-D a o takie żele bezpieczne dla ciężarnych można pytać pewnie w aptekach :tak:

zauważyłyście może związek z pobolewaniem brzucha i jego powiększaniem się? u mnie jest tak, że kilka dni boli, a później nagle nozę coraz większą piłkę przed sobą :-D

becia, powodzenia na wizycie!

ja okna myję na odwal, tzn wchodzę na krzesło i psikaczem je traktuję, zero wysiłku, byle było cokolwiek przez ie widać :-D

miłego i spokojnego dnia!!!

Witam się z rana i zaraz uciekam do prcay:( ale dzisiaj ostatni dzien i później tydzień urlopu:) Swoja droga zastanawiam się czy nie iść juz na L4 hmm...

U mnie tez by sie przydało umyćc okna i na wolnym mam zamiar sie za to zabrac, ale jesli ma padac- moja praca pojdzie na marne;/

Pozdrawiam Was i życze miłego dnia, wieczorkiem nadrobie zaległośći:)

hejka!
Co do żelu nie pomogę,bo nie stosuję.
Jeśli chodzi o okna to ja myłam na raty, po jednym oknie dziennie. Firanek nie wieszam, zeby rąk nie trzymać w górze. Mycie okien bardziej wpływa na szybszy poród na końcówce ciąży.
Kota ja śpię na którymś z boków, ale na plecach też, bo boki mi strasznie cierpną. Póki możesz to tak śpij. Problem może się pojawić jak Mały urośnie bo będzie Ci naciskał na główną żyłę, która biegnie przy kręgosłupie, ale uciskał na przeponę i żle Ci się będzie oddychać.

Agapa, gratuluję siusiaka :)
Kota, ja głównie śpię na lewym boku, bo tak zasypiam patrząc na telewizor. Często też sobię daję poduszkę między nogi, podobno przepływ krwi jest lepszy. No ale wiadomo człowiek nie jest raczej w stanie przespać całej nocy w jednej pozycji, więc pewnie się przekręcam. Jak śpię na plecach to brzuch mnie ciągnie.
Becia, trzymamy kciuki, daj znać po wizycie co tam zobaczyłaś ;)

Ja właśnie wstałam, wczoraj miałam wielki łeb od wybierania kocyków, rożków, butelek, smoczków.. :) Poszłam spać ok północy. Noc całkiem przyjemna, tylko raz wstałam siku, a poźniej dopiero o 6 rano. Zaraz obudzę M. Musimy zamówić dziś hotel i ustalić wszystko co z tym weekendem. Prawdopodobnie pojedzie z nami kolega z dziewczyną. Ehh nie mogę się doczekać dziewczyny, tym bardziej, że nigdzie nie byliśmy na wakacjach i już pewnie nie pojedziemy w tym roku..

Kota-behemota, ja śpię najwięcej na lewym boku, bo tak mi najwygodniej, z tendencją do lekkiego obracania się na brzuch- na brzuchu spałam przed ciążą i trudno mi sie odzwyczaić. Słyszałam że pozycja na lewym boku daje lepszy przepływ krwi w łożysku. Kiedy sie przekręcam z boku na bok to musze się obudzic, bo jakos trudno mi jest przez sen sie przetoczyć:-). Nasz pies odkąd jestm w ciązy uwielbia spać z nami. Wali sie gdzieś w okolicy moich stóp albo wciska sie od zewnętrznej na śledzia. Jest sporych gabarytów także nie jest lekko:-)
Ja tez zauważam związek pomiędzy pobolewaniem brzucha a wzrastaniem jego objętości. U mnie brzuch rośnie skokami.
jeśli chodzi o te żele to rzecz jasna juz go nie użyję nawet i po ciąży, tyle że się wystraszyłam że takie świństwo naszemu maleństwu mogło zaszkodzic i wkurzona do dziś chodze na męża.
Nastazja,zazdroszczę wyjazdu. My niestety przez całą ciążę jesteśmy uziemieni, zwłaszcza ja. Dmuchamy na zimne po poronieniach. A skoro na razie przynosi to dobre efekty będziemy dmuchac do końca.

Ostatnia edycja:
Nastazja naprawdę masz łatwiej jesli chodzi o zakupy, bo znasz płeć. Ja mam już troszkę ciuszków uniseks, ale ile mozna... Chciałam kupic cos wczesniej bo potem za dużo wydatków...Ale nic nie zrobię, bo na 4d wczoraj nie dowiedziałam się nic.

reklama
Mój mąż zaczął kupować ubranka dla bejbika jeszcze wtedy kiedy gin obstawał że będzie chłopaczek(-w 14tc.) Zdażyło mu sie kupić jakieś śpioszki z samochodem. Dobrze sie składa że w rodzinie za jakiś tydzień dwa zawita mały chłopaczek. Mam nadzieję że zaa miesiąc gin nie zmieni znów zdania co do płci, bo teraz to na całość idziemy z kupowaniem babskich ciuszków.

Do góry