reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

znam kilku świetnych neonatologów, którzy mówią to samo.

Fragment, który zastanawia:
" Polskie niemowlęta – pisze badaczka – w pierwszych 18 miesiącach życia otrzymują 16 obowiązkowych szczepień przeciw 10 chorobom: gruźlicy, żółtaczce B, błonicy, krztuścowi, tężcowi, polio, odrze, śwince, różyczce, i zakażeniom „Haemofilus influenzae b”. Dodatkowo zalecane są szczepienia przeciw: „Streptococcus pneumoniae”, „Neisseria meningitidis”, „rotavirus”, „influenza virus”, „herpes virus varicellae” i „hepatitis A virus”, co może stanowić razem liczbę 26 szczepień w pierwszych 24 miesiącach życia. Nawet zdrowe organizmy żołnierzy amerykańskich nie wytrzymały zmasowanych szczepień i zostały trwale okaleczone chorobą autoimmunologiczną zwaną Syndromem Wojny Zatokowej."

No i ten fragment... :

"
Maria Majewska podaje przykład szczepionek dla niemowląt autystycznych. Okazuje się, że zawierają one morderczą rtęć: pojawiła się hipoteza, że odpowiedzialny za wzrost […] chorób może być thimerosal ze szczepionek. Ilość organicznej rtęci, na którą eksponowany jest człowiek, uważana za bezpieczną przez EPA (Environmental Protection Agency), wynosi 0,1 μg/kg/dzień […], podobne są normy europejskie. Natomiast łączna jej ilość, którą jednorazowo wstrzykiwano niemowlętom w 3 szczepionkach - DTP, Hib i Hep B - wynosiła 62,5 μg, co dla 5-kilogramowego niemowlęcia 125 razy przekraczało bezpieczne dawki. Efektem tego mogło być opóźnienie mowy, ADHD i autyzm wśród pacjentów, którym podawano thimerosal."

reklama
witam :)

dziewczyny, ja ciagle cos podżeram.... Wolałabym chyba zeby mnie moj lekarz ochrzanił troszeczkę, ze wstydu chyba wziełabym się w garść. Problem w tym, że ja praktycznie od początku ciazy przestałam pracować i zeby zabic jakoś nudę- jadłam i jem non stop. przez pierwsze 3 miesiące byłam taka bez energii że nie miałam siły na nic. Jedynym moim przyjacielem byla Ewa Drzyzga :))) i jedzonko :))
Jestem raczej osobą która dba o to co je, zawsze unikałam coli, czipsów itp. A w ciazy aż trzęsę się do coli, innych śmieci i nawet frytki z KFC mnie nęciły zapachem (normalnie nie jadłam tego kilka lat).
Boję sie że bedę gruba. w sumie juz jestem :(

Ale Wam zazdroszczę że czujecie Dzidziusia i znacie pleć!

malarze malowali u nas wczoraj sypialnie i pokój Dzidziusia. I zamienili kolory!! na odwrót! (pani w sklepie źle farby opisała).

Ja nic jeszcze nie mam jeśli chodzi o wyprawkę. Trochę jestem zielona jeśli chodzi o to, co trzeba kupic. Ogladam tu rózne Wasze zakupy- macie piekne rzeczy!

Mam pytanie, przepraszam, może to glupie, ale jak to jest jeśli chodzi o poród. Rozumiem że najlepiej miec koszule nocne. Po porodzie to rozumiem- do karmienia. A sam poród- tez w koszuli? Bo ja nie mam ani jednej, spię tylko w piżamkach, długa i krótka nogawka, szorty itp. Czyli co? mam tych koszul nakupować? ile?

Freiya a tutaj się z Tobą nie zgodzę, bo "szczepienia obowiązkowe" są obowiązkowymi tylko z nazwy. Wystarczy poczytać o tym

Sanepid nie chce zmuszać do szczepienia (wersja do druku)

A może zamiast stron gazet przeczytajmy rozporządzenie ministra w tej sprawie?
Prawa Pacjenta - Odmowa zaszczepienia dziecka (szczepienia obowiązkowe) - porady prawne, stowarzyszenia pacjentów, ochrona zdrowia, rzecznik praw pacjenta, prawa pacjenta

Ja absolutnie nie jestem fanką szczepień, zwłaszcza tych dodatkowych, ale dodam też, że artykuły pani dr Majewskiej ostatnio czytałam na forum paranormalne.pl :>

Ostatnia edycja:
sergi, ja się z Tobą w 100% zgadzam i moje dziecko na pewno zaliczy obowiązkowe szczepiania, napisałam to jako ciekawostkę, jak różne są zdania w środowisku, a wiadomo, ze rodzice i tak zrobią po swojemu.

Mam pytanie, przepraszam, może to glupie, ale jak to jest jeśli chodzi o poród. Rozumiem że najlepiej miec koszule nocne. Po porodzie to rozumiem- do karmienia. A sam poród- tez w koszuli? Bo ja nie mam ani jednej, spię tylko w piżamkach, długa i krótka nogawka, szorty itp. Czyli co? mam tych koszul nakupować? ile?

to ja się podłączam do pytania, bo też śpię w szortach i w koszulkach mojego M. :-D nie mam pojęcia w czym się rodzi!! :szok: nawet o tym nie myślałam.

martuszka, a mnie tak strasznie ciągnie na BigMaca, którego nienawidziłam przed ciążą!!! dlatego wolę z domu nie wychodzić jak mam te zachcianki, bo mnie jeszcze podkusi i wyląduję w McDonaldzie...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A może zamiast stron gazet przeczytajmy rozporządzenie ministra w tej sprawie?
Prawa Pacjenta - Odmowa zaszczepienia dziecka (szczepienia obowiązkowe) - porady prawne, stowarzyszenia pacjentów, ochrona zdrowia, rzecznik praw pacjenta, prawa pacjenta

Ja absolutnie nie jestem fanką szczepień, zwłaszcza tych dodatkowych, ale dodam też, że artykuły pani dr Majewskiej ostatnio czytałam na forum paranormalne.pl :>

Do kwietnia tego roku decyzje administracyjne i grzywny były uchylane w sądach ze względu na błędy proceduralne. Dopiero w kwietniu 2011 r. pojawiło się decydujące orzeczenie Najwyższego Sądu Administracyjnego, które poruszyło istotę sprawy.
Pod tym adresem zgromadzone są linki do orzeczeń sądów w podobnych sprawach: Orzeczenia Sądów Administracyjnych

I jedno z orzeczeń sądowych (pierwszy link od góry, podaję we fragmentach):

[...] W uzasadnieniu decyzji wskazano na wymianę korespondencji między rodzicami N. K. a Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Inowrocławiu.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wskazał, że uchylanie się od poddania obowiązkowym szczepieniom ochronnym stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia.
Od decyzji rodzice N. K. wnieśli odwołanie podnosząc m.in., że żądanie poddania małoletniej N. K. obowiązkowym szczepieniom ochronnym jest niezgodne z prawem.[...]

i wyrok:

"[...] Regulacja powołanej ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi w art. 5 ust. 1 i art. 17 ust. 1 z mocy prawa obowiązki poddania się szczepieniom ochronnym powoduje, że ustawa ta nie daje podstaw do wydawania w tym przedmiocie decyzji administracyjnej. Według art. 5 pkt 4 ustawy z 14 maja 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz. U. z 2006 r. Nr 122, poz. 851 ze zm.) "Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie zapobiegania i zwalczania chorób, o których mowa w art. 2, należy: wydawanie zarządzeń i decyzji lub występowanie do innych organów o ich wydanie – w wypadkach określonych w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych". Powołana ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi nakładając obowiązek z mocy prawa poddanie się obowiązkowym szczepieniom ochronnym nie wprowadza w tym zakresie podstaw do wydawania przez Państwową Inspekcję Sanitarną decyzji. Zasadnie w uzasadnieniu skargi kasacyjnej wywodzono o braku podstaw prawnych do wydania decyzji o obowiązku poddania się obowiązkowym szczepieniom ochronnym w ramach narodowego Programu Szczepień Ochronnych.

W zaskarżonym wyroku Sąd wywodząc o obowiązku poddania się obowiązkowym szczepieniom ochronnym nie zważył, że przepisy prawa nie dają podstaw do konkretyzacji tego obowiązku w formie decyzji administracyjnej. Wydanie decyzji administracyjnej w sprawie, która zgodnie z przepisami prawa nie podlega autorytatywnej konkretyzacji w tej formie prawnej jest rażącym naruszeniem prawa, co stanowi podstawę stwierdzenia nieważności (art. 156 § 1 pkt 2 Kodeksu postępowania administracyjnego).
W tym stanie rzeczy, skoro skarga kasacyjna w tym zakresie została oparta na usprawiedliwionych podstawach naruszenia prawa materialnego, na mocy art. 188 powołanej ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Naczelny Sąd Administracyjny orzekł jak w sentencji. [...]"

A z drugiej strony, to, że dr.Majewska została przytoczona przez portal "paranormalne.pl" chyba nie jest argumentem do obalenia jej wiedzy i wyników przeprowadzonych badań? ;-)

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny!

Nie dawno wróciłam z glukozy nie jest tak źle, przez 1godzinę chciało mi się spać i odbijało mi się tą glukozą, w 2godzinie było już normalnie:-) jak dla mnie da się prze żyć! prócz tego, że ciągle się odbija i w smaku strasznie słodkie:-D

kota wspolczuje podrozy... ja jak jechalismy nad morze to zle ja zniosłam. Przy pierwszych 200 km wymiotowałam :-(a pozniej juz było ok.

martuszka5 w gre wchodza tylko koszule do porodu a po porodzie jak uwazasz ale tez sa najwygodniejsze. Ja mialam takie i takie i zdecydowanie wolałam założyc koszule. Mialam 3 praktycznie na kazdy dzien jedna.

agness1- dzieki za info. Rozumiem, że ta w której się rodzi, to do wyrzucenia? Czyli taka na 1 raz?
Pytam, bo gdzieś wyczytałam, że do rodzenia to można nawet założć dłuzszy T-szert. To byłoby dla mnie dobre rozwiazanie, bo takich za duzych, długich koszulek mam trochę w domu. I nie szkoda wyrzucić po jednym dniu.

Gdzie kupić najtansze koszule, ale nie całkiem babcine? Poszperam w necie, gdybyscie miały jakies namiary, dawajcie znać :)

reklama
Do góry