reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

halo, halo!

walczę z przeziębieniem, głowa mi dosłownie pęka! całą noc M. zajmował się małym, żebym mogła się jakoś wyspać, bo dosłownie zasypiałam na stojąco. Tylko mi do cycka go dostawiał, a jak mały skończył jeść, to od razu go zabierał do odbicia i ululania do snu. Nie wiem, jak on teraz w pracy funkcjonuje biedny :no:

u mnie praktycznie koniec krwawienia połogowego, chyba wszystko ze mnie juz wyleciało, muszę się zapisać do gina na wizytę kontrolną i na cytologię. od przyszłego tygodnia M. ma urlop ojcowski, więc powinnam już yć w miarę zdrowa, żebyśmy mogli wszystko do końca pozałatwiać z urzędowymi sprawami.
Asko, jak to jest w kartami czipowymi dla dzieci, babka z NFZ mi powiedziała, że nie wypisuje się wniosków dla takich maluchów? czyli tylko zaświadczenie o ubezpieczeniu z pracy muszę do nich zawieźć? nie mogę się do nich dodzwonić.

reklama
kota, 2 lata temu trzzeba bylo wypelnic wniosek i miec dokumenty z pracy.
teraz przynosisz tylko potrzebne druki z pracy swiadczace o twoim ubezpieczeniu i ubezp. dziecka chyba tez.
tu masz link tam wszystko pisze:)

Karta ubezpieczenia zdrowotnego - NFZ Katowice

ja wlasnie musze zadzwonic do kadr(sa we wroclawiu) zeby mi wszystko wyslaly, ale najpierw dostalam z pracy druk do wypelnienia zeby zglosic mala do mojego ubezp. o moj maz na dzialalnosci wiec podciagnelismy dzieci pod moja prace, na tej podstawie dostane druki potrzebne do nfz do wydania karty chipowej.
Racją jest ze bobas do 6 mies. jest ubezp. obligatoryjnie i nie wymagane jest ubezpieczenie u rodzicow w pracy, ale ja juz to chce miec z glowy, przy kamilu tez szybko zalatwialam bo w przychodniach upominaja sie o kartę.

witam!

dziewczyny u nas znowu problem z brzuszkiem. Pisałyście coś o herbatce z rumianku - jaka to herbata???? Gdzie ją kupię. Mam wrażenie, że Hania ma problem z puszczaniem " bąków". Do tej pory było po sab simplex ok a od wczoraj koszmarne wzdęcia powróciły:-(.

A i jeszcze jedno - wczoraj minęło 7 tg od porodu ( cc ) i ja nadal mam plamienia. Czytałam, że po 5-6 tg powinny ustąpić. Dodam, że niestety już nie karmię piersią.

mimozami- rumianek jest podobno na lepsze trawienie, na wzdęcia i gazy chyba lepszy koper włoski...
My kupujemy hipp rumianek , jest też hipp na lepsze trawienie z rumiankiem, anyżkiem i koprem, jest tez hipp z samym koprem włoskim...
musisz popróbować, bo niestety czasem te herbatki przynoszą odwrotny skutek też...ale warto spróbować

a jakie mleczko podajesz?może tu tez tkwi problem- kupki sa ok?

Milva - dziękuję. Podaję herbatkę z kopru włoskiego, 3 razy dziennie po 10 ml. Od początku jesteśmy na MM z gerbera. Kupki ok, ale też od dwóch dni płacze jak ma zrobić. Dodam, że 2 tg temu Hania przechodziła grypę żołądkową. Lekarka mówiła, że takie małe dzieci przechodzą ją łagodnie, ale za to dłużej. Nie sądzę, żeby powodem bóli brzucha był nadal ten wirus

może to tylko takie przejściowe...u nas w tamtym tyg tez były 2 dni płaczu i brzuszek bolał, ale przeszło....
widze że u nas lepsze efekty przynosi podawanie sab simplexu na łyżeczce niz w mleku , bo mały nie zawsze zjada wszystko

Hej laseczki:-)
Sorry, że tak rzadko się odzywam, ale podczytuję i nie mam jak odpisywać..ja się biorę za pisanie, a Marysia już krzyczy o świnkę Peppę lub Świat Elma - Łysa, podobnie jak u Ciebie;-)
No i więc co chciałam..
My dajemy Marcie K+D3 w kapsułce codziennie, mimo, że dokarmiam MM - zalecenie lekarki (do 3-go miesiąca)..
Plamienia popołogowe mogą trwac nawet z 8 tygodni (mi się tym razem udało i trwały u mnie "tylko" niecałe 3 tygodnie:-))..
Kota - zdrówka!!!
Aaaa i się pochwalę, że kupiliśmy nowe autko:-)..skodę fabię combi, mamy duuuuuuuuuży bagażnik w końcu, dwa wózki wchodzą bez problemu..:-)
Oki, zmykam, bo juz jęczoła walczy ze mną o myszkę..:-D

ASIA witD powinno dostawać każde małe dziecko, a witK dzieci karmione piersią i tą witaminkę do 3 miesiąca życia się stosuje.

AGA teoretycznie połóg trwa 6tygodni ale w praktyce może trwać nawet 8-10tyg, u każdej inaczej.

MILVA tak tak mój mały też zaczyna uśmiechy posyłać a jak czasem przez sen się śmieje.

ŁYSA nie wiem jak u Ciebie ale u nas w Polsce wit d i k kupuje się bez recepty w aptece.

MIMOZAMI o połogu wyżej napisałam już ADZE.

Dziś po wizycie u lekarza z Amelka, mamy zalecenie znowu bańki postawić i w poniedziałek znowu kotrol.
A mój mały kawaler już 5,5kg waży.

Hej dziewczynki :*

Przepraszam Was bardzo ze tak żadko zagladam, ale naprawde nie mam czasu.
Fabian jest tak wymagajacym dzieckiem ze szok. Ciagle chce sie przytulac, i jesc. A jak go odloze do lozeczka to jest placz. A kiedy uda mi sie go odlozyc to poswiecam czas Marice zeby nie czula sie odtracona. I tak w kolko. No i jeszcze egzaminy w szkole wiec tez czasu brak.

teraz niestety dzieciaki mi sie pochorowali. Marika dostala niestety antybiotyk ( dobrze ze to jej pierwszy dopiero, i mam nadzieje ze na tym sie skonczy narazie) A Fabianek tylko takie wspomagajace "leki" wiec tylko masc majerankowa, witamine C, sol morska do noska. Mam nadzieje ze im szybko przejdzie.
Mam juz serdecznie dosc tej pogody;/

Obiecuje ze postaram sie zagladac tutaj czesciej, ale wy tyle piszecie ze glupio mi zajrzec i pisac tylko o sobie.

Asienka pewnie pisalas ale prosze napisz jeszcze raz jak wyniki badan małego?? Bo niestety nie uda mi sie tutaj odnalesc.

Zycze zdroweczka wszystkim chorowitka :*

Buziaki :*

A i wszystkie dzieciaczki na zdjeciowym sa cudowne :)

reklama
Hej dziewczyny :-)

Wczoraj wieczorkiem znowu położyłam Maciusia spać po karmieniu o 22,30 do łóżeczka i spał ślicznie do północy potem zaczął płakać i nic nie pomagało i znowu spał z nami i spał ślicznie bo następne karmienie dopiero było o 4,30 i potem dospał do 8,30 ehhh szkoda że nie chce tak sypiać w swoim łóżeczku ale pomalutku mam nadzieję że się do niego przekona.

Dzisiaj moje dziecię ma humorek płaczliwy chciał by być ciągle na rączkach i nie ma leżenia teraz jakimś cudem Babcia go uśpiła na rękach i śpi od 5 minut zobaczymy ile to potrwa oby z godzinkę a potem karmienie ubieranie i do wózka i do centrum na zakupy w końcu dzień Babci się zbliża a my nic nie mamy i pomysłu też ...
Później M nas zabierze samochodem wracając z pracy bo mi się nie chce z zakupami iść :-) Dzisiaj jeszcze zaświadczenie muszę od lekarza odebrać ... mam nadzieję że w końcu będzie gotowe miało być na poniedziałek.

Qrcze krostki jakie Maciuś miał na buźce zrobiły się szorstkie i ma troszkę krosteczek teraz na główce i klatce piersiowej kilka ... coś mi się wydaję że to skaza białkowa muszę chyba kupić jakieś mleko dla dzieci ze skazą i zobaczyć czy coś zacznie zanikać. A jeszcze pytanie czy Bebilon Pepti jest dla dzieci ze skazą ??

Pozdrawiam i życzę miłego dnia i żeby maluszki dały Mamusią chwilkę odpoczynku :-)

Do góry