mamcia2
Fanka BB :)
Mamcia masz racje - Sab simplex ma dużo większe stężenie niż espumisan i dodaje się go więcej, podobno substancje pomocnicze nie mają aż takiego znaczenia. Skoro jest tak dobry to czemu nie ma go w Polsce? Nasze normy są inne od niemieckich i u nas nie można podawać dzieciom aż tak dużych dawek. Moje pytanie brzmi: czy niemieckie dzieci są inne niż nasze? Znów ministerstwo zdrowia się popisało, a teraz my musimy kombinować i sprowadzać z Niemiec :-)
My werandujemy od tygodnia (wcześniej nie bo ciągle bywaliśmy w szpitalu) i w sobotę wybierzemy sie na spacerek. Na początku 20 minut - zobaczymy jak mały zareaguje.
Martwi mnie to że dużo mniej przybiera na wadze - 20g w 3 dni - to była jego norma na 1 dzień do tej pory. Zastanawiam sie nad alergią pokarmową bo ma całą buzie wysypaną, uszy, dekolt, pręży sie jak je, płacze zawsze od razu po jedzeniu. We wtorek mamy pediatrę to zapytam Myślałam że to kolki ale kolki nie trwają 24h/dobę, a te plamki to napewno nie potówki.
Pyszczek poczytaj w necie o nietolerancji laktozy - słabe przybieranie na wadze, bóle brzuszka, przerywanie jedzenia, płacz po jedzeniu spowodowany bólem brzucha, kwaśne i strzelające kupy, zagazowane jelita, duża ilość stolców, biegunka, kupa ze śluzem - ciągnąca, te wszystkie objawy mogą sugerować nietolerancję laktozy co jest częstą przyczyną kolek u niemowląt spowodowaną niedojrzałością układu pokarmowego, z której za zwyczaj się wyrasta po ok 4 miesiącach. Wszystkie te objawy nie muszą występować równocześnie.