reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Soidka u nas ze smoczkiem tak jak u Dotki. Uspokajam go dydusiem, ale nie zawsze ma ochotę ssać. Jak zasypia to wypluwa, albo wyciągam mu z buziuni. U nas sprawdził się smoczek Aventu ten 0-3 mies.

A pieluszki to jakoś 2-3 w nocy i jeju hmm... ile w dzień? Nie liczyłam, może z 8-10.

Co do zasypiania i odkładania do łóżeczka. To jak sie rozbudza to bujamy łóżeczkiem i śpiewamy ;-) i oczka się sklejają. Idealnym usypiaczem jest też bujaczek, no ale to w dzień. Nagrodę temu kto ten sprzęt wymyślił ;-)

Pryzbelka z twej Niuni to szczupła modeleczka rośnie ;-)

reklama
ataata ja wlasnie zaczelam szykowac ten podgrzewacz i sobie uswiadomilam ze on ma brytyjska wtyczke !! bedzie mial ci kto to przerobic?? bo chyba sie da ??
soida a czytalas ten ''jezyk niemowlat'' to mozna na kompa sobie sciagnac i moge ci polecic jeszcze jedna ksiazke Pierwszy rok życia dziecka Murkoff Heidi, Eisenberg Arlene, B.S.N Hathaway Sandee jest dosc szczegolowa i opisuje wiekszosc niepokojacych nas problemow.
no i ja ide spac. dobranoc

Witam Mamuśki;-)

Ja dziś miałam super noc Madzia zjadła o 9:00 poszła spać i wstała na jedzonko jeszcze o 11:00 zjadła i poszła spać aż do 7 rano :szok::szok::szok: się tak wyspałam :-D:-p

Jutro szczepienie nas czeka mam nadzieje że Madzia będzie dzielna i to jakoś obie przeżyjemy:tak:

Teraz zauważyłam że nie które dzieciaczki kończą juz 2 miesiące a nie które nie długo boże jak ten czas szybko mija zanim sie obejrzymy one będą kończyć rok.

U mnie smoczek jest bardzo cenny ponieważ mała uwielbia z nim zasypiać i rzadko go wypluwa jak śpi wciągu dnia też często go wsadzam jej ale czasem ona woli sobie pogadać a smoczek jej to uniemożliwia :laugh2:
mam nadzieje że będzie tak już na stałe z jej snem

Atata jeśli twoja Daria cały czas zaciska piąstki, itd. to lepiej udaj sie do neurologa, a i nie ma co się bać WNM - można wyleczyć rechabilitacją i wcale nie jest ona bolesna, są dwie metody VOJTA i NDT, podobno vojta jest bolesna alr to też ponoć mit- dziecko ćwiczone vojtą płacze bo pod wpływem nacisku na pewien punkt ciała wykonuje ruch nad którym nie panuje- płacze bo nie kontroluje ruchu a nie z bólu, natomiast NDT jest świetną metodą kiedy łączy się ćwiczenia z zabawą. Wiem to bo moja Magda ma nieznacznie Wzmożone napięcie i ćwiczymy metodą NDT, po tygodniu już są efekty, rączki już prawie puściły, jescze nogi trochę są napięte. U mojej Magdy to napięcie bylo dla mnie ogromnym zaskoczeniem, wykrył to pediatra, ona jest akurat bardzo spokojna, przesypia noce, ale czasem się prężyła i choc nie płakała to widać było że coś ją boli. W każdym razie mam nadzieję że wszystko będzie OK, dzieci mają prawo zaciskać piąstki do 3 miesiąca choć nie powinny stale, w każdym razie nawet jeśli twoja Daria ma WNM to nie martw się to nic strasznego i można sobie z tym poradzić. A i najlepiej sprawdzić czy dziecko ma WNM jak się je ubiera, np. czy jest sztywne , czy pozwala sobie wyprostować rączkę żeby ją włozyć w rękawek, czy jak ma zaciśnięte piąstki to czy mozna łatwo otworzyć dłoń. A i trzeba to sprawdzić jak dziecko jest spokojne, bo jak płacze to narmalne że jest bardziej napięte.

Satefanka "Język niemowląt" - to świetna książka, dzięki niej u nas naprawdę życie się poukładało, Magda jest spokojna od miesiąca przesypia noce, obserwowałam ją i teraz niemal zawsze odgadnę o co chodzi kiedy zapłacze. Wogóle to nie wiem jakby wyglądało nasze życie gdyby nie to że trafiłam na tą książkę, teraz doszły nam ćwiczenia trzy razy dziennie - trzeba było je jakoś wkąponować w plan dnia, ale udało się i mam nadzieję że będzie dobrze.:-)

witam

ja dzis bylam na usg bioderek. przeczytalam ze Dada pisala ze lepiej pojsc tu i tu...zgadzam sie z nia. ja mam taki fart ze osoba ktora robi usg jest od razu ortopeda i sprawdza i bada dzieciaki pod tym kontem. dzis na wizycie lekarz stwierdzil ze wszystko jest dobrze:tak:
wczoraj nie mialam sily na nic, padlam na pysk.naprawde, wdzieczna jestem tylko malemu ze dal mi pospac bo tylko raz sie obudzil w nocy. a najgorsze ze jak go karmilam (dlalm mu butle przed snem) to sie zesral...a juz przysypial wiec sie rozbudzil no to sobie pomyslalm ze ladnie bo ja padam a ten pewnie nie pojdzie spac, ale zgasilam swiatlo, polozylam sie i pomyslalam ze moze na 10 min usne to troche odpoczne a jak bedzie plakal to mnie obudzi. ale kochany synek usnal..ufff

Ataata...mam nadzieje ze w koncu jakos sie los do Ciebie usmiechnie i skoncza sie Wasze problemy

z ksiazek mam jezyk niemowlat, usniek wreszcie i cos jeszcze ale nie wiem jaki tytul bo nie jestem teraz u siebie. jak ktos chce to moge przeslac
Stefanka..przeslam Ci wadomosc na pv...co do koncowki to moj brat sprowadzal sprzes z usa i w media markt kupil koncowke z polskim wejsciem

moj potrafi usypiac sam, choc czasem marudzi ale tak jak wy pozwalam mu troszke na to
co do smoczka to moj chyba nie jest nim zachwycony, na razie dwa probowałam i pluje nimi, trzeba szukac dalej

zycze milego dnia

aaa, juz wiem jaki tytul tej trzeciej ksiazki "do startu gotowi dziecko" jest tam o ciazy, po niej (to nas troche mniej interesuje i o dziecku-poczatki i dalszy etap, o chorobach itd

dziewczyny a ja polecam wam ksiązki pod tytułem
"dziecko dla początkujących" i dziecko dla średniozaawansowanych" Leszka Talko

książki są rewelacyjne, czytając je tak sie uśmiałam ze szok!!!!
polecam na serio warto

reklama
Cześć Mamusie,
U nas dzisiaj okropna pogoda za oknem, atmosfera w domu nijaka, jestem niewyspana i nic mi się nie chce. W nocy synek postanowił budzić się co 2 godzinki, ale za to dzisiaj daje mi odpocząć, jak nie śpi to sam sobie poleży...tylko trzeba mu nakręcac karuzelkę.
Viki czytałam:dziecko dla początkujących" świetne - miejscami zaśmiewałam się do łez. ...
...no i dupa pochwaliłam dziecko i się rozkrzyczało :rofl2: lece...

Do góry