reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniówki gotują

Dobra, skoro podrzuciłam pomysł na to forum to podam przepis który kiedyś podrzuciła mi Beti (na innym forum), tylko troszke go zmodyfikowałam. Swojego czasu robiłam te ciasteczka codziennie, porcja podójna. Są przepyszne. :-).

A to nie jest czasem moja znajoma z Gorzowa i okolic??:-)
 
reklama
wypróbowane linki

Tort Szwarcwaldzki - Przepis

Wielkie Żarcie - Buleczki drozdzowe z budyniem wg kuleczki

Wielkie Żarcie - Ananas z kurczakiem i ryżem przepis zmodyfikowałam-kroję piersi, ananasa, paprykę i cebulkę. Na patelkę wrzucam kurczaka i doprawiam przyprawą prymat do gyrosa. Do tego połowę ananasa i połowę papryki-ananas puści sok i daje aromatu. Wszystko razem duszę kilka minutek. później przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wyrzucam resztę ananasa i papryczki a na to cebulę. Zakrywam folią i duszę w piekarniku w wysokiej temperaturze,żeby cebulka zrobiła się taka jak z grilla:happy: podaję z tostami albo ryżem:-D pycha!!!

Wielkie Żarcie - KOTLECIKI Z JAJEK- najlepsze ze szczypiorkiem:)

KUCHNIA WŁOSKA - Tiramisu - Przepis tiramisu jest przepyszne ale musi conajmniej całą noc siedzieć w lodówce

Torcik Semifreddo - Przepis też pyszka szczególnie z sosem truskawkowym-smakuje jak lody cytrynowe:tak:

Creme brule - Francuski deser crème brûlée - Przepis krem jest pycha tylko musi bardzo długo siedzieć w piekarniku-nie stresujcie się tak jak ja jak po czasie podanym na stronie krem nie będzie zapieczony i dalej będzie płynny:happy:

KURCZAK - Piersi kurczaka smażone w panierce z parmezanem - Przepis piersi są soczyste-im lepszy ser tym lepszy efekt końcowy



sola z serem i pieczarkami

filety z soli (panga też jest dobra) przyprawiam solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na patelni. Jak jest już gotowa wykładam na nią usmażone pieczarki (doprawione solą i pieprzem) i plasterek serka no i całość do piekarnika. Ser najlepiej jak zakrywa pieczarki bo wtedy mamy rybkę z niespodzianką:-D

do tego pekinka i fryaski:-D:-D

Grillowane piersi kurczaka - Przepis

przypomniało mi się:
zapiekanka z ziemniaków!!!

pól kilo ziemnaków
3-4 parówki drobiowe/wieprzowe albo kiełbasa śląska
2 duże cebule
pomysł na zapiekankę serową albo sos beszamelowy
ser żółty do posypania


kroimy ziemniaki w talarki tak jak kiełbaskę i cebulkę
układamy piętrowo do naczynka żaroodpornego:

*ziemniaki
*parówka
*cebulkę

i do piekarnika na ok. godzinkę
15 minut przed końcem posypujemy serem

gotową nakładamy na talerzyki i polewamy sosem beszamelowym:-D

zamiast ziemniaków można dać makaron:tak:


przepisy na sałatki w serwisie w-spodnicy.pl: strona 1

a tu macie jakieś dietetyczne sałtaki;-) nic nie próbowałam

no i danie dnia:
Wielkie Żarcie - Bardzo dobre piersiątka z kurczątka

niebo w gębie:tak::tak::tak::tak:piersiątka są rewelacyjne:-):-):-)
 
ja ostatnio wpierniczam na potęgę placuszki z piersi kurczaka. bardzo proste, szybkie i pyszne:

-podwójny filet z kurczaka
-dwie nieduże cebulki
-dwa jajka
-dwie łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżka musztardy i majonezu
-sól, pieprz

filety pokroić w małe paseczki, rozbić 2 jajka, oddzielić żółtka. pokrojone filety zamoczyć w żółtkach, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i poszatkowane cebule, majonez i musztardę, sól pieprz. tuż przed smażeniem ubić pianę z 2 białek i delikatnie połączyć z masą kurczakowo-żółtkową. smażyć. podawać z warzywami.
 
ja ostatnio wpierniczam na potęgę placuszki z piersi kurczaka. bardzo proste, szybkie i pyszne:

-podwójny filet z kurczaka
-dwie nieduże cebulki
-dwa jajka
-dwie łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżka musztardy i majonezu
-sól, pieprz

filety pokroić w małe paseczki, rozbić 2 jajka, oddzielić żółtka. pokrojone filety zamoczyć w żółtkach, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i poszatkowane cebule, majonez i musztardę, sól pieprz. tuż przed smażeniem ubić pianę z 2 białek i delikatnie połączyć z masą kurczakowo-żółtkową. smażyć. podawać z warzywami.
Ale mi slina zaczela leciec !!!!!!!!!!! Ale za cholere juz dzis sie za to nie wezme .JUTRO OBOWIAZKOWO!!!!!!!!!!
 
do moich ostatnich placuszków ugotowałam al dente brokuły i polałam sosem czosnkowo-koperkowym. małż się zajadał.

za mną chodzi jakaś dobra sałatka. poprzeglądam sobie od początku Wasze przepisy, może coś znajdę :tak:

ps: dziś miałam chcicę na oliwki! zjadłam chyba pół słoika! :szok: moja pierwsza, niepohamowana zachcianka.
 
Robie dzis kabaczki:
Marchewka lub dwie
Kabaczek duzy albo 2 male
Pomidorkow 2-3 sztuki
troche maki

Marchewke na tarke, smaze w oleju, kabaczek kroje w plasterki albo tez na tarce (ciensze plasterki), dodaje do marchewki, oproszam maka, smaze troche, pomidorek juz bez skorki kroje dowolnie i dodaje do wszystkiego, mieszam, sole, pieprze, dusze i gotowe. Bardzo smaczne na zimno tez.

Dzis sprobuje do spagetti)))
 
Ciasto "3-BIT"
Składniki
0
MASA I:
2 budynie śmietankowe,
2 szkl. mleka,
1 łyżka cukru,
3/4 margaryny
0
MASA II:
1 mleko skondensowane słodzone w puszce
0
MASA III:
0

1 duża śmietanka 30%,
2 śnieżki
0

+ 8 paczek herbatników zwykłychEtapy przygotowania
0

1.
0
Puszke mleka skondensowane gotwać w wodzie 3 godziny, aż zrobi sie karmel [puszki nie otwierac podczas gotowania, dopiero po tych 3 godzinach].
2.
0
Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem łyżki cukru; wystudzić; utrzeć z margaryną.
3.
0
Składniki na masę III ubić razem na sztywno
4.
0
W naczyniu [np. blasze] układać kolejno: herbatniki-masaII-herbatniki-masaI-herbatniki-masaIII
 
reklama
Czytając wasze przepisy przypomniało mi się ciasto a la napoleonka, robi się je szybko nie wymaga dużego nakładu finansowego ani czasowego
Potrzebne są:
krakersy zwykłe z małą ilością soli
krem karpatkowy w proszku
cukier puder
Po przyrządzeniu kremu przekładamy nim warstwy krakersów a wierzchnią posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ma mały feler jest najlepsze na drugi dzień.:-D
 
Do góry