reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

Nie no coś Ty, waga na moje oko idealna. Po 1 ciąży ważyłam 54kg i byłam chuda. Takie 58-60kg to dla mojego samopoczucia super waga. Także znowu pewnie z 2 dyszki pękną[emoji14]

Brałam co następuje : 2x1 Szelazo, 1x B kompleks z Solgara, 1x2 burak w kapsułkach. Przy braniu żelaza ważne jest łączenie go z Wit c i Wit z grupy B - bez tego nawet tona żelaza nie podniesie hemoglobiny. W preparacie szelazo juz jest Wit c i b12 zdaje się, ale miałam po nim sporą zgagę więc dodałam jeszcze ten b kompleks i jak ręką odjął. Słyszałam tez w superlatywach o preparacie Floradix. No ja teraz wracam do Omegamed (tam jest actiferol) I 1x szelazo i będę kontrolować. U mnie nie może spaść poniżej 10 bo to warunek do porodu domowego.
Ja mam nadal hemoglobinę 11, więc bez tragedii, ale skubana nie chce skoczyć wyżej. Ja mam floradix właśnie, muszę sprawdzić skład jakie tam witaminy są.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
O kurcze. Nie wiem od którego tyg w Polsce wykonują ktg. Mój gin dzisiaj nic nie wpsominał. Umówiłam się tylko na ostatnie genetyczne za m-c i tyle...
W Polsce z bliźniakami robią od 32 tyg. Taka informacje ostatnio dostałam u lekarza.
U mnie hemoglobina to chyba jedyna rzecz z ktora nie mam problemu. Wyniki ostatnio w okolicach 14.5 przy normach 12-16

Chciałabym mieć takie wyniki. U mnie zawsze w okolicach 12. Ale bardziej poniżej 12.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom

Zrobiłam sobie krzywą cukrową i wydaje się, że jest ok, ale proszę potwierdźcie mi jeszcze, bo normę mam podaną tylko na czczo:
Glukoza 75 g
Na czczo 4,6 mmo/l (norma 3,7-5,8)
Po godzinie 7,73 mmo/l
Po 2 godzinach 5,78 mmo/l
Oczywiście samo badanie tak jak przypuszczałam bez problemu. Byłam cholernie głodna, ale po wypiciu glukozy zrobiło mi się lepiej. Moje ulubione badanie :-p

Zrobiłam sobie krzywą cukrową i wydaje się, że jest ok, ale proszę potwierdźcie mi jeszcze, bo normę mam podaną tylko na czczo:
Glukoza 75 g
Na czczo 4,6 mmo/l (norma 3,7-5,8)
Po godzinie 7,73 mmo/l
Po 2 godzinach 5,78 mmo/l
Oczywiście samo badanie tak jak przypuszczałam bez problemu. Byłam cholernie głodna, ale po wypiciu glukozy zrobiło mi się lepiej. Moje ulubione badanie :-p

Ja mam dla Twoich jednostek podane wszystkie trzy normy:
- na czczo: 3,9 - 5,5
- po 1 h: < 10,3
- po 2 h: < 7,8.
Mieścisz się :) :)

Hej. Sorki ze dopiero teraz. My dziś po wizytacji... na plusie 8 kg No to zamykam nasz peleton wiedzy na temat płci ........ będzie dziewczynka, prawdopodobnie Michalinka :))))) później wstawie jakieś foto no i na tyle pozytywnych wieści. Mamy poszerzenie rogu komory bocznej mózgu, jeszcze wartosci w normie ale do obserwacji :( Poza tym łożysko nie podniosło się, było nisko usadowione już ostatnio,a jest brzeżnie przodujące, jak tak dalej pójdzie to koniec marzeń o naturalnym porodzie i oby wytrwać bez krwotoków do bezpiecznego terminu , trzeba włączyć oszczędny tryb życia :( Ale musi być dobrze, nie ma innej opcji.Młoda mniejsza niż pierworodny w tym tygodniu czyli 23 skończonym, bo ma jakieś 570 gram, a pierwszy miał 712 wtedy. Starsza o 2 dni niż z terminu OM. No i na następną wizytę test obciążenia glukoza do zrobienia. Gratuluję pozostałym udanych wizyt i kciuki za następne. Oby nasze dzieciaczki były zdrowe.

Ostatnia edycja:
Hej. Sorki ze dopiero teraz. My dziś po wizytacji... na plusie 8 kg No to zamykam nasz peleton wiedzy na temat płci ........ będzie dziewczynka, prawdopodobnie Michalinka :))))) później wstawie jakieś foto no i na tyle pozytywnych wieści. Mamy poszerzenie rogu komory bocznej mózgu, jeszcze wartosci w normie ale do obserwacji :( Poza tym łożysko nie podniosło się, było nisko usadowione już ostatnio,a jest brzeżnie przodujące, jak tak dalej pójdzie to koniec marzeń o naturalnym porodzie i oby wytrwać bez krwotoków do bezpiecznego terminu , trzeba włączyć oszczędny tryb życia :( Ale musi być dobrze, nie ma innej opcji.Młoda mniejsza niż pierworodny w tym tygodniu czyli 23 skończonym, bo ma jakieś 570 gram, a pierwszy miał 712 wtedy. Starsza o dni niż z terminu OM. No i na następną wizytę test obciążenia glukoza do zrobienia. Gratuluję pozostałym udanych wizyt i kciuki za następne. Oby nasze dzieciaczki były zdrowe.
Będzie dobrze. Gratki córeczki :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Lookata gratki wizyty :) duza juz niunia :) fajnie ze główką na dół siedzi oby tak dalej jesli chcesz sn.

Elunia nie martw sie bedzie dobrze. Musi byc. Myślimy pozytywnie. Moja mała tez jest mniejsza niz synke w tych tyg. W 26miala 750 g okolo a teraz w pon cos okolo 800 z kawalkiem. Z tego co pamietam to synek juz koło 1 kg miał. U mnie cos dlugo sie lekarz nerkom przygladal ale nic nie mówił wiec mam nadzieję ze wszystko dobrze. Nie moge tego z glowy wyrzucic. A zpomnialam zapytac bo o wielkości brzuszka rozmawialismy ze jest mniejszy niz z om wypada. A mnie to martwi bo ja duzo insuliny sobie wstrzykuje i dlatgeo moze tak byc. No nic. Na nastepnej wizycie bede pytac. Skoro wasze wartosci sa jeszcze w normie to nie jest zle. Trzymam kciuki za to zeby sie nie powiekszalo.

Elunia gratki Michalinki.
Wartosci w normie oby tam pozostala a dalsza obserwacja tylko to potwierdzala&&&&&
No I odpoczywac jak najwiecej. A synek do pikola idzie? Ile ma I jak na imie jesli mizna qiedzuec

reklama
Elunia gratki Michalinki.
Wartosci w normie oby tam pozostala a dalsza obserwacja tylko to potwierdzala&&&&&
No I odpoczywac jak najwiecej. A synek do pikola idzie? Ile ma I jak na imie jesli mizna qiedzuec
Kindzia dzięki. Synek to Julian jak u naszej Anetki. Ma 2l i 5 miesięcy. Do przedszkola się nie dostał od wrzesnia:( dopiero w przyszłym roku pójdzie. W razie czego mamy pomocnego dziadka, ale 60 km od nas. Poza tym mąż pracuje w systemie zmianowym( dniowkę i nocki). Damy rade- musimy...

Do góry