reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudnióweczki u lekarza

Bonusowa bez przesady jak juz w 36tc jest glowkowo to sie nie przekreci. Wiadomo sa wyjątki (jak ze wszystkim ale to naprawde zadko) . W druga stronę to samo zdarza sie ze przed samym porodem w końcu gliwka w dol. Ale to wyjątki (chociaż w ta stronę to bardziej prawdopodobne bo to pozycja do wyjścia czyli ze gotowe). Miejsca nie ma na takie swawolne fikanie. Takze jak się pójdzie później i lekarz stwierdzi ze w 36tc powiedzmy glowka w dole to nie ma co sobie zawracać glowy i myśleć ze sue przekreci i będzie zle do porodu ulozone.

Ostatnia edycja:
reklama
Usg ostatniego trymestru ma być po 30tc czyli od 31tc. I ja też tak się umawiam zgodnie z sugestią Pani dr.

Określanie wagi na usg jest o kant dupy rozbić - za dużo pomyłek. Poza tym ta waga jest +/- 10 % a to robi wielką różnicę. Niedawno pisałam jak to moją koleżankę straszono wagą 4500g a urodził się kurczaczek 3650g czyli pomylono się o zdecydowanie więcej niż 10% i przez to miała cc. Z resztą po co to komu?
Druga sprawa z ułożeniem dziecka. Wcale nie musi się obrócić do 29tc. Może się obrócić nawet w dniu porodu i to zarówno na korzyść jak i niekorzyść. Z resztą dobra położna czy też lekarz ustali jakie jest położenie malca dzięki chwytom Leopolda. Ponadto przy przyjęciu do szpitala i tak robią usg i wtedy widać czarne na białym jakie jest ułożenie. To, że dziecko w 36tc jest ułożone główkowo nie oznacza ze nie wypnie się pupą w 38tc i na odwrót. Moja starsza córa obróciła się głową do wyjścia w skończonym 38tc, młodsza w 36tc. Za to ja byłam głową w dół jak moją mamę przyjmowali do porodu a w czasie partych lekarz bada mamę i mówi : " ojej, czuję pośladki ". I urodziła mnie wypiętą tyłkiem do świata.

Ani razu nie miałam zrobionego USG w szpitalu przed porodem!!! A rodzilam w dwóch szpitalach w dwóch różnym miejscowościach. Spojrzeli w kartę ciąży. na ostatnie usg jakie miała wykonane .
Ale ja rodzilam w państwowych placiwkach rządnych klinikach i nasze standardy w państwowych szpitalach sa niskie. Do tego nie jest to duza miejscowość. Wybór kiepski.

Ja przy przyjeciu do szpitala na wywołanie z synem miałam usg. Od tego i pobrania krwi zaczeli.

Moj synek od 23 tyg ciazy juz główką w dół siedzial i tak do porodu. Podobno corcia juz tez tak siedzi ale ona jeszcze fika mi na rozne strony. Czesto budzę sie i czuje jak poprzecznie lezy

Ja przy przyjeciu do szpitala na wywołanie z synem miałam usg. Od tego i pobrania krwi zaczeli.

Moj synek od 23 tyg ciazy juz główką w dół siedzial i tak do porodu. Podobno corcia juz tez tak siedzi ale ona jeszcze fika mi na rozne strony. Czesto budzę sie i czuje jak poprzecznie lezy

Aneta bo to podstawa i standardy. Ale na wielu prowincjach i w szpitalach gdzie idą na masówkę nie robią.
Wolny wybór można ostatnie usg zrobić i w 30tc ja tylko napisalam swoje doświadczenia w tym temacie bo to może być ost usg. I jak wyjdzie ze dziecko miednicowo jeszcze to po co się denerwowac ze do porodu zla pozycja. A może za dwa tyg sie obróci i jak się pójdzie w 33tc czy 34 to juz lepsze nastaeienie na porod. I naprawde jak w tym tyg jest glowka w dol to tak xostanie.

W wielu panstwiwych sxpitach
nawet jak masz paciorkowca to sama musisz przypilniwac żeby dostac antybiotyk. Upominać sie.

Na wielu porodiwkach jest w tym kraju jest srednio. Standardy niskie. Ja przy pierwszej ciazy zeby miec znieczulenie placilam 500 zl 8 lat temu a powinno byc za darmo.

Czesto slyszalam od dxiewczyn ze chodzily prywatnie cala ciaze s lekarz prowadzacy nawet sie nie pojawil na sali a mial duzyr .

Brawo Hanka ♥

Aneta ja mialam w 21tc I teraz w 26tc ulozenie miednicowe. Ze starszakiem ost USG mialam w 36tc I juz byl glowka w dol I waga 3600 to gin szacowal 4kg na porod I ur 4150. Z cora mysialabym karte znalezc

Bonusowa bez przesady jak juz w 36tc jest glowkowo to sie nie przekreci. Wiadomo sa wyjątki (jak ze wszystkim ale to naprawde zadko) . W druga stronę to samo zdarza sie ze przed samym porodem w końcu gliwka w dol. Ale to wyjątki (chociaż w ta stronę to bardziej prawdopodobne bo to pozycja do wyjścia czyli ze gotowe). Miejsca nie ma na takie swawolne fikanie. Takze jak się pójdzie później i lekarz stwierdzi ze w 36tc powiedzmy glowka w dole to nie ma co sobie zawracać glowy i myśleć ze sue przekreci i będzie zle do porodu ulozone.

A ja Ci właśnie piszę, że moja starsza obróciła się w 38tc, druga w 36tc a ja się wypięłam w trakcie porodu :) z resztą termin tego usg taki odgórnie ustalony to 28-32tc a nie 34-36tc. W UK tez mają w okolicach 30tc i żyją. Ja nie ogarniam tej paniki z wagą czy ułożeniem dziecka bo to nawet w głupim badaniu wewnętrznym na IP wyjdzie, że już nie wspomnę o innych metodach. Poza tym większość kobiet jednak wie jak est ułożone ich dziecko (w tak zaawansowanej ciąży jak 34tc w górę ) bo jak jest pośladkowo to 1. Kopie po pęcherzu, 2. Czkawkę czuć przy przeponie, 3. Jest bardzo ciężko oddychać, zgiąć się itp. Dodatkowo jakby mi w tym 31 czy 32tc wyszło, że są pośladki to pewnie jeszcze w 36tc bym się przeszła na jakąś kontrolę ułożenia. I z resztą w usg 3 trymestru serio nie chodzi tylko o wymiary dziecka i ułożenie a o przepływy w pępowinie i łożysku, stopień jego dojrzałości i ogólny dobrostan płodu.
Ja przy obu porodach miałam usg na IP.
Z resztą - standardy są takie a nie inne, tez termin połówkowego czy genetycznego jest ustalony na konkretny przedział tygodni - w przypadku tego ostatniego usg to jest właśnie 28-32tc.
Już abstrahując od tego, że każda z nas zrobi jak uważa za stosowne - jedne bez wskazań medycznych robią usg co wizytę, inne rezygnują z takich badań w ogóle. Jak wolisz robić to usg w 36tc to tak zrób - as long as you're happy love.
Ja z usg nie rezygnuję dla własnego spokoju ale ograniczam, za to wy kombinujecie z piciem glukozy za co ja tym razem podziękuję.

Czarownica co prawda usunęłaś post ale jako mod widzę :p syrka pierwsza klasa ♡

reklama
Do góry