reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudnióweczki u lekarza

reklama
Co do przekrecania dziecka.
Mozna tez I tak [emoji44][emoji44][emoji44]

Link do: Czy można przekręcić dziecko w łonie matki? Zobacz, jak robi to zaklinacz dzieci

Omg az mnie brzuch rozbolal.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Wierz mi, że jakby metody z latarką i spinning babies nie zadziałały to byłabym gotowa się przejechać do Wawy bo na Żelaznej jest lekarz robiący obroty zewnętrzne. Około 80% szans, że po takim obrocie dzieć juz tak zostanie do porodu.

Wierz mi, że jakby metody z latarką i spinning babies nie zadziałały to byłabym gotowa się przejechać do Wawy bo na Żelaznej jest lekarz robiący obroty zewnętrzne. Około 80% szans, że po takim obrocie dzieć juz tak zostanie do porodu.
Ja bym sie bala. Ze mi uszkodzi dziecko I popsuje macice [emoji23][emoji23][emoji23]
Do tego po takim masazu porod u mnie przedwczesny gwarantowany. [emoji6]
Zreszta I tak jest gwarantowany bez obracania dziecka [emoji26]

:) z resztą termin tego usg taki odgórnie ustalony to 28-32tc a nie 34-36tc. W UK tez mają w okolicach 30tc i żyją. Ja nie ogarniam tej paniki z wagą czy ułożeniem dziecka bo to nawet w głupim badaniu wewnętrznym na IP wyjdzie, że już nie wspomnę o innych metodach. Poza tym większość kobiet jednak wie jak est ułożone ich dziecko (w tak zaawansowanej ciąży jak 34tc w górę ) bo jak jest pośladkowo to 1. Kopie po pęcherzu, 2. Czkawkę czuć przy przeponie, 3. Jest bardzo ciężko oddychać, zgiąć się itp. Dodatkowo jakby mi w tym 31 czy 32tc wyszło, że są pośladki to pewnie jeszcze w 36tc bym się przeszła na jakąś kontrolę ułożenia. I z resztą w usg 3 trymestru serio nie chodzi tylko o wymiary dziecka i ułożenie a o przepływy w pępowinie i łożysku, stopień jego dojrzałości i ogólny dobrostan płodu.

No wlasnie to chyba czysto podrecznikowe widelki a praktyka jest Inna. Bo np Ta ginekolog u ktotej bylam prywatnie w 21tc to mi.powiedzuala ze 33-36tc.
U ten co bylam w 26tc tez sie nie spieszy Bo Ta 19latka z ktora bylam w poczekalni 10tc wiecej muala (a brzuch taki co moj pisakam na glowntm) tez jeszcze nue muala ost USG I miala sie na wizycie dopiero umowic (a 36tc muala)
A stopien dojrzalosci lozyska I Te innenparametry to chyba jeszcze lepiej jak sprawdzone w pozniej.

Ja bym sie bala. Ze mi uszkodzi dziecko I popsuje macice [emoji23][emoji23][emoji23]
Do tego po takim masazu porod u mnie przedwczesny gwarantowany. [emoji6]
Zreszta I tak jest gwarantowany bez obracania dziecka [emoji26]

Ja tez. Mam taki uraz po synu. Pelne rozwarcie a glowka nie chciala w kanal wejsc( mial stozkowa) to po mnie" skakaly" pielegniarki a ginekolog cala reke wsadzil po lokiec I sam zaczal mi dxiecko wyciagac. A malemu Nagle tetno spadlo I na sygnale cc.

Te co przed pierwszym porodem nie czytac!

Ja tez. Mam taki uraz po synu. Pelne rozwarcie a glowka nie chciala w kanal wejsc( mial stozkowa) to po mnie" skakaly" pielegniarki a ginekolog cala reke wsadzil po lokiec I sam zaczal mi dxiecko wyciagac. A malemu Nagle tetno spadlo I na sygnale cc.

To info zeby nie czytac powinno byc na poczatku posta;))

a8doqqmz725nh9h0.png

No niestety te cc w 5 minut ratujące życie to zazwyczaj ( nie mowie ze zawsze) efekt niewłaściwego prowadzenia porodu. Każą leżeć to i jak ułatwić dziecku wstawienie się??? Albo brak postępu - czemu często takie cc mają miejsce tuż przed końcem zmiany? Poza tym w porodzie absolutnie nic nie dzieje się nagle. I Sheila Kitzinger i Ina May Gaskin sporo o tym pisały. Symptomy kłopotów są wcześniej ale kto ma je zauważyć jak położna jest często jedna na kilka rodzących więc podpina pod ktg i idzie dalej i jedyne co ją może zaalarmować to jak maszyna zaczyna piszczeć. Dlatego lepiej nie dawać im się za mocno wtrącać, badać, grzebać, uwiązać do łóżka.

@Krasnal77 polecam porodowy biznes - na serio obejrzyj i będziesz wiedziała, że nie ma co być miłym i grzecznym na porodówce a na pewno nie potulnym bo pojadą z Tobą jak im się będzie podobało. Kilka dni temu jedna dziewczyna na grupie FB o porodach domowych pisała jak to rodząc przyjechała z planem porodu (który powinien zostać dołączony do dokumentacji medycznej)- bardzo świadoma, nie chciała ingerencji. Niestety nie było z nią kompetentnej osoby, która by dopilnowała wszystkiego i tak oto podali oksy, jakieś leki, przebili pęcherz płodowy, nie pozwolili rodzić w pozycji wertykalnej i nacięli krocze, a na koniec dali do wypełnienia nowy plan porodu na ich własnym druczku aby był zgodny z tym co zostało wykonane.

@Antiope mi chodziło tylko o to, że nie powiedziane, iż jak dzieć jest w 30tc tyłkiem do świata to już tak zostanie. A lekarze lubią straszyć cesarką juz na początku 3 trymestru. Tak jak przewidywaną wagą płodu.

@joshi dziecka nie uszkodzi ani macicy (qczkolwiek do obrotu tez trzeba się zakwalifikować - odpowiednia ilość wód, masa dziecka ). I z tego co wiem ten obrót robi się dopiero od 38tc czyli w terminie, bo właśnie jest opcja porodu po takim masażu.

No niestety te cc w 5 minut ratujące życie to zazwyczaj ( nie mowie ze zawsze) efekt niewłaściwego prowadzenia porodu. Każą leżeć to i jak ułatwić dziecku wstawienie się??? Albo brak postępu - czemu często takie cc mają miejsce tuż przed końcem zmiany? Poza tym w porodzie absolutnie nic nie dzieje się nagle. I Sheila Kitzinger i Ina May Gaskin sporo o tym pisały. Symptomy kłopotów są wcześniej ale kto ma je zauważyć jak położna jest często jedna na kilka rodzących więc podpina pod ktg i idzie dalej i jedyne co ją może zaalarmować to jak maszyna zaczyna piszczeć. Dlatego lepiej nie dawać im się za mocno wtrącać, badać, grzebać, uwiązać do łóżka.

.

Zgadza sie. lezakam na plasko caly porod . Nie pozwolily wstac a mnie tak bolalo i chcislam chodzic. Podpiely pod ktg i lezec.(!) Bylam raptem na stojaco z 15 minut pod prysznicem. ja mialam 26lat i bylam potulna. na wszystko sie zgadzalam.

reklama
Do góry