reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

Bonusowa bez przesady jak juz w 36tc jest glowkowo to sie nie przekreci. Wiadomo sa wyjątki (jak ze wszystkim ale to naprawde zadko) . W druga stronę to samo zdarza sie ze przed samym porodem w końcu gliwka w dol. Ale to wyjątki (chociaż w ta stronę to bardziej prawdopodobne bo to pozycja do wyjścia czyli ze gotowe). Miejsca nie ma na takie swawolne fikanie. Takze jak się pójdzie później i lekarz stwierdzi ze w 36tc powiedzmy glowka w dole to nie ma co sobie zawracać glowy i myśleć ze sue przekreci i będzie zle do porodu ulozone.

Ostatnia edycja:
reklama
Usg ostatniego trymestru ma być po 30tc czyli od 31tc. I ja też tak się umawiam zgodnie z sugestią Pani dr.

Określanie wagi na usg jest o kant dupy rozbić - za dużo pomyłek. Poza tym ta waga jest +/- 10 % a to robi wielką różnicę. Niedawno pisałam jak to moją koleżankę straszono wagą 4500g a urodził się kurczaczek 3650g czyli pomylono się o zdecydowanie więcej niż 10% i przez to miała cc. Z resztą po co to komu?
Druga sprawa z ułożeniem dziecka. Wcale nie musi się obrócić do 29tc. Może się obrócić nawet w dniu porodu i to zarówno na korzyść jak i niekorzyść. Z resztą dobra położna czy też lekarz ustali jakie jest położenie malca dzięki chwytom Leopolda. Ponadto przy przyjęciu do szpitala i tak robią usg i wtedy widać czarne na białym jakie jest ułożenie. To, że dziecko w 36tc jest ułożone główkowo nie oznacza ze nie wypnie się pupą w 38tc i na odwrót. Moja starsza córa obróciła się głową do wyjścia w skończonym 38tc, młodsza w 36tc. Za to ja byłam głową w dół jak moją mamę przyjmowali do porodu a w czasie partych lekarz bada mamę i mówi : " ojej, czuję pośladki ". I urodziła mnie wypiętą tyłkiem do świata.

Ani razu nie miałam zrobionego USG w szpitalu przed porodem!!! A rodzilam w dwóch szpitalach w dwóch różnym miejscowościach. Spojrzeli w kartę ciąży. na ostatnie usg jakie miała wykonane .
Ale ja rodzilam w państwowych placiwkach rządnych klinikach i nasze standardy w państwowych szpitalach sa niskie. Do tego nie jest to duza miejscowość. Wybór kiepski.

Ja przy przyjeciu do szpitala na wywołanie z synem miałam usg. Od tego i pobrania krwi zaczeli.

Moj synek od 23 tyg ciazy juz główką w dół siedzial i tak do porodu. Podobno corcia juz tez tak siedzi ale ona jeszcze fika mi na rozne strony. Czesto budzę sie i czuje jak poprzecznie lezy

Ja przy przyjeciu do szpitala na wywołanie z synem miałam usg. Od tego i pobrania krwi zaczeli.

Moj synek od 23 tyg ciazy juz główką w dół siedzial i tak do porodu. Podobno corcia juz tez tak siedzi ale ona jeszcze fika mi na rozne strony. Czesto budzę sie i czuje jak poprzecznie lezy

Aneta bo to podstawa i standardy. Ale na wielu prowincjach i w szpitalach gdzie idą na masówkę nie robią.
Wolny wybór można ostatnie usg zrobić i w 30tc ja tylko napisalam swoje doświadczenia w tym temacie bo to może być ost usg. I jak wyjdzie ze dziecko miednicowo jeszcze to po co się denerwowac ze do porodu zla pozycja. A może za dwa tyg sie obróci i jak się pójdzie w 33tc czy 34 to juz lepsze nastaeienie na porod. I naprawde jak w tym tyg jest glowka w dol to tak xostanie.

W wielu panstwiwych sxpitach
nawet jak masz paciorkowca to sama musisz przypilniwac żeby dostac antybiotyk. Upominać sie.

Na wielu porodiwkach jest w tym kraju jest srednio. Standardy niskie. Ja przy pierwszej ciazy zeby miec znieczulenie placilam 500 zl 8 lat temu a powinno byc za darmo.

Czesto slyszalam od dxiewczyn ze chodzily prywatnie cala ciaze s lekarz prowadzacy nawet sie nie pojawil na sali a mial duzyr .

Brawo Hanka ♥

Aneta ja mialam w 21tc I teraz w 26tc ulozenie miednicowe. Ze starszakiem ost USG mialam w 36tc I juz byl glowka w dol I waga 3600 to gin szacowal 4kg na porod I ur 4150. Z cora mysialabym karte znalezc

Bonusowa bez przesady jak juz w 36tc jest glowkowo to sie nie przekreci. Wiadomo sa wyjątki (jak ze wszystkim ale to naprawde zadko) . W druga stronę to samo zdarza sie ze przed samym porodem w końcu gliwka w dol. Ale to wyjątki (chociaż w ta stronę to bardziej prawdopodobne bo to pozycja do wyjścia czyli ze gotowe). Miejsca nie ma na takie swawolne fikanie. Takze jak się pójdzie później i lekarz stwierdzi ze w 36tc powiedzmy glowka w dole to nie ma co sobie zawracać glowy i myśleć ze sue przekreci i będzie zle do porodu ulozone.

A ja Ci właśnie piszę, że moja starsza obróciła się w 38tc, druga w 36tc a ja się wypięłam w trakcie porodu :) z resztą termin tego usg taki odgórnie ustalony to 28-32tc a nie 34-36tc. W UK tez mają w okolicach 30tc i żyją. Ja nie ogarniam tej paniki z wagą czy ułożeniem dziecka bo to nawet w głupim badaniu wewnętrznym na IP wyjdzie, że już nie wspomnę o innych metodach. Poza tym większość kobiet jednak wie jak est ułożone ich dziecko (w tak zaawansowanej ciąży jak 34tc w górę ) bo jak jest pośladkowo to 1. Kopie po pęcherzu, 2. Czkawkę czuć przy przeponie, 3. Jest bardzo ciężko oddychać, zgiąć się itp. Dodatkowo jakby mi w tym 31 czy 32tc wyszło, że są pośladki to pewnie jeszcze w 36tc bym się przeszła na jakąś kontrolę ułożenia. I z resztą w usg 3 trymestru serio nie chodzi tylko o wymiary dziecka i ułożenie a o przepływy w pępowinie i łożysku, stopień jego dojrzałości i ogólny dobrostan płodu.
Ja przy obu porodach miałam usg na IP.
Z resztą - standardy są takie a nie inne, tez termin połówkowego czy genetycznego jest ustalony na konkretny przedział tygodni - w przypadku tego ostatniego usg to jest właśnie 28-32tc.
Już abstrahując od tego, że każda z nas zrobi jak uważa za stosowne - jedne bez wskazań medycznych robią usg co wizytę, inne rezygnują z takich badań w ogóle. Jak wolisz robić to usg w 36tc to tak zrób - as long as you're happy love.
Ja z usg nie rezygnuję dla własnego spokoju ale ograniczam, za to wy kombinujecie z piciem glukozy za co ja tym razem podziękuję.

Czarownica co prawda usunęłaś post ale jako mod widzę :p syrka pierwsza klasa ♡

reklama
Do góry