reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

To masz jakąś dziwną informację... Ja też mam rh- i w szpitalu mówili, że po porodzie sprawdzą grupę krwi dziecka i jeżeli bedzie rh+ to podadzą mi zastrzyk... Nic się za niego nie płaci...

Dokładnie. Też mam - grupę krwi, nikt mi płatnego zastrzyku nie proponował, jak urodziłam syna to okazało się, że ma moją grupę krwi i zastrzyku nie dostałam. Teraz robiłam OC, wynik był ok, obecnie czekam na wynik drugiego bo ginka kazała mi powtórzyć. Jeśli córcia będzie miała dodatnią grupę krwi to dostanę zastrzyk po porodzie, więc nie ma sensu za to płacić.

reklama
No ej weźcie nie strasznie. Ja chodzę do dentysty, niby wszystko czyści itp, no ale.... Kurde a jak coś człowiek złapał? Udowodnić nie ma jak, bo spryciarz nie daje paragonów.
I chyba nie będę u niego zakładać korony, tylko tam gdzie dadzą mi gwarancję.

Co do gbs, to wynik albo dodatki albo ujemny. Ja miałam w pierwszej ciąży, nie miałam antybiotyku bo zrobili CC, ale teraz też na pewno mam bo to cholerstwo ot tak nie znika.
No trudno.
Wymaz będę miała pobierany w poniedziałek i muszę go zawieźć sama do laboratorium w szpitalu ehhhh szkoda że lekarz tylko prywatnie przyjmuje, bo na NFZ to sam zawozil. Ciekawe jaki jest koszt.
Ja płaciłam 50 zł

A jeszcze mam do was pytanie. Mam grupe krwi 0rh- I lekarz mowi, ze mam podjac decyzje czy chce miec podana immunoglobuline (trzeba kupic samemu koszt ok 500zl). Robie badania na odczyn Coombsa I sa ujemne. Lekarz mowi, ze wiekszosc ciezarnych nie bierze tego zastrzyku, ale tez nikt nie da mi gwarancji,ze akurat mi sie nie przydarzy konflikt krwi. Macie jakies zdanie na ren temat?
Jak Twój mąż ma dodatnią grupę, to ja bym zrobiła. Nas problem raczej nie dotyczy, bo oboje mamy Rh +

Miałam dziś wizytę. Ilosc wod w normie, Arturek rozwija się prawidłowo - ale jest malutki, ma 1900g (34t5d). Lekarz mowi że nie ma się czym martwić bo wszystko jest prawidłowo i łożysko też ok i nie ma żadnych asymetri i że niby jest drobniutki tak jak jego mama ale jakoś mnie to nie przekonuje... Mój Artur chyba jest najmniejszy spośród naszych tutaj grudniowych dzieciaczków...

Napisane na GT-S7560 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale wasi mezowie maja grupe + czy - ? Bo mój ma + I z tego co czytalam 60% dzieci ma wtedy dodatnia grupe krwi. Wtedy podaja zastrzyk. Ale chyba kupienie I podanie immunoglobuliny po porodzie (we wlasnym zakresie) gwarantuje, ze w kolejnej ciazy konflikt nie wystapi. Tak to zrozumialam.

Tzn.podadza mi ja nawet wtedy, gdy dziecko bedzie mialo moja grupe krwi.Zastrzyk zawsze dostaje sie po porodzie (w ciazy tylko jesli przeciwciala w badaniu coombsa sa dodatnie)

A jeszcze mam do was pytanie. Mam grupe krwi 0rh- I lekarz mowi, ze mam podjac decyzje czy chce miec podana immunoglobuline (trzeba kupic samemu koszt ok 500zl). Robie badania na odczyn Coombsa I sa ujemne. Lekarz mowi, ze wiekszosc ciezarnych nie bierze tego zastrzyku, ale tez nikt nie da mi gwarancji,ze akurat mi sie nie przydarzy konflikt krwi. Macie jakies zdanie na ren temat?
Lucky ja mam 0 Rh-, lekarze teraz muszą informować pacjentkę o zagrożeniu. Dostałam receptę na szczepionkę od lekarza nfz, skonsultowałam to z moją lekarką pryw., porozmawiałam z mężem, poczytałam i zrezygnowałam. Ja szczepienia nie robiłam, nie chciałam organizmowi fundować dodatkowej chemii i stresu.

Mój mąż ma 0 Rh+

Miałam dziś wizytę. Ilosc wod w normie, Arturek rozwija się prawidłowo - ale jest malutki, ma 1900g (34t5d). Lekarz mowi że nie ma się czym martwić bo wszystko jest prawidłowo i łożysko też ok i nie ma żadnych asymetri i że niby jest drobniutki tak jak jego mama ale jakoś mnie to nie przekonuje... Mój Artur chyba jest najmniejszy spośród naszych tutaj grudniowych dzieciaczków...

No ale jeśli jesteś drobna to wiadomo,że raczej byka nie urodzisz :) lekarz mówi, że jest okej to jest okej i nie wymyślaj sobie! U nas z kolei ja jestem wielka baba wiec Hanka nogi i ręce ma na górnych granicach normy i tez lekarz mówi, że to normalne bo mamusia tez wysoka. Więc luzik kochana. No w końcu te dzieci coś po nas muszą dziedziczyc;)

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Anmari nie przejmuj sie, skoro lekarz mowi ze w normie to nie ma co sobie wkrecac. Po co sobie fundowac stres. Mój Franio w 29 tyg wazyl 1200 gram teraz w 33 - 2 kg. Lekarz mi powiedzial ze raczej bedzie mniejszy. Ale dopóki lekarz mowi ze wszystko jest ok to się nie stresuje, taka uroda mojego synka. I Ty też się nie stresuj. Może łatwiej urodzimy :)

reklama

Nie przejmuj sie, moja tez malutka :) ale w normie, przynajmniej latwiej bedzie rodzic!

Do góry