reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

reklama
ana ana bedzie sliczna, zgrabna dziewczynka. Ja mam maluszka w brzuszku ale dopoki lekarz mowi, ze wszystko jest dobrze nie stresuje sie waga Franulka.
AAA dziewczyny, dostalyscie moze od lekarza taka ksiazeczke zeby zaznaczac ruchy dziecka? Bo ja dzisiaj juz dostalam i mam liczyc

ana ana bedzie sliczna, zgrabna dziewczynka. Ja mam maluszka w brzuszku ale dopoki lekarz mowi, ze wszystko jest dobrze nie stresuje sie waga Franulka.
AAA dziewczyny, dostalyscie moze od lekarza taka ksiazeczke zeby zaznaczac ruchy dziecka? Bo ja dzisiaj juz dostalam i mam liczyc
W pierwszej ciąży w ogóle czegoś takiego nie miałam i dobrze, bo mój mały był mało ruchliwy i bym się tylko ciągle stresowała, bo ruszał się cały czas mniej niż teoretycznie powinien.

Kochane, Jan Mieszko ok, ale dokładne pomiary poznam pojutrze, bo wyniki poszły do lekarza prowadzącego. 5razy badał obwód brzusia, bo wydawał się zbyt mały. Ostatecznie stwierdził, że jest ok.

Brzucho na 20centylu. Cokolwiek to znaczy. Nie bardzo rozumiem. Króraś mama wie? @elifit? Generalnie w porządku.
Po porodzie również umieszcza się dziecko na siatce centylowej. Siatki centylowe tyczą się wzrostu, wagi i wielu innych np. obwód główki, brzuszka itd. Centyle można sobie samemu sprawdzić na siatce. w jednej osi jest wiek dziecka, a w drugiej np. jego wzrost. Sprawdza się miejsce w którym się przecinają wartości i porównuje z poprowadzonymi tam liniami z określeniem centyli. Rozbieżności, które wciąż są w normie są bardzo duże, bo to na którym dziecko jest centylu zależy np. od genów. 20 centyl oznacza, że dziecko w danym pomiarze jest większe od 20% dzieci w tym wieku, a mniejsze od 80% w tym wieku, ale to nie oznacza, że nie jest wciąż w normie. Jeśli jakiś wynik jest na 50 centylu, to oznacza, że dziecko jest dokładnie przeciętne w danym wymiarze, większe od 50% dzieci i mniejsze od 50%
Nie wiem jak to jest w okresie ciąży, ale po porodzie dziecko jest w normie zarówno będąc na 3 centylu jak i na 97, więc się nie stresuj. :happy:

W pierwszej ciąży w ogóle czegoś takiego nie miałam i dobrze, bo mój mały był mało ruchliwy i bym się tylko ciągle stresowała, bo ruszał się cały czas mniej niż teoretycznie powinien.

Po porodzie również umieszcza się dziecko na siatce centylowej. Siatki centylowe tyczą się wzrostu, wagi i wielu innych np. obwód główki, brzuszka itd. Centyle można sobie samemu sprawdzić na siatce. w jednej osi jest wiek dziecka, a w drugiej np. jego wzrost. Sprawdza się miejsce w którym się przecinają wartości i porównuje z poprowadzonymi tam liniami z określeniem centyli. Rozbieżności, które wciąż są w normie są bardzo duże, bo to na którym dziecko jest centylu zależy np. od genów. 20 centyl oznacza, że dziecko w danym pomiarze jest większe od 20% dzieci w tym wieku, a mniejsze od 80% w tym wieku, ale to nie oznacza, że nie jest wciąż w normie. Jeśli jakiś wynik jest na 50 centylu, to oznacza, że dziecko jest dokładnie przeciętne w danym wymiarze, większe od 50% dzieci i mniejsze od 50%
Nie wiem jak to jest w okresie ciąży, ale po porodzie dziecko jest w normie zarówno będąc na 3 centylu jak i na 97, więc się nie stresuj. :happy:
Baaaardzo dziękuję :*
Oświeciłaś mnie, kompletnie zielona byłam w temacie. Ostatecznie - skoro specjalista mówi, że jest ok to powinnam pożegnać stres. Tak zrobię :)

Hej, ja juz o wizycie. Juz nawet obiad ugotowałam, choc maz wraca z pracy dopiero o 19. Z Franulkiem wszystko dobrze, stwierdzilismy z lekarzem, ze raczej urodzi sie malutki bo na moj 29 tydzien wazy 1135 gram. Ale ja tez urodzilam sie malutka, wiec moze porod bede miala w razie czego delikatniejszy, oby. Glukoza dobrze, mocz dobrze caly czas mam brac zelazo i dostalam krem dowciny bo zaczyna sie pojawiac jakas infekcja, choc narazie nieodczuwalna dla mnie. Serduszko Frania to najpiekniejsza melodia na swiecie.
Karolina mój mały aktualnie 29+5 wazy 1148gr, chłopcy idą równo. Drobni, ale mam nadzieję pięknie nadrobią.

ja dzis mialam wizyte ale nie mam co napisac bo sama nuda i bez usg. wszystko ok poza oczywiscie infekcja grzybicza (pieknie kwitnie) ale to lecze cala ciaze wiec sie nie przejmuje. szyjka ok. tetno ok. brzuch siny mam niebosko i skuty zastrzykami no ale trzeba... nuda!:) za jakies 2 tygo wreszcie usg (ostatnie mialam w 19t czyli 10 tygodni temu!!!) to sie dowiem ile Zofia wazy ale moim zdaniem 1,1 kg w 29t to calkiem sporo (@Karolina i lenam)?

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

U dzieci w siatce centylowej ważne jest aby były w podobnym centylu a nie skakały z 80 na 20 bo to oznacza coś niedobrego. Nie wiem jak to się ma do ciąży.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry