reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

reklama
Aha i to przedłużenie to nie jest przecież tak z automatu, trzeba być w którymś tam tygodniu ciąży żeby to zadziałało.
Trzeba być w 12+1. Tylko jak zatrudniasz się już w ciąży to pracodawca zwolnić cię nie może. A okres próbny to zazwyczaj trzy miesiące. I masz babo placek.

Niesety system jest dziurawy i dopóki można, to ludzie to wykorzystują. Bardziej boli mnie zmiana przepisów o długość L4 i potem zasiłku rehabilitacyjnego. Półtora roku to często zbyt krótki okres czasu dla kogoś kto choruje na raka a powrót na 60 dni do pracy by naliczył się nowy okres zasiłkowy jest w tym momencie skurwysyństwem. Zreszta, każda osoba przewlekle i długotrwale chora na tym traci.

Ja dziś bylam na kontrolnym usg i chcąc nie chcąc został mi wdrożony tryb maksymalnego oszczędzania się i leżenia, bo mam dwa rozwarstwienia (nie chce nawet mówić do czego prowadza, każda z nas się domyśla). Jedno rozwarstwienie juz sie tak jakby zrasta, ale drugie jest świeże i niewiadomo, w którą to stronę pójdzie. Oczywiście kolejny stres :( nawet o tym nie czytam, zeby się nie natknąć na jakieś złe historie z tym związane. Teraz do poniedziałku leżę w łóżku i w moze się czegoś nowego dowiem na wizycie za 6 dni. Trzymajcie kciuki ♥️
bądź dobrej myśli, trzymaj się kochana 😘

Jak znasz firmę, która nie respektuje to ja chętnie pomogę :) wielokrotnie o tym pisałaś. A co do większości, jutro ogarnę bo dziś już usypiam dzieciaki :)
Jeśli chodzi Ci o moją firmę to nie ma w ogóle tematu bo my mamy podstawy + premię uznaniową wiec nawet gdyby w mojej głowie powstał taki plan, żeby wnioskować o zwolnienie z obowiązku pracy z zachowaniem wynagrodzenia to tracę na tym 80% swojego dochodu, bo nikt nie ma obowiązku wypłacania mi premii skoro nie ma mnie w pracy. Dla mnie jest różnica czy dostanę miesięcznie 3 tysiące czy 12 przez półtora roku :)
Naprawdę, w całym swoim dorosłym życiu nie poznałam NIGDY kobiety która skorzystałaby z tego prawa. Co więcej, nie słyszałam o żadnej koleżance koleżanki która skorzystała z tego prawa. Niech mi ktoś powie, ze nie mam racji, i ze to jest powszechna praktyka w tym kraju :)

No dobra dziewczyny są różne sytuacje. Jedni uczciwie pracują inni się migają ale serio wytłumaczcie mi na czym polega to lewe L4 w ciąży? Serio pytam (moze jestem naiwna).
Ktoś w łapę dal lekarzowi? Włamał się do systemu i z konta lekarza wystawił sobie L4? Skłamał, że jest w ciąży? 🙈
Lekarz sam mnie pytał .... mniej więcej na 3 wizycie czy potrzebuję L4.
Polskie prawo chyba nie zabrania kobiecie w ciąży przejść na L4 nawet na samym początku? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jeśli chodzi Ci o moją firmę to nie ma w ogóle tematu bo my mamy podstawy + premię uznaniową wiec nawet gdyby w mojej głowie powstał taki plan, żeby wnioskować o zwolnienie z obowiązku pracy z zachowaniem wynagrodzenia to tracę na tym 80% swojego dochodu, bo nikt nie ma obowiązku wypłacania mi premii skoro nie ma mnie w pracy. Dla mnie jest różnica czy dostanę miesięcznie 3 tysiące czy 12 przez półtora roku :)
Naprawdę, w całym swoim dorosłym życiu nie poznałam NIGDY kobiety która skorzystałaby z tego prawa. Co więcej, nie słyszałam o żadnej koleżance koleżanki która skorzystała z tego prawa. Niech mi ktoś powie, ze nie mam racji, i ze to jest powszechna praktyka w tym kraju :)

Ja jestem taka osobą. Zawsze możesz wpaść do mnie na kawę w Warszawie.

Nie mówiłam tylko o Twojej firmie. Jak znasz inna która nie respektuje praw pracowniczych i osobę w niej która pociągnie temat to też może być

No dobra dziewczyny są różne sytuacje. Jedni uczciwie pracują inni się migają ale serio wytłumaczcie mi na czym polega to lewe L4 w ciąży? Serio pytam (moze jestem naiwna).
Ktoś w łapę dal lekarzowi? Włamał się do systemu i z konta lekarza wystawił sobie L4? Skłamał, że jest w ciąży? 🙈
Polskie prawo chyba nie zabrania kobiecie w ciąży przejść na L4 nawet na samym początku? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

A ciąża to jaka jednostka chorobowa? 🙈

A sprawdziłaś kod takiego zwolnienia, tzn. jaka choroba się pod nim kryje?

Z32.1 wg icd10 🤣

Załączniki

• Screenshot_2023-04-11-22-20-29-912_pl.mp.empendium.jpg
    Screenshot_2023-04-11-22-20-29-912_pl.mp.empendium.jpg
    48,2 KB · Wyświetleń: 115
reklama