reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Ojej, trzymam kciuki, ale to jakieś komplikacje po cesarce?

Tyś to zaliczyła tych wątków :( oby to już był ostatni :p przynajmniej dopóki nie zawalczycie o kolejne bobo.

Moja beta z dzisiaj 185, w piątek (4 dni temu) 9,7 więc wzrost piękny, ale planuję jeszcze iść w sobotę a potem może jeszcze w czwartek. Ostatnio dopiero po tygodniu wyszedł zły wzrost więc jeszcze nie otwieram bezalkoholowego szampana :p

Za to TSH skoczyło do 3,5 :/ mam dzwonić w piątek do endo prosić żeby mnie wcisnęła.
Nie stresuj się tsh, mi tez skoczyło do ponad 3 w ciąży, endo zwiększyła mi dawkę letroxu do 75 codziennie (wcześniej miałam 50/75 na zmianę) i dziś odebrałam wynik - 1,2 :) po 4-ech tygodniach. jak będziesz się rejestrować to od razu mów, ze jesteś w ciąży i potrzebujesz kontakt na cito, ja ostatnio powiedziałam kobitce, ze potrzebuję max 10min teleporady żeby mi pani doktor dawki leków ustaliła i jak nie było terminu tak 10 minut to się od razu znalazło :)

reklama
Nie stresuj się tsh, mi tez skoczyło do ponad 3 w ciąży, endo zwiększyła mi dawkę letroxu do 75 codziennie (wcześniej miałam 50/75 na zmianę) i dziś odebrałam wynik - 1,2 :) po 4-ech tygodniach. jak będziesz się rejestrować to od razu mów, ze jesteś w ciąży i potrzebujesz kontakt na cito, ja ostatnio powiedziałam kobitce, ze potrzebuję max 10min teleporady żeby mi pani doktor dawki leków ustaliła i jak nie było terminu tak 10 minut to się od razu znalazło :)
Tak właśnie mówiłam :) ale tam gdzie byłam lekarka będzie dopiero w piątek. Myślę jeszcze czy do mojej gin nie zadzwonić, może już ona da zalecenie zwiększenia dawki.
Ogólnie w pierwszej ciąży też mi skoczyło TSH (sama sobie zwiekszyłam dawkę zanim się skonsultowałam z endo 🙈), w drugiej (biochemie) też chociaż wtedy chyba z pół roku nie badałam to nie wiem kiedy dokładnie wzrosło. No i teraz znowu, widać będę skazana na coraz wyższe dawki :D obecnie jestem na 75.
A jak u Ciebie, długo jeszcze do wizyty?

Ojej, trzymam kciuki, ale to jakieś komplikacje po cesarce?

Nie, chodzi o kosmówke i rozwarstwienie się (doczytałam opis) i dlatego nawet nie chce o tym czytać w necie. Jakoś mam teraz słabą psychę. Odpoczynek, odpoczynek o jeszcze raz to samo :) staram się nastawiać pozytywnie, bo jedno rozwarstwienie zaczęło się zrastać (czy jakoś tak), ale zostało drugie. No nic, dzięki dziewczyny za wsparcie. Ps. Dzis mi wyszło z badania usg i wielkości zarodka (mając na uwadze transfer), że przewidywany termin porodu to 1.12 😊

Lepiej nie czytać faktycznie, oby drugie się pięknie zrosło jak pierwsze.
No to będziesz tu otwierać serię porodów :D o ile się któraś nie wepcha wcześniej 😅

Tak właśnie mówiłam :) ale tam gdzie byłam lekarka będzie dopiero w piątek. Myślę jeszcze czy do mojej gin nie zadzwonić, może już ona da zalecenie zwiększenia dawki.
Ogólnie w pierwszej ciąży też mi skoczyło TSH (sama sobie zwiekszyłam dawkę zanim się skonsultowałam z endo 🙈), w drugiej (biochemie) też chociaż wtedy chyba z pół roku nie badałam to nie wiem kiedy dokładnie wzrosło. No i teraz znowu, widać będę skazana na coraz wyższe dawki :D obecnie jestem na 75.
A jak u Ciebie, długo jeszcze do wizyty?
Do piątku tak naprawdę zostały trzy dni wiec myślę, ze spokojnie możesz zaczekac :) Twój wynik nie jest niepokojąco wysoki, nieraz dziewczyny mają powyżej 40 😳
Wizytę mam dopiero we wtorek za tydzień ale nie wiem czy nie uderzę gdzieś indziej wcześniej, bo mam dużo złych myśli 😒😒 i chciałabym się uspokoić.. taki to już los nas staraczek z historią, ciężko jest przełączyć myślenie na pozytywne 🤷🏻‍♀️

Cześć, beta pozytywna, ledwo wyłapana 8dpo 😂 Witam się nie wiem na jak długo, bo byłam też na sierpniowych 2022, lutowych 2023, marcowych 2023 i listopadowych 2023, ale za każdym razem musiałam się żegnać 😝 Chciałabym zadomowić się tu na dłużej, ale zobaczymy co czas pokaże. Termin wg apki 27.12
Wow...miło Cię widzieć z powrotem. Tym razem zostajesz tutaj do końca 💗💗💗

I zgadnijmy ile osób po czymś takim straci pracę... Świat nie jest biało-czarny a pracodawce niestety aspekt większej kasy, która wyda, bo wynagrodzenia tej w ciąży i tej osoby na zastępstwie jest w jego mniemaniu zbędny... Nie znasz sytuacji każdej z dziewczyn ani ich pracodawców... Po macierzyńskim chcą mieć gdzie wrócić

Pomyśl ile kobiet w przyszłości na tym straci? Nie tylko pod kątem zmniejszenia kasy za L4 (już pojawiają się pomysły, żeby to było 70%) ale i też wydolności systemu emerytalnego, który dotknie nas. Większość kobiet które chodzą na L4 bez wskazań to kobiety wykonujące raczej pracę, którą później bez problemu da się znaleźć jak w sklep czy magazyn. Mało która dziewczyna też wróci do takiej pracy po roku

Ja dziś bylam na kontrolnym usg i chcąc nie chcąc został mi wdrożony tryb maksymalnego oszczędzania się i leżenia, bo mam dwa rozwarstwienia (nie chce nawet mówić do czego prowadza, każda z nas się domyśla). Jedno rozwarstwienie juz sie tak jakby zrasta, ale drugie jest świeże i niewiadomo, w którą to stronę pójdzie. Oczywiście kolejny stres :( nawet o tym nie czytam, zeby się nie natknąć na jakieś złe historie z tym związane. Teraz do poniedziałku leżę w łóżku i w moze się czegoś nowego dowiem na wizycie za 6 dni. Trzymajcie kciuki ♥️

No tylko, że to nie jest lewe L4 - nie biegasz przy tym po sklepach, kinach czy nie śmigasz na wakacje do Egiptu ;)
Oby wszystko dobrze się u Ciebie skończyło!

Widzisz...ja dostałam L4 od razu - tak jak w pierwszej ciąży. Lekarz sam uznał, że mi je wystawia więc ja nie będę się "katować" tym, że je mam. Sama jestem przeciwniczką lewych L4 ale z kobietami w ciąży sprawa nie jest prosta - nigdy nie wiemy co jej dolega. Aczkolwiek śmieszy mnie jak laska mówi, że w pracy jej ciężko i musiała mieć L4 ale na wakacje i po galeriach lata bez problemu.
Co do pracy zdalnej - jeśli jest taka możliwość a w wiele kobiet pracuje w marketach itp gdzie o pracy zdalnej może tylko pomarzyć i pracodawca "sam" wysyła.na L4 choć to niezgodne z prawem.

I to jest smieszne - bo na L4 wielu rzeczy robić nie możesz ale wystarczy zwolnienie od psychiatry i już masz problem z głowy. A dlaczego? Ano dlatego, że masz robić wsyztsko by powrócić "psychiczne " do stanu zdrowia i jeśli wyjście na basen czy wyjazd nad morze ma ci w tym pomóc to czemu nie ...

Współczuję bardzo ale trzymam kciuki by wszystko było ok.

Cóż - jeżeli śmieszą Cię choroby psychiczne to pozostaje tylko zazdrościć i trzymać kciuki, żeby dalej Cię nigdy nie spotkały

Pomyśl ile kobiet w przyszłości na tym straci? Nie tylko pod kątem zmniejszenia kasy za L4 (już pojawiają się pomysły, żeby to było 70%) ale i też wydolności systemu emerytalnego, który dotknie nas. Większość kobiet które chodzą na L4 bez wskazań to kobiety wykonujące raczej pracę, którą później bez problemu da się znaleźć jak w sklep czy magazyn. Mało która dziewczyna też wróci do takiej pracy po roku

No tylko, że to nie jest lewe L4 - nie biegasz przy tym po sklepach, kinach czy nie śmigasz na wakacje do Egiptu ;)

Cóż - jeżeli śmieszą Cię choroby psychiczne to pozostaje tylko zazdrościć i trzymać kciuki, żeby dalej Cię nigdy nie spotkały
Ola, ja też nie jestem fanką lewych zwolnień, ale nawet jeśli taka laska pójdzie na te 8 miesięcy chorobowego płatnego 100% to ten jej "zysk" to jest kropla w morzu w porównaniu do tego co idzie w naszym kraju na utrzymanie polityków, ich rodzin, pociotków itp. A jeżeli laska ma płatne zwolnienie to znaczy, że wcześniej pracowała i szły jej z tego składki, więc coś tam do tego wspólnego gara wrzuciła.

Mnie dobija jak czytam, że polityk mówi, że nie jest osobą zamożną albo że pracuje "społecznie" a potem cyk - miesięczny dochód to 30.000 zł. Miesięczny.

Źle mnie zrozumiałaś (nie znasz mnie i nie wiesz co mnie spotkało więc nie zakładaj, że wyśmiewam choroby psychiczne bo jestem od tego daleka ). Chodzi mi o sam fakt podejścia do rekonwalescencji. I to jest śmieszne jak traktuje się zwolnienia od psychiatry a jak od innych lekarzy. Przykład - na takim możesz chodzić bez problemu na spacery bo to sprzyja poprawie zdrowia. A kobieta w ciąży ma siedzieć w domu i ma mieć konkretne zalecenia spacerów y broń Boże nikt się nie doczepił.

reklama
Cześć, beta pozytywna, ledwo wyłapana 8dpo 😂 Witam się nie wiem na jak długo, bo byłam też na sierpniowych 2022, lutowych 2023, marcowych 2023 i listopadowych 2023, ale za każdym razem musiałam się żegnać 😝 Chciałabym zadomowić się tu na dłużej, ale zobaczymy co czas pokaże. Termin wg apki 27.12
O matko jedyna jak ja się cieszę!!! Trzymam kciuki abyś została z nami!!