reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Pierwszy temat: syn miał podaną 2. dawkę meningokokowów (Boxero) I 3 dni gorączki po 39 stopni która schodziła po ok 30 minutach od podania paracetamol. Po pierwszej dawce mial niecałą dobe i pozniej bylo ok. Później pół dnia bez gorączki i znów się pojawiła. Mamy już tak 2 dzień czyli w sumie 5 dni. Czy ktoś z Was tak miał? Może to zbiegło się ząbkowanie lub skok rozwojowy? Syn rozpoczął 10 miesiąc 24.09.
Nikt u nas nie miał tak długo gorączki po tym szczepieniu - może coś się nałożylo, a może NOP? A byłaś z tym u lekarza? Po tylu dniach to bym sprawdziła czy w badaniu ok, mają w przychodni opcje zrobienia crp z palca?

reklama
Nikt u nas nie miał tak długo gorączki po tym szczepieniu - może coś się nałożylo, a może NOP? A byłaś z tym u lekarza? Po tylu dniach to bym sprawdziła czy w badaniu ok, mają w przychodni opcje zrobienia crp z palca?
Mają, daje sobie jeszcze dziś ostatni dzień. Jeśli dziś i w nocy dalej będzie coś nie tak to ide do lekarza. Dziwne jest to, że ok te 3 dni ciągiem to jeszcze rozumiem ale później gorączka ustępuje na 12h i znów wraca? Czy przy ząbkowaniu może być wyższa niż 38 stopni? Przy pierwszych 3 zębach syn raczej nie gorączkował ale domyślam się że jak we wszystkim nie ms reguły...

Mają, daje sobie jeszcze dziś ostatni dzień. Jeśli dziś i w nocy dalej będzie coś nie tak to ide do lekarza. Dziwne jest to, że ok te 3 dni ciągiem to jeszcze rozumiem ale później gorączka ustępuje na 12h i znów wraca? Czy przy ząbkowaniu może być wyższa niż 38 stopni? Przy pierwszych 3 zębach syn raczej nie gorączkował ale domyślam się że jak we wszystkim nie ms reguły...
Moja nigdy nie gorączkowała, dziewczyny różne cuda widziały więc nikt na bank nie powie, a sika normalnie?

Pierwszy temat: syn miał podaną 2. dawkę meningokokowów (Boxero) I 3 dni gorączki po 39 stopni która schodziła po ok 30 minutach od podania paracetamol. Po pierwszej dawce mial niecałą dobe i pozniej bylo ok. Później pół dnia bez gorączki i znów się pojawiła. Mamy już tak 2 dzień czyli w sumie 5 dni. Czy ktoś z Was tak miał? Może to zbiegło się ząbkowanie lub skok rozwojowy? Syn rozpoczął 10 miesiąc 24.09.
Nie rozumiem trochę - 3 dni ta gorączka czy 5?
Dawałaś paracetamol od razu w domu po szczepieniu?

U nas takie 3 dniowe gorączki bez innej przyczyny okazały się NOPem po mmr

Nie rozumiem trochę - 3 dni ta gorączka czy 5?
Dawałaś paracetamol od razu w domu po szczepieniu?

U nas takie 3 dniowe gorączki bez innej przyczyny okazały się NOPem po mmr
3 dni po 24 h, później 12h bez temp. I znów wzrosła na 10h (2 x dałam paracetamol) po czym przerwa 14h i znów 2 x paracetamol. Jak na razie od wczoraj 23.30 nie ma. Jakby 2 x zrobila sie goraczka ok 14/15. Zobaczymy co bedzie dzis. Tak, paracetamol dałam jak wróciliśmy do domu. Po jego drzemce było to ok 1,5h po szczepieniu.

Mój syn jest ponad miesiąc młodszy (ur. 27.12) i co prawda szczepiłam go na wyłącznie podstawowe szczepienia, ale nie kojarzę by u kogoś z moich znajomych tak długo trwała gorączka. Ja pewnie skonsultowałabym to już z pediatra.

Pytanie czy Twój synek miał robione jakieś kontrolne badania np. crp, moczu czy morfologię?

Edit. Jeszcze oznaczę najlepiej zorientowaną grudniówkę w temacie @cmaria

Ostatnia edycja:
Ok, nie ma temperatury. Jest strasznie marudny i wychodzi mu kolejny ząb czyli jakby dwa na raz. Mój syn jest z 24.12😉 Crp chyba jednak zrobię dla świętego spokoju. Miał robione badanie moczu przy okazji covida ale to bylo 2 miesiace temu. Dziekuje za Wasze sugestie!

Podziele sie z Wami jeszcze jedną informacją: gdyby Wasze dzieci miały bardzo niską temp tj. 35 i mniej to warto zrobić badanie na poziom Wit. D3. Okazuje się że jest nawet 30% Maleństw do 1 roku życia, które źle przyswaja w/w witaminę. I wtedy może być objaw np mokrej główki przy karmieniu lub takie niskie temperatury.

reklama