reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Pierwszy temat: syn miał podaną 2. dawkę meningokokowów (Boxero) I 3 dni gorączki po 39 stopni która schodziła po ok 30 minutach od podania paracetamol. Po pierwszej dawce mial niecałą dobe i pozniej bylo ok. Później pół dnia bez gorączki i znów się pojawiła. Mamy już tak 2 dzień czyli w sumie 5 dni. Czy ktoś z Was tak miał? Może to zbiegło się ząbkowanie lub skok rozwojowy? Syn rozpoczął 10 miesiąc 24.09.
Nikt u nas nie miał tak długo gorączki po tym szczepieniu - może coś się nałożylo, a może NOP? A byłaś z tym u lekarza? Po tylu dniach to bym sprawdziła czy w badaniu ok, mają w przychodni opcje zrobienia crp z palca?

reklama
Nikt u nas nie miał tak długo gorączki po tym szczepieniu - może coś się nałożylo, a może NOP? A byłaś z tym u lekarza? Po tylu dniach to bym sprawdziła czy w badaniu ok, mają w przychodni opcje zrobienia crp z palca?
Mają, daje sobie jeszcze dziś ostatni dzień. Jeśli dziś i w nocy dalej będzie coś nie tak to ide do lekarza. Dziwne jest to, że ok te 3 dni ciągiem to jeszcze rozumiem ale później gorączka ustępuje na 12h i znów wraca? Czy przy ząbkowaniu może być wyższa niż 38 stopni? Przy pierwszych 3 zębach syn raczej nie gorączkował ale domyślam się że jak we wszystkim nie ms reguły...

Mają, daje sobie jeszcze dziś ostatni dzień. Jeśli dziś i w nocy dalej będzie coś nie tak to ide do lekarza. Dziwne jest to, że ok te 3 dni ciągiem to jeszcze rozumiem ale później gorączka ustępuje na 12h i znów wraca? Czy przy ząbkowaniu może być wyższa niż 38 stopni? Przy pierwszych 3 zębach syn raczej nie gorączkował ale domyślam się że jak we wszystkim nie ms reguły...
Moja nigdy nie gorączkowała, dziewczyny różne cuda widziały więc nikt na bank nie powie, a sika normalnie?

Pierwszy temat: syn miał podaną 2. dawkę meningokokowów (Boxero) I 3 dni gorączki po 39 stopni która schodziła po ok 30 minutach od podania paracetamol. Po pierwszej dawce mial niecałą dobe i pozniej bylo ok. Później pół dnia bez gorączki i znów się pojawiła. Mamy już tak 2 dzień czyli w sumie 5 dni. Czy ktoś z Was tak miał? Może to zbiegło się ząbkowanie lub skok rozwojowy? Syn rozpoczął 10 miesiąc 24.09.
Nie rozumiem trochę - 3 dni ta gorączka czy 5?
Dawałaś paracetamol od razu w domu po szczepieniu?

U nas takie 3 dniowe gorączki bez innej przyczyny okazały się NOPem po mmr

Nie rozumiem trochę - 3 dni ta gorączka czy 5?
Dawałaś paracetamol od razu w domu po szczepieniu?

U nas takie 3 dniowe gorączki bez innej przyczyny okazały się NOPem po mmr
3 dni po 24 h, później 12h bez temp. I znów wzrosła na 10h (2 x dałam paracetamol) po czym przerwa 14h i znów 2 x paracetamol. Jak na razie od wczoraj 23.30 nie ma. Jakby 2 x zrobila sie goraczka ok 14/15. Zobaczymy co bedzie dzis. Tak, paracetamol dałam jak wróciliśmy do domu. Po jego drzemce było to ok 1,5h po szczepieniu.

Mój syn jest ponad miesiąc młodszy (ur. 27.12) i co prawda szczepiłam go na wyłącznie podstawowe szczepienia, ale nie kojarzę by u kogoś z moich znajomych tak długo trwała gorączka. Ja pewnie skonsultowałabym to już z pediatra.

Pytanie czy Twój synek miał robione jakieś kontrolne badania np. crp, moczu czy morfologię?

Edit. Jeszcze oznaczę najlepiej zorientowaną grudniówkę w temacie @cmaria

Ostatnia edycja:
Ok, nie ma temperatury. Jest strasznie marudny i wychodzi mu kolejny ząb czyli jakby dwa na raz. Mój syn jest z 24.12😉 Crp chyba jednak zrobię dla świętego spokoju. Miał robione badanie moczu przy okazji covida ale to bylo 2 miesiace temu. Dziekuje za Wasze sugestie!

Podziele sie z Wami jeszcze jedną informacją: gdyby Wasze dzieci miały bardzo niską temp tj. 35 i mniej to warto zrobić badanie na poziom Wit. D3. Okazuje się że jest nawet 30% Maleństw do 1 roku życia, które źle przyswaja w/w witaminę. I wtedy może być objaw np mokrej główki przy karmieniu lub takie niskie temperatury.

reklama