LadyNegra
Fanka BB :)
Taka położna przy porodzie "na wyłączność" jest płatna. Ja zrozumiałam, że zgodnie z ustawą opieką położnej od 21tc jest bezpłatna i każdy może skorzystać, a teraz na szybko znalazłam na jakimś blogu info, że:A ciekawe jaki jest zakres działań takiej położnej, bo taka przy porodzie to chyba jest dodatkowo płatna zawsze? Jestem zielona w tych tematach
"Przysługuje Ci jedno spotkanie tygodniowo w okresie między 21. a 31. tygodniem ciąży, a po 32. tygodniu aż do rozwiązania – dwie wizyty w tygodniu, podczas których położna przygotuje Cię do porodu i połogu, odpowie na wszystkie Twoje pytania dotyczące tego trudnego czasu. Powie Ci, jak powinnaś się przygotować, co zabrać ze sobą do szpitala, spakuje z Tobą torbę czy pomoże skompletować wyprawkę, opowie, jakie są pierwsze symptomy zbliżającego się porodu, jak współpracować z położną prowadzącą poród."
Brzmi to fajnie, bo to moje pierwsze dziecko więc też" jestem zielona"
Jednak to położna prowadzi cały poród, więc wierzę, że mądra osoba może dużo pomoc w przygotowaniu się do porodu.
Może wypowiedzą się jakieś dziewczyny które już korzystały z opieki położnej w poprzednich ciążach?