reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

Hej dziewczyny, cieszę się że do Was dołączyłam 😊 to moja pierwsza ciąża, termin mam na 1.12 więc aktualnie 16tc 😊 wszystko super ale jak Wy radzicie sobie z myślami związanymi np ze zdrowiem dziecka? U mnie wszystkie wyniki i usg super a jednak czasem nachodzą mnie wyrzuty jak coś zjem czy nie szkodzę dziecku 😂 oszaleć idzie! Nacodzien prowadzę ogólnie bezstresowe i spokojne życie, czasem jednak w obawie o dobra maluszka nachodzą mnie takie głupoty.... Dajcie znać jak to jest u Was myślę że wielu nam pomoże takie podzielenie się jak to jest u innych mam. Życzę Wam sloncznego weekendu 😊
Witaj, rozgosc się u nas :) co do czarnych myśli to chyba większość z nas tutaj je ma. To chyba naturalne martwić się o swoje dzieciątko ;) zarówno teraz jak jest w brzuszku jak i później jak będzie już na świecie..

Łajza lekarka z pakietu prv mi dziś nie robila usg i nie mam nowego zdjęcia fasolki! Badala tylko tętno 😭 (ktore jest idealne na szczęście). Za tydzień mam lekarza na nfz (ktory zdjęć nie drukuje), to się dowiem wtedy ile już urosła no i by pasowało się na polowkowe juz umówić, bo jutro zaczynam 16tc :) Wy się juz poumawialuscie? Jesli tak to w ktorym tygodniu?
Najważniejsze, że tętno jest ok. Ja jestem umówiona w 21+3.

Dziewczyny co brałyście jak Was siedziało hmm w kroku? :D mam wrażenie, że od ciągłego chodzenia we wkładkach odparzyłam/podrażniłam sobie skórę właśnie w okolicy krocza :p zrobiły nawet mi się ranki a od niedawna swędzi :/ przepisała mi gin pimafucin ale on gów.o daje :/ ja już nie wiem co zrobić... Sudokremem też smaruje to troche lepiej
Spróbuj inne wkładki albo w ogóle z nich zrezygnuj i po kilku dniach powinno być lepiej.

reklama
Używam wkładek bo ta cholerna luteina wypływa mi prawie cały czas :/ jak nie nosiłam to nie mogłam doprać majtek :p upławow na szczęście nie mam... Tylko mocno podrażniona i swędząca skóra
Ja też biorę luteinę i też mi wypływa ale wkładek nie używam. Najwyżej częściej zmieniam bieliznę ;) mi się na szczęście dopiera elegancko :)

Z racji tego, że zrobiło się tak gorąco u mnie (dziś 30 stopni 😎🌞) zaczęłam się zastanawiać jakie macie podejście do kąpieli w morzu, jeziorze, basenie. Będziecie z tego korzystać w ciąży czy obawiacie się infekcji? Jeśli zamierzacie się kąpać to z tamponem czy bez? Ja ogólnie często po takich kąpielach miewałam infekcje a teraz w ciąży to szczególnie się obawiam jak to będzie..

A mnie się dzisiaj śniło że karmiłam piersią słodziutkiego maleńkiego chłopczyka 😁 😍🥰 Cudowny sen! Oby same takie aż do porodu 😁 Dzięki temu nawet się dzisiaj wysłałam i tak mdłości nie budziły. Próbuje patent na branie leków przeciwwymiotnych wieczorem, z rana co prawda i tak leci paw, ale potem jakby ciut lepiej niż jak brałam te leki z rana po śniadaniu. Nawet dzisiaj obiad sama zrobiłam (spaghetti) ale sie zasapałam jakbym maraton przebiegła haha 😁 za to dzieci zjadły z apetytem a to najważniejsze :) u nas słonecznie i duszno, wentylator odpalony i czytam książkę, na dworzu bym nie wytrzymała. Mam nadzieję że jeszcze chwila i będę się mogła nacieszyć latem i skoczyć z dziećmi na wycieczki nad morze nad jezioro do parku. Bardzo mi tego brakuje.
Mi zawsze lekarze mowili, ze tabletki na mdlosci to przed jedzeniem a nie po. My zarezerwowalismy pare dni na Costa Brava, rzut beretem kolo domu ale co tam haha, w tym roku oszczedzamy, reszte dni bede dojezdzac metrem na plaze 😉

Wlosy pofarbuje pewnie juz jakos na dniach, u mnie juz 13+6 to chyba juz moge, ale bede farbowac w domu.

Ja wkladek nie uzywam, ale ostatnio wypatrzylam takie wkladki i podpaski pokryte 100% bawelna organiczna i przyznam, ze podpaski super, mogliby pieluszki tez takie zrobic 😉

Cześć dziewczyny ;)
U nas na wsi w końcu piękna pogoda więc korzysatam i siedze na tarasie.
W końcu doczekałam się na telefon od pani genetyk - w sumie rozmowa z nią nie wniosła nic nowego, opowiadała o amniopunkcji i testach sanco i Nifty. Pytałam czy często się jej zdaza żeby pacjentki miały zły wynik pappa przy dobrym usg - powiedziała, że codziennie dostaje złe wyniki nie wiem tylko czy powiedziała to żeby mnie pocieszyć czy jest tak faktycznie.
Zapytałam też jak to statystycznie wygląda u pacjentek z wysokim ryzykiem trisomii 18 - powiedziała, że gdy statystyka podaje 1:50 niestety po zrobieniu testów często wada się potwierdza. Próbowała mnie pocieszyć, że jednak u mnie to 1:240 czyli w teorii 239kobiet z takim wynikiem rodzi dziecko zdrowe...
Cześć!

Jestem w 14w5d ciąży i również miałam super parametry z usg (oprócz małego przepływu w tętnicy macicznej). Wyniki z krwi nie były jednak tak dobre i obliczono ryzyko na 1:252 w trisomii 21. Zdecydowałam się na Sanco i być może dziś będę miała wyniki.

Poczytaj tutaj temat o amniopunkcji. Dziewczyny miały często bardzo złe wyniki i zdrowe dzieci.

Jak lekarz pozwoli to chętnie bym chodziła na basen. Co do jezior czy morza jakoś mnie nie przekonują. A jacuzzi bym odradzała, chyba za ciepła woda ale to najlepiej lekarza zapytać

Cześć!

Jestem w 14w5d ciąży i również miałam super parametry z usg (oprócz małego przepływu w tętnicy macicznej). Wyniki z krwi nie były jednak tak dobre i obliczono ryzyko na 1:252 w trisomii 21. Zdecydowałam się na Sanco i być może dziś będę miała wyniki.

Poczytaj tutaj temat o amniopunkcji. Dziewczyny miały często bardzo złe wyniki i zdrowe dzieci.

Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie dobrze u Ciebie 😙

Dziewczyny co brałyście jak Was siedziało hmm w kroku? :D mam wrażenie, że od ciągłego chodzenia we wkładkach odparzyłam/podrażniłam sobie skórę właśnie w okolicy krocza [emoji14] zrobiły nawet mi się ranki a od niedawna swędzi :/ przepisała mi gin pimafucin ale on gów.o daje :/ ja już nie wiem co zrobić... Sudokremem też smaruje to troche lepiej
Też biorę luteinę, A wkładki ubieram jak tylko jadę gdzieś na zakupy,przy domu chodzę bez , na noc śpię bez majtek i jest o niebo lepiej ,bo tak co chwilę miałam swędzenia itp.

reklama
Cześć! W końcu przyszedł do mnie detektor.. dziś mam 13+0 i nic. Nie potrafię znaleźć serduszka.. szukam i szukam i tylko moje tętno mi się udaje wyłapać.. Narzeczony oczywiście już narzeka ze przecież mi mówił żeby nie kupować bo będę panikować jak nie znajdę... obejrzałam 3 filmiki jak szukać na YouTube i nadal nic... idę próbować dalej

Do góry