reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

Hej dziewczyny, cieszę się że do Was dołączyłam 😊 to moja pierwsza ciąża, termin mam na 1.12 więc aktualnie 16tc 😊 wszystko super ale jak Wy radzicie sobie z myślami związanymi np ze zdrowiem dziecka? U mnie wszystkie wyniki i usg super a jednak czasem nachodzą mnie wyrzuty jak coś zjem czy nie szkodzę dziecku 😂 oszaleć idzie! Nacodzien prowadzę ogólnie bezstresowe i spokojne życie, czasem jednak w obawie o dobra maluszka nachodzą mnie takie głupoty.... Dajcie znać jak to jest u Was myślę że wielu nam pomoże takie podzielenie się jak to jest u innych mam. Życzę Wam sloncznego weekendu 😊
Witaj, rozgosc się u nas :) co do czarnych myśli to chyba większość z nas tutaj je ma. To chyba naturalne martwić się o swoje dzieciątko ;) zarówno teraz jak jest w brzuszku jak i później jak będzie już na świecie..

Łajza lekarka z pakietu prv mi dziś nie robila usg i nie mam nowego zdjęcia fasolki! Badala tylko tętno 😭 (ktore jest idealne na szczęście). Za tydzień mam lekarza na nfz (ktory zdjęć nie drukuje), to się dowiem wtedy ile już urosła no i by pasowało się na polowkowe juz umówić, bo jutro zaczynam 16tc :) Wy się juz poumawialuscie? Jesli tak to w ktorym tygodniu?
Najważniejsze, że tętno jest ok. Ja jestem umówiona w 21+3.

Dziewczyny co brałyście jak Was siedziało hmm w kroku? :D mam wrażenie, że od ciągłego chodzenia we wkładkach odparzyłam/podrażniłam sobie skórę właśnie w okolicy krocza :p zrobiły nawet mi się ranki a od niedawna swędzi :/ przepisała mi gin pimafucin ale on gów.o daje :/ ja już nie wiem co zrobić... Sudokremem też smaruje to troche lepiej
Spróbuj inne wkładki albo w ogóle z nich zrezygnuj i po kilku dniach powinno być lepiej.

reklama
Używam wkładek bo ta cholerna luteina wypływa mi prawie cały czas :/ jak nie nosiłam to nie mogłam doprać majtek :p upławow na szczęście nie mam... Tylko mocno podrażniona i swędząca skóra
Ja też biorę luteinę i też mi wypływa ale wkładek nie używam. Najwyżej częściej zmieniam bieliznę ;) mi się na szczęście dopiera elegancko :)

Z racji tego, że zrobiło się tak gorąco u mnie (dziś 30 stopni 😎🌞) zaczęłam się zastanawiać jakie macie podejście do kąpieli w morzu, jeziorze, basenie. Będziecie z tego korzystać w ciąży czy obawiacie się infekcji? Jeśli zamierzacie się kąpać to z tamponem czy bez? Ja ogólnie często po takich kąpielach miewałam infekcje a teraz w ciąży to szczególnie się obawiam jak to będzie..

A mnie się dzisiaj śniło że karmiłam piersią słodziutkiego maleńkiego chłopczyka 😁 😍🥰 Cudowny sen! Oby same takie aż do porodu 😁 Dzięki temu nawet się dzisiaj wysłałam i tak mdłości nie budziły. Próbuje patent na branie leków przeciwwymiotnych wieczorem, z rana co prawda i tak leci paw, ale potem jakby ciut lepiej niż jak brałam te leki z rana po śniadaniu. Nawet dzisiaj obiad sama zrobiłam (spaghetti) ale sie zasapałam jakbym maraton przebiegła haha 😁 za to dzieci zjadły z apetytem a to najważniejsze :) u nas słonecznie i duszno, wentylator odpalony i czytam książkę, na dworzu bym nie wytrzymała. Mam nadzieję że jeszcze chwila i będę się mogła nacieszyć latem i skoczyć z dziećmi na wycieczki nad morze nad jezioro do parku. Bardzo mi tego brakuje.
Mi zawsze lekarze mowili, ze tabletki na mdlosci to przed jedzeniem a nie po. My zarezerwowalismy pare dni na Costa Brava, rzut beretem kolo domu ale co tam haha, w tym roku oszczedzamy, reszte dni bede dojezdzac metrem na plaze 😉

Wlosy pofarbuje pewnie juz jakos na dniach, u mnie juz 13+6 to chyba juz moge, ale bede farbowac w domu.

Ja wkladek nie uzywam, ale ostatnio wypatrzylam takie wkladki i podpaski pokryte 100% bawelna organiczna i przyznam, ze podpaski super, mogliby pieluszki tez takie zrobic 😉

Cześć dziewczyny ;)
U nas na wsi w końcu piękna pogoda więc korzysatam i siedze na tarasie.
W końcu doczekałam się na telefon od pani genetyk - w sumie rozmowa z nią nie wniosła nic nowego, opowiadała o amniopunkcji i testach sanco i Nifty. Pytałam czy często się jej zdaza żeby pacjentki miały zły wynik pappa przy dobrym usg - powiedziała, że codziennie dostaje złe wyniki nie wiem tylko czy powiedziała to żeby mnie pocieszyć czy jest tak faktycznie.
Zapytałam też jak to statystycznie wygląda u pacjentek z wysokim ryzykiem trisomii 18 - powiedziała, że gdy statystyka podaje 1:50 niestety po zrobieniu testów często wada się potwierdza. Próbowała mnie pocieszyć, że jednak u mnie to 1:240 czyli w teorii 239kobiet z takim wynikiem rodzi dziecko zdrowe...
Cześć!

Jestem w 14w5d ciąży i również miałam super parametry z usg (oprócz małego przepływu w tętnicy macicznej). Wyniki z krwi nie były jednak tak dobre i obliczono ryzyko na 1:252 w trisomii 21. Zdecydowałam się na Sanco i być może dziś będę miała wyniki.

Poczytaj tutaj temat o amniopunkcji. Dziewczyny miały często bardzo złe wyniki i zdrowe dzieci.

Jak lekarz pozwoli to chętnie bym chodziła na basen. Co do jezior czy morza jakoś mnie nie przekonują. A jacuzzi bym odradzała, chyba za ciepła woda ale to najlepiej lekarza zapytać

Cześć!

Jestem w 14w5d ciąży i również miałam super parametry z usg (oprócz małego przepływu w tętnicy macicznej). Wyniki z krwi nie były jednak tak dobre i obliczono ryzyko na 1:252 w trisomii 21. Zdecydowałam się na Sanco i być może dziś będę miała wyniki.

Poczytaj tutaj temat o amniopunkcji. Dziewczyny miały często bardzo złe wyniki i zdrowe dzieci.

Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie dobrze u Ciebie 😙

Dziewczyny co brałyście jak Was siedziało hmm w kroku? :D mam wrażenie, że od ciągłego chodzenia we wkładkach odparzyłam/podrażniłam sobie skórę właśnie w okolicy krocza [emoji14] zrobiły nawet mi się ranki a od niedawna swędzi :/ przepisała mi gin pimafucin ale on gów.o daje :/ ja już nie wiem co zrobić... Sudokremem też smaruje to troche lepiej
Też biorę luteinę, A wkładki ubieram jak tylko jadę gdzieś na zakupy,przy domu chodzę bez , na noc śpię bez majtek i jest o niebo lepiej ,bo tak co chwilę miałam swędzenia itp.

reklama
Cześć! W końcu przyszedł do mnie detektor.. dziś mam 13+0 i nic. Nie potrafię znaleźć serduszka.. szukam i szukam i tylko moje tętno mi się udaje wyłapać.. Narzeczony oczywiście już narzeka ze przecież mi mówił żeby nie kupować bo będę panikować jak nie znajdę... obejrzałam 3 filmiki jak szukać na YouTube i nadal nic... idę próbować dalej

Do góry