reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

Dziewczyny na czym polega USG prenatalne ? Czy prywatnie lekarz też może je wykonać ? Jest ono dodatkowo płatne ? Czym się różni od normalnego usg
Na pierwszym badaniu prenatalnym lekarz określa prawdopodobieństwo wystąpienia wag genetycznych u płodu takich jak m.in. zespół Downa. Określa się też ryzyko, czy kobieta urodzi przedwcześnie albo czy będą dobre przepływy między matką a dzieckiem. To tak w skrócie bo na pewno nie wymieniłam wszystkiego. Robi je lekarz z certyfikatem fmf. W necie znajdziesz listę takich lekarzy w Polsce i na świecie. To czy dodatkowo się płaci zależy albo od Twojego wieku (powyżej 35 rż przysługuje na fundusz bez żadnych innych wskazan) albo od tego czy lekarz prowadzący ciążę da Ci skierowanie z jakiegoś powodu (np choroby w rodzinie).

Ja kiedys tez nie lubiłam pic czystej zwyklej wody. A ciazy z synem sie zmuszalam, ale rez,średnio wchodzilo. Az nadszedl czas sciagania pokarmu po porodzie. Ile razy siadalam z laktatorem, tyle zawsze butelka wody ze sobą. Tak mi sie okropnie chcialo pic, ze to az ludzkie pojecie przechodzi. Jak wcześniej max pol litra na dzien, tak przy karmieniu ze 3 litrry wchodzily gladko. Woda wtedy najlepsza byla. No i tak zostalo do dzis :) juz rak duzo nie pije, ale wode polubiłam bardzo
Miałam to samo. Podczas karmienia tak mnie suszyło jak nigdy w zyciu. Na początku nie byłam w stanie karmić bez jednoczesnego picia wody. Ale mi to nie zostało i teraz nie mam parcia na picie czegokolwiek. Taki że mnie typ, że od zawsze mało pije.

A jeszcze a propos wody. Jak to jest z wysokozmineralizowana?
bo ja kocham Muszyniankę ale właśnie słyszałam coś ze powinno się pic bardziej źródlana albo nisko zmineralizowaną, musze poszukać czy ro prawda.
Ja czytałam, że lepsza jest źródlana woda w ciąży i tego się trzymam.

reklama
Na pierwszym badaniu prenatalnym lekarz określa prawdopodobieństwo wystąpienia wag genetycznych u płodu takich jak m.in. zespół Downa. Określa się też ryzyko, czy kobieta urodzi przedwcześnie albo czy będą dobre przepływy między matką a dzieckiem. To tak w skrócie bo na pewno nie wymieniłam wszystkiego. Robi je lekarz z certyfikatem fmf. W necie znajdziesz listę takich lekarzy w Polsce i na świecie. To czy dodatkowo się płaci zależy raz od Twojego wieku a dwa od tego czy lekarz prowadzący ciążę da Ci skierowanie z jakiegoś powodu (np choroby w rodzinie).

Miałam to samo. Podczas karmienia tak mnie suszyło jak nigdy w zyciu. Na początku nie byłam w stanie karmić bez jednoczesnego picia wody. Ale mi to nie zostało i teraz nie mam parcia na picie czegokolwiek. Taki że mnie typ, że od zawsze mało pije.

Ja czytałam, że lepsza jest źródlana woda w ciąży i tego się trzymam.
No właśnie ja też się tego trzymam ale chyba jeszcze się na następnej wizycie dopytam tak na wszelki wypadek :D

Bo przyznaję, że źródlana dużo mniej mi smakuje. No ale piję grzecznie na razie taką.

Hej ! Jestem tu nowa! Dzisiaj 7 tyg , 2 d, jest zarodek, serduszko bije. Jest to moja 3 ciąża, dwie poprzednie , puste jaja płodowe, poronienia samoistne. Teraz mam od tygodnia plamienia brązowe ( w poprzedniej też tak miałam, więc jak zobaczyłam to myślałam że znowu to samo) , biorę acard 2x 75 mg , luteinę 3 x po 2 tabletki dopochwowo i mam dużo leżeć...pracuje na szczęście zdalniez domu ale mam strasznie twardy brzuch i ciągle muszę się kłaść. Dodatkowo mam dużą nadżerkę i lekarz coś tam nie widział dokładnie dobrze rozwiniętego ciałka żółtego? I ogólnie do 12 tygodnia trzeba czekać bo nigdy nie wiadomo tymbardziej w moim przypadku więc się ciągle mega stresuje...
P. S.
Gratulacje wsyztskim przyszłym Mamą! 3 mam mocno kciuki w tym trudnym okresie dla ludzkości !

Hej ! Jestem tu nowa! Dzisiaj 7 tyg , 2 d, jest zarodek, serduszko bije. Jest to moja 3 ciąża, dwie poprzednie , puste jaja płodowe, poronienia samoistne. Teraz mam od tygodnia plamienia brązowe ( w poprzedniej też tak miałam, więc jak zobaczyłam to myślałam że znowu to samo) , biorę acard 2x 75 mg , luteinę 3 x po 2 tabletki dopochwowo i mam dużo leżeć...pracuje na szczęście zdalniez domu ale mam strasznie twardy brzuch i ciągle muszę się kłaść. Dodatkowo mam dużą nadżerkę i lekarz coś tam nie widział dokładnie dobrze rozwiniętego ciałka żółtego? I ogólnie do 12 tygodnia trzeba czekać bo nigdy nie wiadomo tymbardziej w moim przypadku więc się ciągle mega stresuje...
P. S.
Gratulacje wsyztskim przyszłym Mamą! 3 mam mocno kciuki w tym trudnym okresie dla ludzkości !
Gratuluję ciążę i mam nadzieję, że tym razem się uda i w grudniu powitasz na świecie ślicznego zdrowego bobaska 😍 jak brzuch Ci twardnieje to faktycznie dużo odpoczywaj. Nie myślałaś, żeby zrezygnować z pracy skoro masz leżeć? Chyba, że jesteś w stanie pogodzić pracę i odpoczynek w pozycji leżącej ;)

Gratuluję ciążę i mam nadzieję, że tym razem się uda i w grudniu powitasz na świecie ślicznego zdrowego bobaska 😍 jak brzuch Ci twardnieje to faktycznie dużo odpoczywaj. Nie myślałaś, żeby zrezygnować z pracy skoro masz leżeć? Chyba, że jesteś w stanie pogodzić pracę i odpoczynek w pozycji leżącej ;)
Dziękuję , termin mam na 29.12 więc praktycznie sam koniec roku 😬😬 myślałam o tym żeby iść na L4 bo , strasznie zmęczona chodzę itd ale tak mnie wszyscy straszą że do tego nie wiadomo co się stanie i w ogóle więc nie chciałabym gdyby cokolwiek się stało musieć się tłumaczyć..

reklama
P. S.

Trzymam kciuki! Pamiętaj, że stres jest Twoim największym wrogiem. Wiem jak ciężko wyłączyć te negatywne myśli i obawy ale to jest konieczne. Dużo wypoczywaj i myśl pozytywnie.

U mnie dzisiaj 8+2, wczoraj miałam upragnione USG gdzie w końcu widziałam bijące serducho. Praktycznie rok po stracie (poronienie zatrzymane w 6+4), dowiedziałam się o kolejnej ciąży. Mimo, że mam pewne obawy, staram się odsuwać je na bok i myśleć pozytywnie.
Dbajcie o siebie Mamusie 😘

Do góry